Kirjoittanut Lari Vesander | heinäkuu 31, 2011

Ratkaisematon derbytrilleri

KuPS-JJK 4-4

Väli-Suomen derby tarjosi jännitysnäytelmän, joka viihdytti katsojia mutta vei samalla valmentajat hermoromahduksen partaalle. Kahdeksasta maalista huolimatta joukkueiden välinen paremmuus jäi ratkaisematta.

Kuopion Palloseuran liigakauden yleisöennätys (3 492 katsojaa) ei olisi voinut osua viihdyttävämpään otteluun. KuPS ja JJK tarjoilivat Väli-Suomen derbyssä trillerin, josta ei puuttunut jännitystä eikä maaleja.

Keskuskentän maalijuhlan potkaisi – tai pikemminkin pukkasi – käyntiin jo 90 sekunnin pelin jälkeen lainahyökkääjä Paulus Roiha. Kotijoukkueen johtojuhla jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä muutama minuuttia myöhemmin verkko soi toisessa päässä, kun Jani Virtanen tuikkasi tasoituksen Mikko Mannisen laukauksen paluupallosta.

Virtasen ja Mannisen yhdennäköisyydestä on vitsailtu paljon pitkin kautta. Pitkätukkaiset pelaajat näyttävät kieltmättä hämmästyttävän paljon toisiltaan, mutta vielä yhdennäköisyyttäkin ihmeellisempää on kaksikon pelillinen yhteys. Avausjaksolla Manninen ja Virtanen olivat oikealla laidalla alati vaarallisia. He olivat juonimassa vapaapotkua, josta toppari Mikk Reintam ohjasi 1-2-maalin.

Se osuma näytti pitkään riittävän taukojohtoon. Kukaan ei vain muistanut kertoa tätä Paulus Roihalle, joka pohjusti lisäajalla kotijoukkueen 2-2-tasoituksen. Maalin viimeisteli tyylikkäästi Ilja Venäläinen.

Vaikka Roiha pelasi vasta toisen ottelunsa KuPSissa, hänen ja Venäläisen välillä voi myös puhua jonkinlaisesta yhteydestä. Se ei ehkä ole aivan yhtä telepaattinen kuin Mannisella ja Virtasella, mutta ihmeen hyvin vanhat junnumaajoukkuekaverit löysivät toisensa. ”Paukku on hyvä lisä joukkueeseemme. Hän on loistava pelaaja”, Venäläinen totesi pelin jälkeen.

Roihan sopeutumista Kuopioon on nopeuttanut se, ettei Venäläinen ole hänelle ainut entuudesta tuttu pelikaveri. ”Olen pelannut monen näistä jätkistä kanssa. He ovat sen verran lupsakoita, että tänne on ollut helppo tulla. Olen sopeutunut joukkueeseen loistavasti”, Roiha kiitteli.

Ja yhtä lailla sai myös KuPS kiitellä Roihaa. Hänet otettiin vaihtoon vartti ennen pelin loppua, mutta sitä ennen hyökkääjä ehti syöttää vielä Olajide Williamsin 3-2-maalin. Williamsin maali oli taka-alanurkkaan suuntautunut tuikkaus, joka yllätti JJK-vahdin Janne Korhosen helpohkosti. Hetki maalin jälkeen Williamsilla oli mahdollisuus ratkaista koko paikallispeli, kun hän pyöritti koko jyväskyläläispuolustuksen solmuun Korhosta myöten. Sitten nigerialainen sijoitti pallon tyhjänä ammottavan maalin yli.

Joka tapauksessa JJK oli jäänyt tappioasemaan – ja ansaitusti. Joukkueen pelaaminen oli toisen jakson ensimmäiset puoli tuntia aneemista. ”Meidän pelissämme ei tapahtunut mitään 2. jakson alussa”, myönsi tunnin kohdalla vaihtoon otettu Virtanenkin.

3-2-maalin jälkeen vierasjoukkue kuitenkin heräsi. Suurin syy siihen olivat vaihdosta tulleet Mikko Hyyrynen, Tommi Kari ja Lasse Linjala. Hyökkäystrion piristämänä JJK aloitti hurjan takaa-ajon. Joukkueen pelaama ”kaikki tai ei mitään”-futis tuotti tulosta 84. minuutilla, kun Hyyrynen tasoitti pelin maalin edestä.

Se ei ollut JJK:n ensimmäinen eikä viimeinen toisen jakson nousu. Joukkueen vaihtopenkki on varsinkin hyökkäyspäähän niin leveä, että se saa hyökkäävien vaihtojen ansiosta usein käyttöönsä ylimääräisen vaihteen. Juuri näin kävi Keskuskentälläkin.

Tosin Hyyrysen tasoitus ei olisi yksinään riittänyt vielä mihinkään, sillä Miikka Ilo tälläsi kaksi minuuttia myöhemmin kotijoukkueen jälleen johtoon. Yhtäkkiä kentällä oli kaksi upporikasta ja rutiköyhää pelaavaa joukkuetta, joista kumpikaan ei ollut osannut jäädyttää peliä johtoasemassa. Neljän minuutin nitrojakso huipentui lopulta JJK:n tasoitukseen, joka oli varsinainen tahtomaali. Pallo päätyi Mika Hilanderin torjunnan ja Tommi Karin ylärimapuskun jälkeen lopulta Mikk Reintamille, jolla oli helppo työ puskea maalin edestä illan toinen osumansa.

Ottelun päättyessä pelaajat eivät oikein tienneet, miten reagoida. JJK:n Jukka-Pekka Tuomanen kuvaili ottelua uskomattomaksi. Kolmessa KuPS-maalissa mukana ollut Roiha oli samoilla linjoilla: ”Olihan se hullu matsi. Vaikea tästä mitään analyysia on tehdä.”

Ilja Venäläinen yritti kuitenkin hahmottaa suurempaa kupsilaiskuvaa. ”Aika apeaksi tämä vetää. Meillä on tällä hetkellä hirveän iso kynnys voittaa. Viimeisestä seitemästä liigapelistä varmaan kuusi on päättynyt tasapeliin”, hän totesi pettyneenä. ”Jotain pitäisi nyt tehdä, että aletaan taas voittamaan.”

Lehdistötilaisuudessa päästiin taas hieman lähemmäksi KuPSin voitottomuuden ydintä. ”Ongelmat löytyvät puolustuksesta”, ottelun alussa Veikkausliigan legendaksi nimetty valmentaja Esa Pekonen sanoi. ”Joka peliin olemme joutuneet vaihtamaan puolustuspäästä vähintään yhden pelaajan. Tänään piti vaihtaa edellisestä pelistä kolme miestä, kun Markus Joenmäellä oli kuumetta. Kyllä sellainen vaikuttaa.”

Pekosen tuntemukset ottelusta olivat ymmärrettävästi kaksijakoiset. ”Pelasimme suurella sydämellä ja teimme paljon töitä. Joillain pelaajilla vain oli tänään luvattoman vaikeaa”, hän sanoi eikä halunnut nimetä pelaajia tarkemmin. Ottelun nähneet tiesivät valmentajan sormen osoittavan selän takana puolustuspelaajia kohti.

Niin tai näin, paikallispeli oli Keskuskentällä joka tapauksessa elämys. Kaikkein parhaiten sen tiivisti JJK:n valmentaja Kari Martonen: ”Kyllä tämän takia kannatti tulla katsomoon. Yleisö sai vastinetta rahoilleen, mutta jos valmentajan vinkkelistä ajattelee, niin olihan se kauhean näköistä peliä meiltä.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: