Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 1, 2011

Maalit eivät enää riitä

Michael Owenista piti tulla maailman paras hyökkääjä. Sen sijaan pelin kehitys ajoikin hänen ohitseen. Onko se ajanut myös Roope Riskin ohi?

Muistatteko vielä Michael Owenin? Chesteristä maailmalle ponnistanutta Owenia pidettiin vuosituhanteen vaihteessa ehkä maailman parhaana hyökkääjänä ja maalintekijänä. Nuorukainen mätti maaleja Valioliigassa, eurokentillä ja arvokisoissa. Vuonna 2001 hänet palkittiin Kultaisella pallolla. Pian sen jälkeen Owen täytti 22 vuotta ja hänen uransa kääntyi laskusuuntaan.

Yksi syy tähän olivat nopeaa nuorukaista kiusanneet loukkaantumiset, mutta asiaan vaikutti myös se, että aika ajoi Owenin kaltaisten maalintekijöiden ohi.. Brittitoimittaja Jonathan Wilson kirjoittaa tapahtuneesta osuvasti kirjassaan Inverting the Pyramid: ”Noin 25-vuotiaana Owenille tuli selväksi, että vaikka hän olisi kuinka hyvä kyttäämään pystyjuoksuja linjan viimeisen puolustajan olkapäällä tai jahtaamaan etutolpalle tulevia keskityksiä, se ei enää riitä nykyjalkapallossa.”

Tuossa nykyjalkapallossa alettiin siirtyä kiihtyvällä vauhdilla kahden hyökkääjän kärkipareista yksittäisen hyökkääjän pelijärjestelmiin. Owen esimerkiksi muodosti maajoukkueessa hyvän parin Alan Shearerin kanssa. Shearer oli kärkiparissa kookas mies ja Owen nopea mies. Toinen yleinen kärkipari oli duo, jossa toinen oli tilanteiden luoja ja toinen viimeistelijä. Owen oli ehdottomasti viimeistelijä. Nykyään se ei Wilsonin mukaan vain riitä.

”Owen on yksi niistä pelaajista, joka voittaa silloin tällöin maaleillaan yksittäisen pelin, mutta estää samalla joukkuettaan pelaamaan hyvin. Siksi hän on erittäin käyttökelpoinen keskinkertaisille joukkueille tai jopa hyville joukkueille, jotka pelaavat huonosti. Mutta vain harvoin hyvin pelaavalle hyvälle joukkueelle”, hän kirjoittaa.

Joukkueilla ei ole nykyään varaa laittaa kentälle kahta pelaajaa, joiden pääasiallinen, jopa ainut tehtävä, on maalien tekeminen. Itse asiassa harvassa joukkueessa yksittäinenkään hyökkääjä on enää puhtaasti kärkipelaaja. Hyökkääjien määrä on vähentynyt ja samalla heistä on tullut monikäyttöisempiä. ”Didier Drogba ja Emmanuel Adebayor ovat sekä kookkaita että nopeita. Thierry Henryssä ja David Villassa yhdistyy tilanteiden luojan ja viimeistelijän parhaat ominaisuudet. He pystyvät laskeutumaan tilaan, menemään laitaan, antamaan viimeisen syötön tai viimeistelemään itse. Jossain näiden yhdistelmätyyppien välimaastossa ovat myös Zlatan Ibrahimovic ja Fernando Torres”, Wilson listaa.

Tämä kaikki tuli mieleeni, kun kuulin Roope Riskin paluusta lainasopimuksella TPS:ään. Riski pelasi viime vuonna mahtavan debyyttikauden liigassa. Riskin onni oli se, että valmentaja Marko Rajamäki tunsi läpikotaisesti nuoren tähtensä vahvuudet ja peluutti joukkuetta niin, että Riski pääsi niitä käyttämään. Loppu on seura historiaa. Riski teki 12 maalia ja siirtyi talvitauolla Serie A:n Cesenaan.

Italia oli siinä mielessä luonnollinen valinta, että Riskin pelityyli muistuttaa kaikkein eniten AC Milanin veteraanihyökkääjää Filippo Inzaghia. Turkulaistähden kannalta on tosin hieman huolestuttavaa, että Wilson kuvailee Inzaghia ”yhdeksi kuolevan lajin viimeisistä edustajista”. Maalipaikkoja kyttääville kärkimiehille ei hänen mukaansa ole enää tilaa kentällä.

Miksi? Wilsonin kirjassa varsin tyhjentävän perustelun antaa entinen hyökkääjä ja Montenegron ensmmäinen päävalmentaja Zoran Filipovic: ”Niitä puolittaisia paikkoja, joita maalitykit hyödynsivät, ei enää ole. Puolustukset ovat tiiviimpiä ja pelaajat paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. Paikat pitää luoda itse, kun henkilökohtaisten virheiden varaan ei voi laskea.”

Huipputasolla tilanne on juuri tämä, mutta Veikkausliigassa puolittaisia paikkoja on vielä paljon kytättävänä. Siksikin Riskin pitäisi olla Tepsille loistolaina. Tutussa ympäristössä hän pääsee varmasti pelaamaan taas vahvuuksillaan.

Riski on varmasti loppukauden mielenkiintoisimpia pelaajia, mutta mikäli hän haluaa menestyä kansainvälisellä tasolla, hänen täytyy monipuolistaa pelaamistaan. Pelkkä maalien tekeminen ei enää nykyjalkapallossa riitä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: