Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 13, 2011

Europelien erikoisuudet

Kotimaisia matseja seuranneet voivat odottaa eurocup-otteluilta jotain ihan muuta. Vastustajat ovat outoja, erotuomarin ratkaisut ovat erikoisia, mutta samalla kotikenttä saa aivan uuden merkityksen. Silti on turha odottaa, että joukkue parantaisi sarjasijoitustaan eurokiireiden keskellä.

Esa Pekonen istuu Keskuskentän katsomossa ja seuraa tarkasti romanialaisen Gaz Metanin harjoittelua. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Pekonen näkee huomisen vastustajan elävänä.

Tilanne poikkeaa suuresti normaalista. Veikkausliigassa joukkueet tuntevat toisensa todella hyvin. Europeleissä sen sijaan on aivan oma eksotiikkansa. Suomalaiset joukkueet saavat vastaansa joukkueita, joista he eivät ole koskaan ennen kuulleetkaan ja joita he eivät enää koskaan kohtaa.

Esimerkiksi KuPSin ja Gaz Metanin tiet tuskin risteävät seuraavien vuosikymmenten aikana enää uudestaan. Lyhyen tovin ajan kumpikin on toiselleen tärkein vastustaja maailmassa, mutta sitä ennen ja sen jälkeen joukkueiden tekemiset eivät voisi vähempää kiinnostaa. Tavallaan joukkueet ovat olemassa toisilleen vain tämän otteluparin ajan. Siinä mielessä europelit ovat kirjaimellisesti ainutlaatuisia.

Gaz Metanin pelaajat venyttelevät nopeasti ja asettuvat sitten valmiiksi treeniradalle. Nelivaiheinen rata on rakennettu harkitusti. Siinä kaikki pelaajat pystyvät yhtaikaa treenamaan vuorollaan askellusta ja syöttämistä. Pelaajat pysyvät koko ajan liikkeessä, samoin pallo, jota liikutellaan yhden kosketuksen syötöillä. Romanialaiset ottavat harjoituksen melko rennosti, mutta lepsuilematta. Ammattimaisesti.

Kun harjoitukset ovat loppuneet, Pekonen tietää vastustajastaan paljon enemmän kuin tuntia aikaisemmin, koska hän on nähnyt joukkueen omin silmin. Hän on pystynyt tekemään pienet arviot avainpelaajista. Vieras vastustaja on kuitenkin vasta yksi europelien erikoisuuksita. 20 vuoden tauon jälkeen eurocupeihin palannut KuPS on astumassa aivan uuteen maailmaan, jossa vallitsevat olosuhteet poikkeavat valtavasti siitä, mihin pelaajat ovat Suomessa tottuneet.

Olen seurannut suomalaisseurojen europelejä Turussa, Tanskassa, Tampereella ja tv:ssä. Näiden kokemusten perusteella uskallan listata kolme asiaa, jotka poikkeavat merkittävästi siitä, mihin Suomessa on totuttu.

1. Erotuomaritoiminta
Luvassa on jotain aivan muuta kuin mihin suomalaiset ovat tottuneet. Suomessa erotuomarit puhuvat paljon, europeleissä heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Kun tuomareiden työkalupakista puuttuu yksi tärkeä väline, he käyttävät enemmän muita aseitaan. Se tarkoittaa sitä, että keltaiset ja punaiset kortit ovat paljon totutumpaa herkemmässä.

Tähän vaikuttaa paljon sekin, että karsintakierroksilla erotuomareina toimii usein nuoria ja kokemattomia viheltäjiä, joiden ura on lupaavassa nosteessa. He eivät epäröi tehdä elämää suurempia ratkaisuja heti tilanteen tultua tehdäkseen vaikutuksen tarkkailijaan ja edistääkseen uraansa. Näiden ratkaisujen seurauksena ottelut saattavat joskus myös karata tuomareiden hallinnasta.

KuPS ja Gaz Metan ovat molemmat fyysisiä joukkueita, joten hermokontrolli nousee tilanteiden  jälkeen arvoonsa. Jotta KuPSilla olisi otteluparissa mahdollisuuksia, sen täytyy pystyä pitämään kaikki miehet kentällä. Siihen vaaditaan tyyneyttä. KuPSin kannattaa valmistautua siihen, että 50-50-tilanteet menevät jokseenkin järjestään suuremman jalkapallomaan eduksi.

2. Paineet ja tuki
Europeleissä paineet ovat aivan eri luokkaa kuin liigaotteluissa. Kotimaassa joukkue voi hävitä ottelun ja olla murehtimatta sitä sen suuremmin, koska seuraava on tulossa jo muutaman päivän päästä. Europeleissä seuraavaa mahdollisuutta saattaa joutua odottamaan vuosikaudet. Monelle joukkueelle euro-ottelut ovat kauden tärkeimpiä pelejä ja pelaajille uran huippukohtia.

Vastuunkantajat ovat näissä matseissa arvossaan, sillä panosten kasvaessa punnitaan pelaajien paineensietokyky. Suurien paineiden vastapainoksi pelaajat palkitaan tavallista kovemmalla kannustuksella. Kotikenttäetu saa eurocup-peleissä aivan uuden merkityksen, kun katsojat kannustavat omiaan ”niitä” vastaan. Neutraalien katsojien määrä on näissä peleissä huomattavasti pienempi kuin liigapeleissä. Se tuki pelaajien kannattaa hyödyntää.

3. Vaikutus liigapeleihin
Europelit vievät paljon henkisiä ja fyysisiä voimavaroja, joten liigaottelut jäävät väistämättä niiden varjoon. Esimerkiksi kahden europelin välissä oleva liigamatsi ei vaikuta hirveän tärkeältä, pikemminkin ilmeiseltä pelaajakierrätyksen paikalta.

Joukkue voi saada europeleistä myös pienen energiapiikin kaudelleen. Ne jäävät kuitenkin usein lyhytaikaisiksi, koska joukkue joko a) putoaa europeleistä (mikä aiheuttaa aina pientä suuremman pettymyksen) tai b) pääsee jatkoon, jolloin ottelutaakka kasvaa entisestään.

On turha odottaa, että joukkue parantaisi sarjasijoitustaan eurokiireiden keskellä. Sen sijaan kannattaa odottaa eräänlaista kauden huipentumaa. Jos joukkue pääsee eurocupissa lentoon, tulos on jotain sellaista, jota kannattajat voivat muistella vielä vuosien tai vuosikymmenten ajan.

Katso myös kuvagalleria Gaz Metanin treeneistä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: