Kirjoittanut Lari Vesander | syyskuu 22, 2011

Cup-hengen vastainen kenttäratkaisu

HJK pääsee pelaamaan jo kuudetta kertaa 2000-luvulla Suomen Cupin finaalin kotikentällään. Onko se reilua, cupin arvon mukaista tai edes cup-hengelle sopivaa?

Ylihuomenna Suomen Cupin finaalissa kohtaavat joukkue, joka on voittanut liigassa kaikki kotiottelunsa ja joukkue joka ei ole voittanut liigassa ainuttakaan vierasottelua. Kun ne kohtaavat vielä edellä mainitun kotikentällä, on pakko kysyä, onko nykyinen järjestelmä cup-hengen mukainen.

Cup-finaali on kuitenkin käytännössä HJK:n kotiottelu. HJK:n, joka on voittanut joka ikisen kotiottelunsa tämän kauden liigassa. HJK:n, joka on hävinnyt Töölössä liigaottelun viimeksi viime vuoden elokuussa. HJK:n, joka pääsee nyt kuudetta kertaa 2000-luvulla pelaamaan Suomen Cupin finaalin kotikentällään. HJK:n, joka on hävinnyt noista finaaleista vain yhden.

Se kaikki sotii cup-finaalin periaatetta vastaan. Yhdelläkään joukkueella ei pitäisi olla vakituista kotietua cup-finaaliin. Ei yhdelläkään. Cupin finaalin pelipaikkaa pitäisi kierrättää, se pitäisi arpoa finaalijoukkueiden välillä tai sitten sen pitopaikaksi pitäisi valita stadion, joka ei ole yhdenkään joukkueen kotikenttä.

Itse olisin kierrätyksen kannalla. Cupin finaalin saaminen omalle paikkakunnalle olisi erinomainen täky, kun liigaseuroja patistetaan panostamaan olosuhteisiin. Tällainen käytäntö nostaisi myös finaaleiden yleisökeskiarvoja. Viime vuoden finaali HJK:n ja TPS:n välillä veti Töölöön hieman yli 5 000 katsojaa. Se on ihan kiva luku, ja enemmän kuin kolmella edellisellä finaalilla yhteensä, mutta Turussa cup-finaali olisi luultavasti vetänyt Kupittaan täyteen. Eli karkeasti ottaen noin 60 prosenttia enemmän katsojia.

Sitä edelliset finaalit ovat katsojalukuineen tässä: 2009 Inter-TamU 2 065, 2008 HJK-Honka 1 564, 2007 TamU-Honka 1 457. Uskallan väittää, että jokainen noista matseista olisi kerännyt Turussa vähintään kaksinkertaisen katsojamäärän. Vuoden 2009 finaali olisi kerännyt vähintään kaksinkertaisen katsojamäärän Tampereella. Vuoden 2008 finaali olisi kerännyt vähintään kaksinkertaisen katsojamäärän Espoossa. Vuoden 2007 finaali olisi kerännyt kolminkertaisen katsojamäärän sekä Tampereella että Espoossa.

Kannatan cup-finaalin kierrätystä, mutta tiedän, ettei niin tule tapahtumaan. Palloliiton ja Veikkausliigan pampuille nykyinen pelipaikka sopii oikein kivasti. Kumpikin taho majailee mukavasti Töölön stadionin kivijalassa ja haluaa varmasti pitää cup-tapahtuman kotikentällään. Liiton ja liigan kotiosoitteet eivät kuitenkaan muuta miksikään sitä, että finaalin jatkuva pelaaminen yhden liigajoukkueen kotikentällä on cupin hengen ja arvon vastainen ratkaisu.

KuPSissa finaalin pelipaikkaan on suhtauduttu asiallisesti. Siellä ei ole valitettu vallitsevaa käytäntöä, vaan keskitytty olennaiseen. (En todellakaan sano, että finaalin pelipaikka on epäolennainen asia, mutta kun sitä ei voi muuksi muuttaa, niin joukkueen kannattaa keskittää enegiansa hyödyllisempiin asioihin.) Eikä Töölön stadionissa ole paikkana tai alustana KuPSin kannalta oikeastaan muuta vikaa kuin se, että se sattuu olemaan HJK:n kotikenttä.

KuPS on tottunut pelaamaan tekonurmella ja pääkaupunkiseudulla asuu tunnetusti paljon sudeettisavolaisia. Jos KuPS joutuisi valitsemaan liigaotteluilleen uuden areenan jostain toisesta kaupungista, se valitsisi luultavasti juuri Töölön stadionin. Jos vastassa olisi mikä tahansa toinen joukkue, cupin finaali olisi KuPSille periaatteessa kotipeli.

Se on yksi asia, joka helpottaa KuPSin lähtökohtia. Toinen on se, että vaikka joukkueen vierasvire on liigassa ollut surkea, se on kulkenut koko cup-reittinsä vieraskenttien kautta. Se kertoo omaa kieltään siitä, millaista arvostusta cup Esa Pekosen miehistössä nauttii. Cupin pelit ovat olleet KuPSille tällä kaudella prioriteetti. Ne ovat tärkeitä pelejä, jotka ovat sytyttäneet joukkueen parhaimmilleen. Eikä lauantai varmasti ole mikään poikkeus tähän sääntöön.

Sen lisäksi KuPS on saanut maajoukkuetauon jälkeen pelinsä paremmin kohdalleen. Pietarsaaressa tehty iso rotaatio pitää huolen siitä, että pelaajat jaksavat ylihuomenna juosta. Alain Bonon ja Patrice Ollon ansiosta kuopiolaiset pystyvät käymään tasapäisen kamppailun keskikentän keskustan herruudesta. Miikka Ilo on huippuvireessä, ja mikäli Ilja Venäläinen on käytettävissä ja Dickson Nwakaeme keskittyy kiukuttelun sijaan pelaamiseen, KuPSin hyökkäys kestää vertailun Klubiin. Puolustuksessa KuPS on haavoittuvaisempi, mutta yksittäisessä pelissä kaikki on mahdollista – jopa se, että KuPS laskee vähemmän maaleja kuin HJK.

Jos cupin finaali olisi pelattu reilu kuukausi sitten, HJK olisi murskannut KuPSin. Sen jälkeen hallitseva ja tuleva mestarijoukkue on kuitenkin heikentynyt ja KuPS vahvistunut. HJK on edelleen Suomen paras joukkue ja finaalin suosikki, mutta KuPSilla on mahdollisuutensa – ja ne ovat suuremmat kuin sarjataulukosta voisi päätellä.

HJK:n epäreilusta kotiedusta huolimatta cupin finaalista voi odottaa tasaista.

Mainokset

Responses

  1. Sen verran päivitystä, että en työkiireiden takia päässyt finaaliin paikan päälle. Pidän kuitenkin live-seurantaa Savon Sanomien verkkoversiossa. Tervetuloa seuraamaan!

  2. Perkeleen harmi, ettet päässy Helsinkiin paikan päälle. Tiedätkö kuitenkaan mitään muita blogaajia/saitteja missä olis kuvia pelistä – pystytkö suosittelemaan?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: