Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 15, 2011

Bono pelasti Dicksonin

Dickson Nwakaeme sai yhden ottelun lisäpelikiellon Inter-pelin kiukuttelustaan. Ilman Alain Bonoa pelikielto olisi ollut varmasti pidempi.

En tiedä, mitä KuPS maksaa uudelleen vahvistukselleen Alain Bonolle, mutta viime viikon Inter-ottelussa kamerunilainen oli joka sentin arvoinen. Kyse ei ole pelkästään siitä, että Bono otti keskikentän suvereenisti hallintaansa ja sai vierellään olevat pelaajatkin näyttämään paremmalta. Bonon suurin ansio oli se, että hän suojeli ratkaisevalla hetkellä tähtihyökkääjä Dickson Nwakaemea. Keneltäkö? Dicksonilta itseltään.

Ennen kuin aletaan käsittelemään enemmän Dicksonia, on hyvä muistella mitä KuPS-Inter-ottelun toisella jaksolla tapahtui. Olennainen osuu reilun kymmenen minuutin tapahtumasarjaan, joka alkaa siitä, kun nigerialaista vartioinut toppari Babacar Diallo saa viimein ensimmäisen varoituksensa. Diallo on repinyt ja raastanut Dicksonia alkuminuuteilta asti. Nyt erotuomari Toni Pohjoismäki näyttää vihdoin saaneen Diallon sääntöjen vastaisista otteista tarpeekseen.

Varoitus rajoittaa Diallon pelaamista, ja Dickson pääsee mellastamaan vapaammin. Muutama minuutti päällystakkinsa saaman varoituksen jälkeen Dickson sekoittaa Interin puolustuksen ja syöttää Ilja Venäläisen avopaikkaan: 1-0 KuPSille. Maalin jälkeen ottelu on täysin kotijoukkueen hallinnassa.

Sitten Dicksonille tulee musta hetki. Nigerialainen huitaisee keskialueella Joni Kaukoa naamaan. Toinen avustavista erotuomareista näkee tilanteen. Pohjoismäki ajaa Dicksonin ansaitusti ulos, mistä tähtipelaaja raivostuu täysin. Hän ei suostu lähtemään kentältä, vaan näyttää pikemminkin siltä, että haluaisi lyödä Pohjoismäen tajuttomaksi.

KuPSin kannalta tilanne on katastrofaalinen. Ensin Dickson vaaransi turhalla jälkipelillään KuPSin johtoaseman. Nyt hän on valmis laittamaan käytöksellään vaakalaudalle pelaamisensa cupin finaalissa. Tähtipelaaja on valmis minimoimaan joukkueensa menestymismahdollisuudet kauden tärkeimmässä ottelussa vain siksi, että pääsisi näyttämään erotuomarille.

Luojan kiitos Bono ehti tässä tilanteessa väliin. Hän pitää ensin huolen siitä, että Dickson ei pääse Pohjoismäkeen käsiksi ja vie nigerialaisen sitten pois kentältä. Se on miehen työ ensimmäistä otteluaan KuPSissa pelaavalta Bonolta.

Bonon väliintulosta huolimatta Dicksonin riehuminen oli sitä luokkaa, että Palloliiton oli puututtava siihen. Yhden ottelun lisäpelikielto oli vähintä, mitä tilanteesta saattoi odottaa ja sen kurinpitovaliokunta myös Dicksonille mätkäisi. Pelikielto loppuu sopivasti juuri ennen cupin finaalia.

Dicksonin turhautuminen oli perjantaina siinä mielessä ymmärrettävää, että hän oli jälleen kerran saanut kärsiä voimakkuudestaan ja taitavuudestaan. Pohjoismäen Diallolle vastikään antama varoitus oli hyvä signaali, mutta erotuomarin olisi pitänyt suojella Dicksonia paremmin alusta asti. Siitä ei ole epäilystäkään.

Silti uskallan väittää, että voima ja taito eivät ole ainoat asiat, josta Dicksonin sorsiminen johtuu. Ei, kolmas tekijä ei ole rasismi. Siltä varalta, jos joku sattui jo unohtamaan, myös Dicksonia rapannut Diallo on tummaihoinen. Diallo ei kuitenkaan valittanut. Dickson valittaa. Hän protestoi sekä sanallisesti että teollisesti. Huutaa tuomarille ja jää välillä mielenosoituksellisesti kentän pintaan makaamaan.

Erotuomarit sietävät paremmin rappaajia kuin valittajia. Se ei ole ehkä reilua, eikä linjassa sen kanssa, että taitopelaajia pitäisi suojella, mutta niin se vain usein menee. Ja kaikkein vähiten ymmärrystä tuomareilta löytyy niille pelaajille, jotka ottavat oikeuden omiin käsiinsä ja kostavat mielestään kokemansa vääryydet.

Viime kädessä kysymys on, kuten monesti muulloinkin, kunnioituksesta. Dickson ei tunne saavansa tuomareilta ansaitsemaansa kunnioitusta, joten hänkään ei kunnioita tuomareita. Samalla hän tekee karhunpalveluksen itselleen ja seuralleen, sillä erotuomaritkin kaipaavat kunnioitusta.

Tottakai Dicksoniin kohdistuvat rikkeet ovat virheitä valitti hän miten paljon tahansa, mutta miettikääpä itse, kumpaan suuntaan erotuomarina kääntäisitte (mielestänne) 50-50-tilanteen: pelaajalle joka valittaa vai pelaajalle joka keskittyy pelaamiseen?

KuPS saa kiittää Bonoa siitä, että Dickson pelaa Suomen Cupin finaalissa.

Mainokset

Responses

  1. Ottamatta sen kummemmin kantaa siihen, mikä on urheilijamaista käytöstä itse pelissä, jokaisen, myös raportin laatineen erotuomaritarkkailijan, tulisi katsoa Dicksonin kädenheilautus otteluvideolta. Sen jälkeen voi miettiä, mistä Dickson ulosajorangaistuksen sai ja oliko se tästä teosta oikeutettu. Videolta on sangen selvästi havaittavissa, ettei Dickson edes katso sinne suuntaan mihin hänen kätensä osuu. Samalla voidaan miettiä, oliko Kaukon näyttävä heittäytyminen tilanteessa urheilijamaista vai varoituksen arvoinen näytelty filmaus. Video näkyy mm. Iltalehden videoarkistossa.

    • Video löytyy myös YouTubesta: http://www.youtube.com/watch?v=fFW9WfDuTXw

      Ei tuossa ole kahta sanaa. Dicksonilla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin huitaista Kaukoa kasvoihin. Kannattaa muistaa myös, että peli on tuossa vaiheessa ollut poikki jo hetken, mikä tekee tempun entistä typerämmäksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: