Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 15, 2011

KuPS käytti kuvaa luvatta

KuPS rikkoi keskiviikkona Viikkosavossa julkaistussa Pallo Hallussa -liitteessään tekijänoikeuksia. Seura julkaisi Puoliajasta kopioimansa kuvan lupaa kysymättä ja tekijää ilmoittamatta.

Yllätys oli suuri, kun selasin tuoretta Viikkosavoa. Noin 60 000 kappaleen painoksena Kuopiossa ilmestyvä ilmaisjakelulehti oli julkaissut KuPSin Pallo Hallussa -liitteen – ja sen mukana minun ottamani kuvan joukkueen tuoreesta maalivahdista Mika Hilanderista. Alkuperäisestä vaakakuvasta oli rajattu pystykuva, mutta tunnistin oman otokseni välittömästi.

Samalla tajusin, että kukaan muu ei sitä todennäköisesti tekisi, sillä kuvaan ei ollut laitettu kuvaajan nimeä. (Ihmettelen vieläkin, miten Viikkosavo on moiseen menettelyyn suostunut.) Kukaan KuPSin toimistolta ei ollut kysynyt minulta lupaa kuvan käyttöön. Otos oli julkaistu ilman lupaani, korvausta maksamatta ja kuvan lähdettä mainitsematta – toisin sanoen törkeästi tekijänoikeuksia loukaten.

Soitin asiasta ensin KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskaselle, joka ei ottanut asiaan millään tavalla kantaa. Sen sijaan Heiskanen kehotti ottamaan yhteyttä liitteestä vastaavaan KuPSin tiedottajaan Martti Juurtelaan. Tästä sain sähköpostin ja kasvokkain käydyn keskustelun jälkeen irti sen verran, että toimistolla pidetään tänään palaveri asiasta. Kumpikaan ei pyytänyt tapahtunutta anteeksi tai edes pahoitellut sitä.

Omat vaatimukseni asian suhteen ovat selvät. Vaadin KuPSilta virallista anteeksipyyntöä ja 100 euron kuvakorvausta. (Toimittajakollegoideni mukaan voisin pyytää huomattavasti enemmänkin ja pahoittelukorot päälle.)

Pyöritän blogia ilmaiseksi, enkä katso hyvällä, jos ulkopuoliset tahot pyrkivät saamaan taloudellista etua sen sisällöstä. Pelipäivinä teen 5-6 tunnin työiltoja, joiden seurauksena syntyvät otteluraportit ja kuvagalleriat. Teen sen lukijoiden palvelemiseksi – en siksi, että seurojen toimistoilla voitaisiin laiskuuskohtauksen iskiessä säästää kymmenen minuuttia aikaa ja kuvan ottamisen sijaan kopioda luvattomasti valmiit otokset gallerioistani.

Kuvagalleriassa olevia kuvia voi kyllä hankkia käyttöönsä ja hinnasta voidaan neuvotella, kunhan se tapahtuu hyvässä yhteistyöhengessä eikä viemällä kysymättä ja toivomalla, ettei tekoa koskaan huomata. Yksityiskäyttöön kuvat saa ihan pyytämällä. Tekstejä taas olen antanut lainattavaksi muun muassa TPS:n nettisivuille ja VPS:n otteluohjelmaan, kun seurat ovat kauniisti pyytäneet ja kertoneet selvästi mistä kirjoitukset ovat peräisin.

KuPS ei pyytänyt. Se otti kysymättä.

Asia on nyt sovittu KuPSin kanssa. Seura pyysi anteeksi ja lupasi maksaa 100 euron korvauksen.

Mainokset

Responses

 1. Vaikuttaa että eivät vieläkään ota asiaa vakavasti. Suuremman laskun olisit tosiaan voinut laittaa. Kun kuva on ”ostettu” hintaa tiedustelematta niin sen voi ihan vapaasti määrätä.

 2. turhaa väninää, miks nuista kukaan maksas. elä tee nuita hommia jos itkettää tuommonen. kyllä ne matsit paikanpäällä näkee ei sinun raporttejas tarvita. onpa hirveetä jos yks kuva otetaan lehteen ni hirmu väninä alkaa. se on kuitenki vaa yks kuva mitä helvetin haittaa siitä on?? ei mitään väliä kuka sen kuvan on ottanu, kaikki vaan lehtiin täältäkin…. HUHHHUHH!!!!!

 3. No niin, KuPSista tuli viesti, jossa tapahtunutta pyydettiin anteeksi ja pyydettiin lähettämään lasku. ”Kyseessä on valitettava huolimattomuusvirhe jota ei tällä tasolla pitäisi tapahtua”, viestissä todettiin. Lähetin laskun ja kun se on maksettu, tämä asia on minun osaltani loppuun käsitelty.

  Jos tuollainen vastaus olisi tullut KuPSilta jo eilen, tämä juttu olisi jäänyt ehkä kirjoittamatta tai ainakin sen sävy olisi ollut vähemmän tulinen. En silti lähde tekstiä poistamaan, sillä se näyttää olevan joillekin lukijoillekin tärkeä muistutus tekijänoikeuksien tärkeydestä.

  Netissä moni tuntuu elävän siinä harhaluulossa, että kaikki on ilmaista ja vapaasti käytettävissä. Ei ole. Se että haluan palvella lukijoita mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti julkaisemalla juttuja ja kuvia ei tarkoita, että haluaisin kusta toimittajien ja kuvaajien yhteiseen keittoon ja viedä meiltä leivän suusta.

 4. kaikki netissä oleva pitäis olla ilmasta ja yleisessä käytössä. vittuun kaikki tekijänoikeus väninät

 5. Sisareni harrastaa myös valokuvausta ja myy hieman kuviaan. Vastaavia kuvavarkauksia on tapahtunut myös hänen kohdallaan ja taisipa kerran olla kyseinen Viikko-Savo. Eräs kaverini julkaisee pilakuviaan netissä ja erään varkauden kohdalla lähti 2000.euron lasku. Varas maksoi kiltisti. (puoluelehti)

 6. Kuten jotkut ovat ehkä huomanneet, olen lieventänyt hieman jutun sanakäänteitä. Rikokset ja varkaudet ovat jääneet sieltä pois. Yksi syy tähän on se, että KuPSin toimisto sai minut vakuuttumaan siitä, että kyseessä oli erehdys. Kuvaa luultiin jollain ihmeen tavalla aivan toisen kuvaajan ottamaksi ja siksi se julkaistiin.

  Toinen syy on se, että minua uhattiin juuri kunnianloukkasyytteellä ja akkreditointibännillä, mikäli juttu ei poistu tai sen sanakäänteet pehmene. En usko, että kumpaankaan ratkaisuun olisi kestäviä perusteita, mutta juuri nyt minulla ei ole intoa tai energiaa ottaa asiasta selvää.

  Älkää ymmärtäkö väärin, taistelen kyllä mielelläni tekijänoikeuksien ja sananvapauden puolesta. Mutta en erityisen mielelläni väännä jalkapalloseurojen kanssa – varsinkaan, kun Suomessa piirit ovat pelottavan pienet.

  Lisäksi koko kuva-asia on saanut käsittämättömät mittasuhteet. Futisforumilla minulle on jo vaadittu puolen vuoden bänniä Keskuskentälle, koska rohkenin vaatia seuralta korvauksia kuvani käytöstä (lisäksi toimistolla oli myös luettu tuo kommentti ja ilmeisesti uskottu siihen – yleisesti olen sitä mieltä, että seuratoimistoilla kannattaisi ehkä lukea vähemmän keskustelupalstoja ja enemmän vaikkapa Simon Kuperin Why England Lose -kaltaisia teoksia). Kuten jo ylempänä kirjoitin, mikäli KuPSin suunnalta olisi pyydetty anteeksi nopeammin kuin parinkymmenen tunnin viiveellä (tai kaksi vuorokautta kuvan julkaisemisen jälkeen), niin tätä juttua ei olisi koskaan ilmestynyt.

  Silti en voi kuin ihmetellä, miten ollaan päästy tilanteeseen, jossa seura ensin loukkaa tekijänoikeuksiani julkaisemalla ottamani kuvan luvatta ja uhkaa pian sen jälkeen haastaa minut oikeuteen.

 7. No huh mikä prinsessa. Hirveä itku, kun KuPSilla kesti peräti 20 tuntia selvittää ja tunnustaa erheensä. Luulisi ammattitoimittajnakin ymmärtävän, että eilen oli KuPSin toimistolla hieman muita tärkeämpiäkin asioita päällä, kuin yhden kuvan tekijänoikeuksien selvittäminen.

  • Asian selvittämiseen meni aikaa eurokiireiden takia, sen ymmärrän. Mutta selitystä ”KuPSilla oli niin kiire, ettei se ehtinyt edes anteeksi pyytää” en ymmärrä. Enkä ymmärrä sitäkään näkemystä, että urheiluseurojen pitäisi saada kaikki ilmaiseksi ja saada toimia eri tavalla, koska ne ovat urheiluseuroja. Tai että jokainen joka kyseenalaistaa tuon näkemyksen on ahne tai ”prinsessa” (mitä seurat taas eivät koskaan ole).

   Tavallaan ymmärrän kyllä, miksi KuPS reagoi asiaan niin kuin reagoi. Urheiluseuroissa on totuttu siihen, että ne saavat paljon positiivista näkyvyyttä ja vielä ilmaiseksi. OIkeastaan mikään muu taho ei saa yhtä paljon hyvää julkisuutta yhtä helposti. Se tuudittaa välillä osan kannattajista ja toimijoista sellaiseen uskoon, että seuroja saa käsitellä pelkästään positiivisessa valossa. Se usko voi olla todella vahva, mutta se ei silti tee olettamuksesta totta. Urheiluseurat eivät ole yhteiskunnasta erillisiä saarekkeita – eikä sellainen ole internetkään.

 8. Hienosti hoidettu homma Lari! Tekijänoikeusasioista täytyy pitää kiinni. Erikoinen asenne joillakin kirjoittajilla, joiden mielestä kaikki pitää saada ilmaiseksi. Tai tällaisessa tapauksessa katsoa läpisormien ja antaa milloin kenenkin käyttää kuvaa omissa tarkoituksissaan.

 9. Vaikka tekijänoikeusasiat ovat tärkeitä ja seura on tässä tapauksessa tehnyt virheen, olisiko ollut kuitenkin fiksua selvittää asia seuran kanssa ensin, ja vasta sitten alkaa meuhkata asiasta netissä?

  Selkeää huolimattomuutta seuralta, mutta näitä joskus sattuu ja kuvan käytöstä korvauksen saat.

  • Varmasti olisi ja sitä minä yritinkin. Kuva julkaistiin keskiviikona. Torstaina soitin, lähetin sähköpostia ja keskustelin seuran edustajan kanssa kasvotusten. Sen jälkeen nukuin vielä yön yli ja odotin, että seura olisi aamupäivään mennessä saanut aikaiseksi edes anteeksipyynnön. (En tiedä olisiko pitänyt käyttää faksia, sähkettä vai savumerkkejä sellaisen saamiseksi.) Kun näin ei ollut tapahtunut, minusta alkoi tuntua siltä, että asiaa ei otettu siellä hirveän vakavasti.

   Toisin sanoen yritin selvittää asiaa, mutta useamman yrityksen jälkeen tuntui siltä, että asia ei alkanut selvetä ollenkaan. Niinpä kirjoitin blogiin tekstin, kuten blogin pitäjät joskus tekevät. Korostetaan vielä: kirjoitin tekstin – se on tuossa yläpuolella ja se vastaa tapahtumia. Missään vaiheessa en ole uhannut ketään oikeustoimilla tai poliisilla. Jos niin olisin käyttänyt niin äärimmäisiä keinoja, ymmärtäisin paljon paremmin kommentoijien närkästymistä.

   Jotkut suuttuvat siitä, että heidän kuviaan käytetään luvatta. Toiset taas siitä, että toimittajat kirjoittavat pitämäänsä blogiin. Edellinen tapaus on nyt selvitetty KuPSin kanssa ja hyvä niin. Jälkimmäiseen tapaukseen suosittelen puolestaan vaikkapa muotiblogeja. Niitä pitävät harvemmin toimittajat, eikä niissä juuri koskaan kirjoiteta mitään kriittistä mistään, sillä tavarantoimittajat saavat usein promotekstinsä läpi sellaisenaan. Jos sellaista haluatte, niin teillä riittää valinnanvaraa. ”Promoblogeja” on nimittäin paljon. Puoliaika ei kuitenkaan sellainen ole, eikä sellaiseksi muutu.

 10. Oikein teit Lari. Ei minulla muuta.

 11. Olitkos sä tänään sitten napsimassa kuvia Jaro-matsissa? Pari jantteria siellä tais olla, toinen vähän vanhempi henkilö ja toinen joku lätsähattumies. Ulkonäöltä kun en sinua tunne…

  • En ollut. Sen takia ottelusta ei tullut otteluraporttia eikä kuvagalleriaa.

 12. Ehdottomasti oikein toimittu Lari! Pidän erityisesti tästä periaatteestasi:

  ”Se että haluan palvella lukijoita mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti julkaisemalla juttuja ja kuvia ei tarkoita, että haluaisin kusta toimittajien ja kuvaajien yhteiseen keittoon ja viedä meiltä leivän suusta.”

 13. Kommentteja on tullut paljon, kiitoksia kaikille, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon. Osa lukijoista on ilmeisesti sitä mieltä, että tämän jutun olisi voinut jättää kirjoittamattakin (Tiedän tunteen, sellainen iskee minullekin vähintään kerran selatessani melkein mitä tahansa lehteä.) tai että minun olisi pitänyt odottaa pidempään ennen sen kirjoittamista.

  Otin KuPSiin yhteyttä kolmesti ja odotin seuran anteeksipyyntöä 20 tuntia. Jos se ei tunnu riittävältä, herää kaksi kysymystä.

  Kuinka monta kertaa seuraan täytyy ottaa yhteyttä ennen kuin sen pitää pyytää anteeksi kuvan luvatonta käyttöä? Kerran? Kaksi? 15? Vai onko sittenkin niin, että kuvan vieneellä taholla on tuo velvollisuus automaattisesti?

  Entä kuinka monta tuntia kuvan ottajan pitää odottaa seuran vastausta ennen kuin hänellä on oikeus kirjoittaa tapahtuneesta blogissaan? Kaksi? 12? 200? Vai onko sittenkin niin, että hänellä on tuo oikeus automaattisesti ja kaikki annettu aika on kädenojennusta seuran suuntaan.

  Tästä päästään taas kahteen kysymykseen, jotka ovat varsinaisen (ja käsittääkseni jo pari päivää sitten sovitun) kuva-asian kannalta vähemmän tärkeitä, mutta asian ympärillä käytävän keskustelun kannalta hyvinkin oleellisia.

  Kuinka paljon siimaa ansaitsee kuvan luvatta vienyt taho?
  Ja kuinka paljon se taho, jolta kuva luvatta vietiin?

  Sen enempää sanottavaa minulla ei tähän asiaan oikeastaan olekaan. Turhien spekulointien välttämiseksi voin vielä kertoa, että eilinen matsi jäi väliin, koska en ollut Kuopiossa. Olen järjestelemässä suurta perhejuhlaa ja siinä hommassa menee koko viikko.

  Elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin jalkapallo ja bloggaaminen. Ja hyvä niin.

 14. Hyvin toimittu. Tässäkin taas huomataan että pienellä anteeksipyynnöllä pääsisi jo pitkälle, mutta jostakin syystä se on monesti ihmisille vaikeaa.

  Täytyykin käydä forumilta matsiketjusta lukemassa tapahtuneesta. Veikkaan että mm. nimim. Pub on osallisena…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: