Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 5, 2011

Erotuomarit myrskyn silmässä

Viime vuosina Veikkausliigassa on siirrytty tv-näkyvyydessä kansainväliselle tasolle. Tänä vuonna samoin tehtiin pelitahdin suhteen. Siksi erotuomarivirheitäkin tuntuu tulevan kansainvälisellä tahdilla.

Erotuomaritoiminnasta puhutaan jalkapallossa jatkuvasti, mutta kulunut viikko on silti ollut Suomen mittapuulla poikkeuksellinen. Kuohunta sai alkunsa sunnuntaisesta TPS-Honka-ottelusta, jossa erotuomari Vesa Hätilä ei ollut parhaimmillaan.

Esimerkiksi tilanne, jossa Hätilä käänsi vapaapotkun suunnan TPS:n viivyttelyn takia, oli selkeä tuomarivirhe. Sen Hätilä myönsi itsekin Palloliiton nettisivuilla keskiviikkona. ”Kyllä erotuomaritkin arvioivat suorituksiaan jälkikäteen videoiden ja muun palautteen perusteella. Suomen Palloliiton erotuomaritoiminto tekee omat ratkaisunsa ja erotuomarivirheen tekijä huomaa seuraavassa pelien jaossa virheen seuraukset”, Hätilä totesi ja kertoi virheen harmittaneen jo useamman päivän ajan.

Hätilän ulostulo on saanut positiivisen vastaanoton. Monet ovat kiitelleet häntä suoraselkäisyydestä. TPS:lle pahoittelu oli kuitenkin laiha lohtu. Seuran päävalmentaja Marko Rajamäki oli sunnuntaina hiiltynyt Hätilän tuomioista niin pahasti, että julisti koko edustusjoukkueen kahden viikon mediahiljaisuuteen. Päätös julkistettiin dramaattisesti, kun Rajamäki repi ensimmäisen liigamaalinsa tehneen Jere Urosen kesken pois elämänsä ensimmäisestä tv-haastattelusta.

Rajamäen kohdalla kyse oli tietyllä tavalla kasautuneista vaikutuksista. Joukkue on valmentajansa mielestä joutunut kärsimään kauden aikana kohtuuttoman paljon kiistanalaisista tuomioista. Esimerkiksi käy vaikkapa TPS:n kauden aikana saamista punaisista korteista on kerätty YouTubeen koostevideo, jonka olen linkannut kommentteihin.

Kyse ei myöskään ole pelkästään TPS:stä. Myös muutaman muun joukkueen kannattajat tuntevat joutuneensa tavallista useamman oikeusmurhan uhriksi. Asia herättää useammankin kysymyksen: Yllättikö sarjajärjestelmän muutos Palloliiton erotuomaripuolen? (Kyllä.) Onko 11 liigaviheltäjän joukko riittävän laaja hoitamaan 198 ottelun sarjakaudesta? (Ei.) Onko liigatuomareiden taso riittävän hyvä? Veikkausliigaa viheltävät hyvin pitkälti samat miehet kuin viime ja toissa kaudellakin. Silloin tuomaripäätöksistä ei keskusteltu yhtä paljon. Mitä on tapahtunut? Onko erotuomareiden taso yhtäkkiä romahtanut vai onko kyse jostain muusta?

Ainakin osittain tämän kesän erotuomarikohinassa on kyse siitä, että Suomessa on viime vuosina siirrytty pelitahdissa ja tv-näkyvyydessä kansainväliselle tasolle. Vielä muutama vuosi sitten erotuomari saattoi tehdä pelissä virheen, jonka näkivät vain paikalla olleet katsojat. Nyt jokaisesta ottelusta on tarjolla live-lähetys ja parhaat palat päälle. Jos Hätilän vapaapotkuerhe olisi sattunut neljä tai viisi vuotta sitten, siitä ei todennäköisesti olisi ollut yleiseen jakeluun menevää kuvamateriaalia. Sama pätee moneen TPS:n ulosajoista.

Erotuomarit näkevät kentällä paljon, mutta se vaikuttaa vähältä, kun kaikki muut näkevät kaiken. Ja kun pelejä pelataan aikaisempaa enemmän ja tiuhempaan, myös virheitä tulee ”useammin”. (Ja kun liigatuomareiden määrää ei ole nostettu, niitä virheitä tuntuu tulevan koko ajan samoille miehille.)

Jalkapallossa kaikki tekevät virheitä, niin pelaajat, valmentajat kuin erotuomaritkin. Erotuomareiden rooli on kuitenkin kolmesta syystä armottomampi kuin pelaajan tai valmentajan. Ensimmäinen syy on se, että erotuomarit saavat harvoin tunnustusta onnistumisistaan. Yksi syy tähän on se, että hyvä erotuomari on usein, ei näkymätön, mutta huomaamaton. Hän saa pelin soljumaan luonnollisella painollaan ja onnistuu myymään päätöksensä ilman turhia torikokouksia.

Toinen syy on raadollisempi. Harvalla katsojalla, pelaajalla tai toimittajalla on ymmärrystä tuomaritoiminnan hienouksille. Kuinka moni ihan oikeasti pystyy antamaan arvoa oikeaan aikaan ja oikealla tavalla annetulle varoitukselle, joka rauhoittaa kuumenemassa olleen ottelun? Kuinka moni edes huomaa sitä?

Usein erotuomarin parhaat tuomiot ovat sellaisia, joita osa katsojista (tai varsinkaan pelaajista) ei edes halua hyväksyä saati sitten arvostaa. Joka ottelussa tulee tiukkoja päätöksiä. Tilanteita, joissa mikä tahansa erotuomarin tekemä päätös suututtaa osan pelaajista ja katsojista. Tällaisissa tilanteissa punnitaan erotuomareiden kyky ”myydä” tuomionsa joukkueille. Nuoremmilla tuomareilla (joita Palloliitossa on viime vuosina suosittu), tämä kyky on usein kokeneempia heikompi, vaikka sääntötuntemus olisikin kohdallaan. Pieni auktoriteetin puute voi aiheuttaa ison äläkän. Toisinaan tiukat tilanteet ovat kuitenkin sellaisia, ettei niistä selviäisi ilman jupinaa edes Pierluigi Collina.

Ne ovat mahdottomia, koska pelaajat ja katsojat näkevät tiukoissa paikoissa usein vain sen, mitä haluavat. Otetaan yksinkertainen esimerkki: Jos hyökkääjä lähtee läpiajoon paitsion rajamailta, puolustavan joukkueen pelaajat ja kannattajat haluavat, että avustava liputtaa tilanteesta paitsion. Hyökkäävän joukkueen puolella toiveet ja tunnelmat ovat taas päinvastaiset. Usein kumpikin kuppikunta myös ”näkee” tilanteen juuri toivomallaan tavalla.

Erotuomaritoiminnon tiiminvetäjä Johan Holmqvist kirjoittikin tällä viikolla osuvasti Palloliiton nettisivuilla: ”Valitettavan usein kuitenkin erotuomarin erilainen tulkinta tilanteesta tuodaan esille virheenä, kun tilanteita katsotaan yksipuolisesti oman joukkueen kannalta.” Holmqvist toivoi myös aivan oikein enemmän asiallista keskustelua erotuomareiden, valmentajien ja pelaajien välillä, ”vaikka otteluiden yhteydessä tunteet tietysti pinnalla ovatkin”.

Siinä Holmqvist osui naulan kantaan. TPS:n mediahiljaisuus ei edistä erotuomari- eikä jalkapalloasiaa millään tavalla, sillä näissä asioissa ei kaivata lisää hiljaisuutta vaan asiallista ja toisiaan kunnioittavaa keskustelua. Hätilä ja Holmqvist tekivät keskusteluun hyvän avauksen. Nyt odotellaan pelaajien ja valmentajien panosta.

Mainokset

Responses

  1. TPS:n punaiset: http://www.youtube.com/watch?v=Y5-BvFWaE2E

    Sekä Hätilän virhe: http://www.youtube.com/watch?v=VWo9ZA-0GR0

  2. Tuomariasiaan liittyy tiiviisti myös kaksi aiempaa juttuani, joista selviää, miksi suomalaiset liigaerotuomarit ovat keski-iältään Euroopan nuorimpia.

    https://puoliaika.wordpress.com/2009/09/15/tavoitteena-arvokisapaikka/

    https://puoliaika.wordpress.com/2009/09/15/suomen-liigatuomarit-euroopan-nuorimpia/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: