Kirjoittanut Lari Vesander | lokakuu 30, 2011

Kausi on edelleen kokonaisuus

Yksittäinen liigaottelu ei ole useinkaan neutraalille seuraajalle mahdottoman säkenöivää viihdettä. Elokuvan, teatteriesityksen tai konsertin viihdearvo on taatumpi. Jalkapallolla on kuitenkin jotain mitä elokuvalla, teatterilla tai konserteilla ei ole – jalkapallolla on kausi. Ja kausi 2011 oli hieno.

Interin ja JJK:n välinen ottelu oli juuri sellainen päätös, jonka liigakausi ansaitseekin: suurtaa draamaa, jännittäviä käänteitä, isoja tunteita. Se oli loppukauden kliimaksi, jota omalla kohdallani himmensi vain se, että en ollut paikan päällä. En ollut paikan päällä missään – paitsi työpaikalla, missä katsoin Turun jalkapallonäytelmää netin kautta.

Tunnelma välittyi kyllä perille silläkin tavoin. Ottelun aikana tunsin, kuinka jalkapallokausi nivoutui kokonaisuudeksi. Loppuvihellyksen soitua mieleeni tulvivat ne kulta- ja mitalijuhlat, joita olen paikan päällä todistanut. Ne ovat hienoja muistoja, jotka alkoivat pian sekoittua pieneen kaihoon. ”Minulle jä parantumaton surumielisyys, jonka me kaikki tunnemme rakkauden jälkeen ja ottelun päätyttyä”, Eduardo Galeano kirjoittaa teoksessaan Jalkapallo valossa ja varjossa. Sitä se oli. Kaihoa siitä, että kausi oli nyt todellakin ohi.

Ja millainen kausi se on ollutkaan. Niin hieno, ettei sitä olisi uskonut keväällä, kun sarjan alkua siirrettiin vedonlyöntiskandaalien takia. Se ei ollut virheetön kausi. Urho-tv sekoili kauden mittaan urakalla. Loppukauden aikana kannattajat nousivat monesti vääristä syistä otsikoihin. Mutta viimeistään päätöskierroksella pystyi toteamaan, että tämä on ollut hieno kausi.

Interin ja JJK:n mitalidraama nivoutui Maarianhaminan peliin, jossa IFK vei viime hetken tasoituksellaan Hongalta mitalin. Kuopiossa Dickson Nwakaeme näytti taitojaan vielä kerran ja teki KuPSin viimeisen maalin Tepsiä vastaan. Monta hienoa pelaajaa teki viimeisen esiintymisensä liiga-areenoilla.

Koko kauden tunneryöppy tiivistyy viimeiseen otteluun. Siksikin minua harmitti, etten päässyt paikalle minnekään. Koska vasta siinä vaiheessa, kun viimeinen ottelu on ohitse, kauden pystyy näkemään kokonaisuutena. Lainaan tästä eteenpäin itseäni kahden vuoden takaa, tekstistä Kausi on kokonaisuus:

Jos jalkapallolle pitäisi etsiä kulttuurisia esikuvia, niin jalkapallokausi olisi enemmän tv-sarja kuin elokuva. Mutta kaikkein parhaiten jalkapallokautta kuvaisi mosaiikki: iso joukko kokonaisuuksia, jotka muodostavat suuremman kokonaisuuden.

Liigakausi on Suomessa 33 ottelun mittainen tarina. Jokainen ottelu on jonkinlainen juonen käänne – tai sitten luku tai jakso, jos kautta haluaa ajatella kirjana tai tv-sarjana. Pointti on joka tapauksessa siinä, että kausi on kokonaisuus.

Fanit ymmärtävät tämän. He haluavat olla paikalla kaikissa otteluissa – myös niissä joissa sataa, joissa vastassa ei ole huippujoukkuetta ja jopa niissä joilla ”ei ole merkitystä”. Kun fani matkustaa joukkueensa perässä Rovaniemelle tai Pietarsaareen, kyse on siitä, että fani haluaa kauden.

Vihkiytymätön nykykatsoja sen sijaan haluaa elämyksen tai spektaakkelin. Se on ongelmallinen tilanne, koska jalkapallo-ottelut eivät ole aina elämyksiä ja melko harvoin spektaakkeleja. Joukkueurheilu pystyy kuitenkin tarjoamaan jotain kokonaisvaltaisempaa kuin ne instant-elämykset, joita ihmiset nykyään metsästävät.

Ottelut kasvavat kaudeksi (tai turnaukseksi, jos kyse olisi arvokisoista). Ja tämä kokonaisvaltaisempi kausielämys tulee ikään kuin kaupanpäällisenä kaikille kausikorttilaiselle – tai ainakin niille, jotka viitsivät vaivautua otteluihin syksyn sateillakin.

Kun kautta ajattelee kokonaisuutena, tajuaa että merkityksettömiä otteluita ei ole. Jokainen ottelu on osa kautta. Jokainen ottelu on osa pelaajan uraa.

Mutta kenties hienointa jalkapallokaudessa on se, että kun yksi loppuu, niin toinen on jo tulossa. Huonoimmankin kauden jälkeen kannattaja voi todeta brittiläiseen tapaan: ”Well, there’s always next season.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: