Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 10, 2011

Analyysi: Pronssi karkaamassa JJK:lta Tepsille

JJK näyttää jälleen hyytyneen vahvan alkukauden jälkeen. Viime vuonna hyytyminen oli maksaa joukkueen liigapaikan, tänä vuonna se maksanee jyväskyläläisile seurahistorian ensimmäisen mitalin, ellei valmentaja Kari Martonen saa kurssia pian käännettyä.

Toukokuun lopussa JJK:ssa valmistauduttiin varsinaiseen huippupeliin. Joukkue oli matkaamassa hallitsevan Suomen mestarin HJK:n vieraaksi. HJK oli liigassa toisena. Kärjessä keikkui JJK, joka oli ottanut kuudesta ensimmäisestä pelistään peräti 16 pistettä.

Ottelua pidettiin joukkueessa haastavana mutta ei mahdottomana. HJK oli hävinnyt kauden aikana jo kahdesti – viimeksi edellisellä kierroksella IFK Mariehamnin vieraana. Kotikentällään Klubi ei kuitenkaan erehtynyt (eikä ihme, HJK on voittanut liigakauden kaikki kotiottelunsa). Pisteet jäivät Helsinkiin maalein 6-2. JJK-peli aloitti HJK:n kymmenen ottelun voittoputken, jonka aikana joukkue karisti muut kannoiltaan.

JJK jäi taistelemaan himmeämmistä mitaleista. Joukkue ei romahtanut HJK-tappion jälkeen. Se napsi seuraavista kolmesta pelistä seitsemän pistettä. Sitten, juhannuksen tienoilla, peli alkoi ailahdella. Heinäkuun lopulla tasapelikierteeseen, joka jatkuu edelleen. Juuri jatkuvien tasureiden takia muutaman kuukauden takainen aika sarjan keulilla tuntuu kannattajista niin kaukaiselta.

Sen sijaan pintaan ovat pyrkineet tuskaiset muistot viimevuotisesta hyytymisestä. Eikä ihme. Viime kausi oli JJK:ltä hämmästyttävän kaksijakoinen. Joukkue kauden alkupuoliskolla 19 pistettä (1,46 per peli), mutta jälkimmäisellä puoliskolla pistepussi karttui vain viidellä pinnalla (0,38 per peli). Katastrofaalinen loppukausi oli maksaa JJK:lle sen sarjapaikan.

Tänä vuonna hyytyminen maksaisi Jyväskyläläisille seurahistorian ensimäisen mitalin, eivätkä merkit ole JJK:n puolella. Viime kaudella kettupaitojen alamäki alkoi heinäkuun puolivälissä. Tänä vuonna on käynyt samoin. Heinäkuun 15. päivä JJK voitti Hakan, mutta sen jälkeen se on onnistunut kukistamaan kahdeksassa viimeisimmässä ottelussaan vain Interin. Suurin ongelma on ollut se, että joukkue ei ole pystynyt pitämään johtoasemaansa.

JJK:n kahdeksan viime pelin pistekeskiarvo ei ole katastrofaalinen (1,1), mutta mitalia sillä ei voiteta. Pronssimitaliin yltääkseen Veikkausliiga-joukkueen on täytynyt pelata noin 1,7 pistettä/peli-tahtia. JJK on pelannut sillä tahdilla viimeksi kesäkuun puolivälissä. Joukkueen koko kauden pistekeskiarvo on loistavan alkukauden ansiosta vielä juuri ja juuri 1,7/peli, mutta ei enää kauaa, ellei voittoja ala taas tulla.

Jyväskyläläisten oloa tukaloittaa entisestään se, että sen pääuhkaaja TPS on juuri nyt mahtivireessä. Tepsi on saalistanut neljästä viime pelistään kymmenen pistettä. Turkulaiset ovat hävinneet viimeksi heinäkuussa. Nousukuntonsa ansiosta TPS on kuronut JJK:n etumatkan pronssitaistelussa lähes kiinni. Eroa on enää kaksi pistettä. Pelikierroksia on jäljellä kymmenen.

TPS:n loppukesän kiri on tullut hieman yllätyksenä, mutta täytyy muistaa, että seura teki saman tempun viime kaudellakin. Oikeastaan voisikin sanoa, että Martonen ja Rajamäki elävät uudestaan viime kausia: Kari Martosen JJK on ollut alkukauden joukkue. Marko Rajamäen TPS taas on ollut loppukauden joukkue.

Jyväskyläläisten kannalta peli ei ole vielä täysin menetetty, mutta joukkueen pitää kääntää kurssinsa ja sen pitää tehdä se pian. Seuraavissa peleissä JJK kohtaa MyPan, RoPSin ja Hakan. Mitalitahdissa pysymiseen tarvitaan noista peleistä vähintään kaksi voittoa. Jos niitä ei tule, on vain ajan kysymys, milloin TPS ohittaa JJK:n.

Mainokset

Responses

  1. Yritin mahduttaa yllä olevaan kuvaajaan Interinkin, mutta lopputulos oli liian sekava. Joten hoidetaan homma tekstillisesti tässä. Mitalitaistelun kannalta tämän hetken tilanne on seuraava: 2) Inter 43, 3) JJK 39, 4) TPS 37. Nämä joukkueet jakavat himmeämmät mitalit.

    Eilisen KuPS-ottelun perusteella Interin romahduskaan ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, sillä sinimustat pelaavat nyt kauden synkintä vaihettaan. Interin viiden matsin pistekeskiarvo painui KuPS-tappion myötä 0,8:aan. Kahdessa seuraavassa pelissä Inter kohtaa Hongan ja HJK:n, joten JJK:lla ja TPS:llä nyt mahdollisuus kuroa eroa kiinni. Jos ne eivät nyt pysty siihen, ne eivät ehdi tehdä sitä loppukaudellakaan.

    Mitalitaisto on kymmenen viimeisen kierroksen suurin mielenkiinnon kohde. Ja voi olla, että se huipentuu vasta kahden viimeisen kierroksen TPS-Inter ja Inter-JJK-matseihin. Lisäksi 28.9. pelattava TPS-JJK on vähintään kuuden pisteen peli.

    JJK kärsii hieman siitä, että se joutuu pelaamaan elintärkeät kamppailut vieraskentällä. Siksikin sen pitää kääntää kurssinsa nyt.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: