Kirjoittanut Lari Vesander | elokuu 29, 2011

Be the change

Asioista voi valittaa tai sitten voi ihan oikeasti tehdä niille jotain.  

Viime viikkoina minusta on alkanut tuntua, että yksi jalkapallofanien yleisimmistä harrastuksista on suomalaismedian kömmähdyksistä ja uutisoinnin puutteista valittaminen. Milloin Jari Litmasta arvostetaan liian vähän, milloin liikaa. Milloin jonkun kirgisialaispelaajan nimi on kirjoitettu väärin. Milloin jonkun nuoren pelaajan ensimmäinen kerta edustusjoukkueensa vaihtopenkillä on jäänyt huomioitta. Puhumattakaan niistä ihan oikeista puutteista.

Laji-intoilijoiden syvät tunnot tulevat esiin keskustelupalsta FutisForum2:lla. Osuvin esimerkki futisihmisten turhautumisesta nähtiin pari päivää sitten, kun nimimerkki ”Rikkiviisas” kirjoitti Urheilulehteä koskevassa viestiketjussa: ”Pitäisiköhän nettiin perustaa blogi, jossa seurataan suomalaista jalkapallouutisointia? Onhan toki tämä FF2, mutta tämä on vähän sellaista käännetetyille saarnaamista. Joku blogin tapainen voisi saada laajempaakin huomiota ja hyvässä tapauksessa johtaa laadun paranemisiin, no ainakin hyviin nauruihin näiden vastaavien tapausten perusteella.”

Kommentissa on oma logiikkansa. Niin oli varmasti verkkolehti Vastapallon kirjoittajalla Pauli Jokisellakin hänen kritisoidessaan Helsingin Sanomien otteluselostuksia, vaikka se ei ole minulle vielä auennutkaan. Jokisen ”Lajituntemus hukassa”-jutun pääteesi oli, että ”sanomalehdistö on suurin yksittäinen syy jalkapallon alennustilaan Suomessa”. Ohiampuva teksti on raivostuttavan heikosti argumentoitu, mutta siihen tiivistyy silti hyvin kaksi asiaa: laji-ihmisten turhautuminen ja kyvyttömyys purkaa sitä rakentavasti.

Jos haluaa valittaa median toiminnasta, niin tokihan sitä varten voi perustaa blogin. Tosin vähintään yhtä tehokkaasti kritiikki menee perille keskustelufoorumilta ja vielä tehokkaammin, jos lähettää palautteen toimitukseen. Tai sitten voi tehdä asialle ihan oikeasti jotakin.

Jo Mahatma Gandhi sanoi: ”You must be the change you want to see in the world.” Jalkapalloihminen voi valittaa foorumilla, lähettää palautetta toimitukseen tai vaikka perustaa oman blogin valittamista varten, mutta varmin tapa lisätä hyvää futisuutisointia on perustaa oma blogi, jossa tekee sitä hyvää jalkapallouutisointia. Tai käyttää verkkolehteä ottelujuttujen puutteista valittamisen sijasta parempien ottelujuttujen tekemiseen.

Ymmärrän sekä Rikkiviisasta että Pauli Jokista heidän tuskassaan. Mutta ymmärrän myös toimittajia, sillä tunnen todella hyvin sen kiireisen ja rajallisen maailman, jossa ottelujuttuja kirjoitetaan. Sen maailman avaaminen on aikoinaan oman, pitkän jutun arvoinen, mutta sanotaan lyhyesti vaikka näin: jutun kirjoittamiseen käytettävä aika ja tekstin saama tila ovat hyvin rajalliset.

Vastapallon päätoimittaja Manu Haapalainen kommentoi hiljattain: ”Haaveilen sellaisesta tulevaisuudesta jossa vaikkapa Vastiksella olisi resursseja puskea juttuja vaikka kaikista / lähes kaikista liigamatseista. Sellainen maailma olisi hyvä maailma.”

Olen samaa mieltä. Lisäksi uskon, että sellainen maailma olisi parin askeleen päässä – mutta ne askeleet olisi otettava oikeaan suuntaan. Uskoisin, että Vastapallolla (ja monella muulla) olisi olemassa jonkinlaiset resurssit otteluraporttien tekemiseen. Ja monessa mielessä ne resurssit ovat paremmat kuin monella maakuntalehden toimittajalla. Heillä on nimittäin on karkeasti arvioiden 1,5 tuntia aikaa ottelujutun (juttuvinkin, tilastolootan ja mahdollisen kommentin) kirjoittamiseen.

Netissä jalkapallointoilijoilla olisi paljon enemmän aikaa ja tilaa kirjoittaa sellaisia juttuja kuin juuri he haluaisivat lukea. Asioista voi valittaa tai sitten voi ihan oikeasti tehdä niille jotain.

Mainokset

Responses

  1. Ja ettei tulisi epäselvyyksiä ja ettei mahdollinen keskustelu kääntyisi heti väärään suuntaan, niin tehdään pari asiaa selväksi. Sekä Urheilulehden toiminnassa että Hesarin urheilu-uutisoinnissa on varmasti paljonkin kehittämiskohteita. (Itseäni esimerkiksi risoo UL:n kirjoitusvirhesuma ja samojen asioiden jatkuva rummuttaminen ja pakkosyöttö numerosta ja vuodesta toiseen.)

    Lisäksi arvostan suuresti Vastapallon ja muiden verkkolehtien ja bloggaajien futikseen eteen tekemää pyyteetöntä ja usein palkatonta työtä. Sosiaalisen median puolella on menty jalkapallojournalismissa parina viime vuotena niin paljon eteenpäin, että siitäkin pitäisi oikeastaan joskus kirjoittaa oma juttu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: