Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 2, 2011

SMJK:n oma maali

Suomen Maajoukkueen Kannattajat sai tifo-asiassa mediavoiton – ja meni heti sen jälkeen pilaamaan maineensa.

Tifo on nimitys kannattajien järjestämälle koreografialle, jolla kannattajat tunnustavat rakkautta joukkuettaan kohtaan. Tifo on usein esillä vain muutaman minuutin ajan, mutta osalle jalkapallokannattajista se on ottelun suurin hetki.

Suomessa innokkain tifojen tekijä on ollut Suomen maajoukkueen kannattajat. SMJK on tehnyt tifon lähes jokaiseen jalkapallomaajoukkueen kotipeliin. Tämänpäiväinen Moldova-peli oli kuitenkin poikkeus. Pallolitto oli ennen ottelua kieltänyt SMJK:lta yhden tifo-muodon. Se totesi, ettei katsomo-tifoon käytettävä muovi täytä paloturvallisuusvaatimuksia.

SMJK:n jäsenet raivoistuivat päätöksestä. Se on ymmärrettävää. Ensinnäkin suurien tifojen suunnitteluun ja tekemiseen kuluu jopa viikkoja huomattavia summia rahaa. Kannattajat ovat tehneet tifoja vapaaehtoistyönä. Toisekseen sama tifo-materiaali oli läpäissyt testit kaksi vuotta aikaisemmin.

SMJK reagoi asiaan. Se lähetti mediatiedotteen, jossa se ilmoitti, ”ettei hyväksy Palloliiton päätöstä ja tulee protestoimaan kieltoa vastaan tulevissa maaotteluissa”. Tiedote oli menestys. Se julkaistiin ennen ottelun alkua muun muassa MTV3:n ja Iltalehden nettisivuilla.

Suomen maajoukkueen kannattajat ry oli saanut tifo-asiassa suuren mediavoiton – jonka se onnistui kääntämään pelissä rökäletappioksi. Hieman ennen kahdeksaa suomalaiskannattajista uutisoitiin Iltalehden verkkosivuilla aivan toiseen sävyyn:

”Poliisit ovat piirittäneet suomalaisfanit kesken Moldova-ottelun Olympiastadionilla .

Suomen fanikatsomossa on räjähtänyt useampi pommi. Tilanne näyttää kaoottiselta.

Soihdut lentelevät ja osa katsojista painii. Suuri määrä poliisi on kerääntynyt fanien katsomonosan ympärille.

– Palloliitto haistakaa v***u!, kuuluu fanien huuto.” (IL)

SMJK on tänä vuonna saanut paljon positiivista julkisuutta. Muistaakseni Helsingin Sanomissa todettiin hiljattain, että vaikka Suomen jalkapallomaajoukkue rypee pohjamudissa ja sukeltaa Fifa-rankingissa, sen kannattajat ovat maailmanluokkaa. Tunnustusta ei ole tullut sattumalta, sillä SMJK on vuosikaudet tehnyt hyvää kulttuurityötä jalkapallon eteen ja välttänyt räikeitä ylilyöntejä – tähän päivään asti.

Suomen Maajoukkueen Kannattajille ei riittänyt tifo-asiassa saavutettu mediavoitto. Osa sen jäsenistä halusi näyttää Palloliitolle ja järjestää sen ongelmiin. Siinä he totisesti onnistuivat. Kannattajien rähinöistä tulee sakkoa, eikä siinä vielä kaikki: samalla meni SMJK:n vuosikausien ajan noussut maine.

Moldova-ottelun rähinöissä ei ollut kuin häviäjiä. Rettelöitsimiseen osallistuneet kannattajat voivat myöhemmin miettiä, oliko se sittenkään sen arvoista.

Mainokset

Responses

 1. miksi kirjoitat tälläistä p*skaa kun et selvästikään itse ollut tänään Pohjoiskaarteessa, etkä tiedä mitään muuta sen tapahtumista kuin sen mitä iltapäivälehdissä luki?
  Häpeällistä ”journalismia”.

  • Tiedän sen minkä tv:stä näin. Sen näki moni muukin. Ja se näky oli häpeällinen. Raketit ja poliisin kanssa rähinöinti eivät todellakaan olleet SMJK:n arvoista toimintaa. (Ei sitä ollut Palloliiton päätöskään, mutta tv:n välityksellä kannattajat tekivät sen kyllä ihan itse.)

   Ymmärrän SMJK:n suuttumuksen Palloliitolle, mutta en sitä, että se on jonkun silmissä oikeuttanut raketteihin ja poliisin kanssa painimiseen. Enkä todellakaan ymmärrä näkemystä, jonka mukaan kenellekään kannattajakatsomon ulkopuolisella ei ole oikeutta kommentoida kannattajakatsomon toimintaa.

 2. Aivan. Ymmärrän toki sen että et tiedä mitä kannattajakatsomossa tapahtui, jos et siellä ollut. Siksi olisikin hienoa, jos et vetäisi noinkin selkeitä linjavetoja että kannattajat rähinöivät ja pilasivat oman maineensa. Se että katsomosta heitettiin kaksi soihtua oli harmillista ja ikävää. Fakta on kuitenkin se, että tv-kuvissakin nähdyt kahakat johtuivat poliisien käytöksestä. He olisivat voineet pidättää nämä soihduttajat ottelun jälkeen rauhallisesti, mutta sen sijaan päättivät käydä kaikkien kimppuun jotka heidän tielleen osuivat.

  • Totuuksia on varmasti tässä asiassa monta. Maajoukkueen pelaajat olisivat tuskin tulleet kiittämään kannattajia, jos Stadikalla olisi ollut maailmanlopun meininki. Tosiasia on, että he tulivat.

   Se miten asiat ovat ja miltä ne näyttävät, ovat joskus sama asia. Näin käy usein mediassa. Ja tuossa kirjoituksessa käsittelen SMJK:ta juuri mediailmiönä. Pelkään pahoin, että juttu vaikuttaa huomenna lehdissä ilmestyviin teksteihin verrattuna suorastaan pohdiskelevalta raapustukselta.

   Jos katsomossa olisi maltettu ottaa hieman rauhallisemmin (valtaosa varmasti ottikin), niin Palloliiton kohtuuton tifo-kielto olisi ollut uutinen vielä huomennakin. Nyt suurempi uutinen on se, että poliisi otti kannattajakatsomosta kymmenen ihmistä kiinni.

   Poliisin toimintaan en ota sen enempää kantaa, kun en tosiaankaan paikan päällä ollut mutta soihdusta on käsittääkseni aika tarkat säännökset. Niiden kanssa ei ole mitään asiaa stadionille. Sen takia ei kannata yllättyä, jos soihduttajia tullaan hakemaan katsomosta heti eikä vasta ottelun jälkeen.

 3. Kysehän ei nyt Lari ole siitä etteikö soihtuja heittelevä janari olisi täysi idiootti.

  Pohjoiskaarteessa monta maaottelua seuranneena (en kylläkään tänään) voin kuitenkin sanoa ettei koskaan, toistan koskaan, ole katsomossa ollut minkäänlaista mellakointia ennen kuin järjestyksenvalvojat tai poliisi ovat tulleet sekaan sotkemaan. Mikäs matsi se oli tässä taannoin kun ihmisiä haettiin väkivalloin katsomon keskeltä pois tupakanpolton ja piilopullojen takia? Taisi olla Wales-peli. Vaikka molemmat edellä mainitut ovat kiellettyjä esineitä jalkapallo-ottelussa, voisi jotain pelisilmää sentään käyttää. Miksi poliisi ja järjestyksenvalvonta aiheuttavat lisää ongelmia, kun kerran tänäänkin kaikesta päätellen soihduttaja oli jo tiedossa ja hänet poimittiin tauolla ilmeisesti rauhallisesti. Miksi sinne katsomoon pitää tuollaisessa tilanteessa rynnäköidä ja aiheuttaa se ”mellakka”?

  SMJK:n maineesta huolestuminen on täysin naurettavaa. SMJK on tällä hetkellä juurikin jäsentensä näköinen, ja hyvä niin. Kovin moni Pohjoiskaarteessa on äärimmäisen kiukkuinen Palloliitolle, eikä tifokielto ole tästä kuin jäävuoren huippu, ja kaiken kaikkiaan suhteellisen pieni osa kiukustuneisuuden syistä. Suurin kiukustumisen aihe useimmilla, kuten itsellänikin, on nimenomaan järjestyksenvalvonnan surkea taso sekä poliisin toiminta maaotteluissa, joihin en ole pitkään aikaan tuntenut oloani tervetulleeksi, vaikka olen huuteluitani lukuunottamatta hyvinkin rauhallinen ”huligaani”.

  Toinen asia, joka kiukuttaa hemmetisti ovat Palloliiton käsittämättömät sakotuskäytännöt kotimaan sarjoissa. Koskaan en ole soihtua futismatsissa polttanut enkä bängereitä tai muuta vastaavaa heitellyt, mutta kovasti tekisi nykyään välillä mieli. Useimmiten juuri maaotteluiden jälkeisissä tunnelmissa, kannattajien kohteluun vittuuntuneena.

  Todellakin olen sitä mieltä että soihdut palamaan vaan ja sakkoja kattojärjestöltä, kiitos. Minä tuskin koskaan pusina soihdutan mutta muiden pyrot otan ilolla vastaan hoilatessani ”Palloliitto haista vittu!”

 4. Kiitos erinomaisesta ja valaisevasta vastauksesta, TZagallo! Valaisit kannattajien tuskaa tavalla, joka saisi näkyä valtamediassakin.

  Ehkä niin vielä käykin, mutta omalla mediatuntemuksellani epäilen, että huomenna otsikoissa ovat ne kymmenkunta kiinniotettua ja pari soihtua. Sitä tavallaan tekstissänikin ennakoin. Myönnän, että se ei välttämättä ole omiaan tuota ilmiötä ehkäisemään, mutta olen ihan rehellisesti sitä mieltä, että kahdessakin soihdussa on kaksi liikaa.

  Usko tai älä, toivon todella, että huoleni SMJK:n maineesta on turha. Ja jos hyvin käy, niin asiasta saadaan aikaan vielä kunnon keskustelua – ei mitään Suomi24-älämölöä vaan rakentavaa vuoropuhelua, joka johtaakin johonkin.

  PS. Vielä kun joku kertoisi, mikä on bängeri…

  • ”Bängeri” on sellainen vähän isompi paukkupommi – laite, joka sanoo ”bäng!”. Koskaan en ole muuten sellaistakaan pamauttanut.

   Ja siis pointtini SMJK:n maineesta huolestumisesta on se, ettei koko mainetta pidä ajatella alkuunkaan. Se on juuri sellainen kuin sen kuuluukin olla, tai paremminkin sellainen jollaiseksi Palloliitto ja virkavalta ovat sen halunneet saattaa, tietoisesti tai ei.

 5. TZagallon teksti on täyttä asiaa, olisin itsekin voinut kirjoittaa täysin samanlaisen tekstin. Olen ollut katsomassa Suomen maajoukkueen peljejä niin pohjoiskaarteessa kuin ulkomaillakin, Hollannissa, Saksassa Ja Walesissa. Ainoat kerrat, kun katsomossa on ollut ongelmia, ovat olleet Suomessa. Ulkomailla järjestyksenvalvojilla on huomattavasti enemmän kokemusta isoista futisyleisöstä, sekä ymmärrystä siitä, mihin kannattaa puuttua ja mihin ei.

  Valitettavasti itselle on muodostunut kuva, ettei kotoinen järjestyksenvalovojakaarti erityisesti, sekä osittain poliisi, osaa hoitaa hommaansa. Varmasti tämä johtuu osin siitä, että näin suurten aktiivisten ihmismassojen paikallaolo on melko uusi asia suomalaisessa katsomokulttuurissa. Mitään oikeaa ongelmaa en ole katsomossa huomannut, ennen kuin usean järjestyksenvalvojan voimin lähdetään esimerkiksi sammuttamaan yhtä tupakkaa keskelle katsomoa. Vaikka tupakointi on katsomossa kielletty, kannattaa myös miettiä, onko sen yhden pois saaminen siitä aiheutuvien ongelmien arvoista. Maalaisjärjen käyttö on tässäkin sallittua.

  Tällä hetkellä Palloliitto aiheuttaa itse ongelmat, esimerkiksi tifo-kielto on täysin naurettavaa pelleilyä. Veikkaisin että ainakin osittain sen vuoksi katsomossa eilen olleet ovat tahallaan hankkineet sakkoja liiton maksettavaksi, ja toivottavasti myös onnistuvat. Sanonta tyhmyydestä sakotetaan osoittautuisi taas todenperäiseksi.

  SMJK ei mainettaan illan tapahtumilla pilaa, sen tekevät mahdollisesti korkeintaan median edustajat, jotka haluavat repiä aiheesta mahdollisimman myyvät otsikot, sekä aiheesta pelkän tv-kuvan perusteella kirjoittavat. Toki tv-kuva antaa kaikille katsojille tietyn kuvan, mutta suurin osa varmasti myös ymmärtää, ettei muutaman sekunnin välähdys vielä anna kovin tarkkaa kuvaa tapahtumista.

  • Median edustajista olet varmasti enimmäkseen täysin oikeassa, mutta luulen, että yliarvioit tavalliset katsojat. Kun ”tuulari” kuulee kannattajakatsomosta tulevan paukkupommin ja näkee siellä rähinää virkavallan kanssa, hän luultavasti vetää tapahtumista varsin nopeat ja suoraviivaiset johtopäätökset ilman sen suurempaa pitkän aikavälin analyysia.

   Mutta sitten on paljon heitäkin, joita asia kiinnostaa muukin kuin nopeat johtopäätökset. Heitä varten taidan laittaa TZagallon jutun omaksi tekstikseen. Jos tämä ei hänelle sovi, niin viestiä vaan vikkelästi tänne päin.

 6. En ymmärrä miksi SMJK:n porukka valittaa, jos tifo kiellettiin paloturvallisuuden vuoksi. Kielto on varmasti tehty kannattajien turvallisuuden vuoksi etenkin kun tiedetään, että katsomossa on paloturvallisuuden kannalta riskaabeleita ilotulitteita. On päivän selvää, että jos tifon materiaali oli pelastusviranomaisten mielestä liian paloherkkää, oikea päätös oli tifon kieltäminen.

 7. Mikä Kuupon ratkaisu tähän paloturvallisuusasiaan on? Itse uhmasin eilen paloturvallisuutta muun muassa menemällä stadionille vaatteet päällä ilman palokäsittelyä, olin stadionilla tiiviissä ihmismassassa ja hiuksetkin on päässä. Oletettavasti jollain tupakoitsijalla siinä lähistöllä saattoi olla sytkärikin taskussa. Tifoihin käytettävä muovi ei siis taida hetkauttaa paloturvallisuustekijöitä suuntaan eikä toiseen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: