Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 25, 2011

1-0 yllättäen

Copa American opetus jalkapallojännäreille oli se, että jalkapallo on edelleen maailman yllättävin palloilulaji. Useimmiten kuningaslajin yllätykset tulevat niukkamaalisista peleistä.

Yksi harmillinen puoli hääjärjestelyissä on se, että ei ehdi katsomaan jalkapalloa. Viimeisen 1,5 viikon aikana ainut matsi, jota pääsin seuraamaan pidempään oli naisten MM-finaali. Ottelu oli täysin aikani arvoinen. Varsinkin jatkoaika oli jalkapalloviihdettä parhaimmillaan. Kaksi väsynyttä

Peli oli vaiheikasta ja jännittävää, jatkoaika täyttä trilleriä. Se oli sellaista futista, jota näkee vain arvokisarupeaman päätöspeleissä, kun kaksi väsynyttä joukkuetta taistelee voitosta viimeisillä voimillaan. Rankkarit olivat enimmäkseen surkeita, mutta samaa voi sanoa myös brasilialaisista miehistä Copa Americassa.

Jäin Copan matseista pahasti paitsioon, mutta turnaus antoi minulle silti jotain. Se antoi toimittaja Ilkka Kulmalan mainion kommenttijutun Keskisuomalaisessa sen jälkeen, kun jokainen Copa American puolivälieräotteluista oli päättynyt ennalta heikomman joukkueen voittoon. Kulmala oli yllätyssumasta innoissaan.

”Sunnuntaiyönä oli jälleen helppo kaivaa yksi syy siihen, miksi jalkapallo on maailman magneettisin urheilumuoto”, Kulmala kirjoitti. Hän totesi brassien myllyttäneen Paraguayta vastaan 120 minuuttia, mutta lopulta vastustaja korjasi pilkuilta hedelmän. ”Missään muussa palloilulajissa tämä ei ole mahdollista. Jääkiekko, lentopallo, koripallo, pesäpallo, salibandy, jääpallo… Näilläkin areenoilla saattaa hivenen heikompi kukistaa suonenvedon saatuaan hivenen parempansa, mutta kärpäslätkällä on mahdollista tainnuttaa sarvikuono ainoastaan vihreän veran seikkailuissa. Siihen tarvitaan vain sitkeyttä, puolustustahtoa, onnea sekä vastustajan hiipivä huoli.”

Kulmala osui suoraan yllätysasian ytimeen. Jalkapallon yllätysalttius piilee juuri siinä, että kuningaslajissa tehdään niin vähän maaleja. Suurimmat paukut syntyvät usein joko 1-0-tuloksilla tai rangaistuspotkukilpailun kautta. Niin on ollut iät ja ajat. USA kukisti Englannin vuonna 1950 juuri 1-0. Kun Kreikka voitti Euroopan mestaruuden, se vei kaikki pudotuspeliottelunsa nimiinsä 1-0-lukemin.

Viime viikolla Veikkausliigassakin Jaro yllätti HJK:n samalla numerosarjalla. Tuossa ottelussa piili HJK:lle tärkeä opetus. Todellisia euroyllätyksiä ei haeta kymmenen maalin ryöpytyksillä, vaan tiukasti puolustaen. Niin teki Klubikin 13 vuotta sitten. Joukkue otti kotonaan 1-0-voiton Aki Riihilahden maalilla. Toisessa osassa helsinkiläiset hakivat 1-1-tasapelin. Se tuli taistellen. Puolet HJK:n pelaajista sai tuossa pelissä varoituksen, ja Aarno Turpeinen ajettiin ulos. Sillä ei kuitenkaan ollut juuri väliä. Ovet europelien taivaaseen olivat avautuneet suomalaisjoukkueelle.

Sen jälkeen nuo ovet menneet koko ajan tiiviimmin kiinni, mutta silti ne ovat tiirikoitavissa. Olisi mukava ajatella, että HJK voisi haastaa ylihuomenna Kroatian mestarin maali-iloitteluun, mutta tosiasiassa tie euromenestykseen kulkee puolustuksen kautta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: