Kirjoittanut Lari Vesander | marraskuu 4, 2011

Kumarrus vai pyllistys?

JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen sanoi haluavansa ”kumartaa kaikkien Harjulla käyneiden katsojien suuntaan”. Onkohan Vesalaiselta mennyt termit sekaisin? JJK:n uudet kausikorttihinnat tuntuvat monesta katsojasta enemmänkin pyllistykseltä.

Veikkausliigan nettisivuilta löytyy mielenkiintoinen artikkeli. Siinä kerrotaan, että JJK:n yleisökeskiarvo oli tällä kaudella 3 512. Se on mukava luku. Ja vielä mukavammaksi se muuttuu, kun sitä vertaa muiden seurojen yleisökeskiarvoihin. JJK:n keskiarvo oli Veikkausliigan kolmanneksi paras. Sen edellä olivat (jälleen) vain TPS (83 katsojaa enemmän) ja HJK (+98).

Kaikkein mielenkiintoisin osa artikkelia on kuitenkin JJK:n toimitusjohtajan Joni Vesalaisen kommentti: ”- Jos minulla olisi hattu päässä, ottaisin sen pois ja kumartaisin henkilökohtaisesti kaikkien Harjulla käyneiden katsojien suuntaan. Teitä varten me täällä JJK:ssa tätä hommaa tehdään, te olette tämä seura, JJK:n toimitusjohtaja Joni Vesalainen avautuu selvästi liikuttuneena.”

Vesalainen ei kiitellyt katsojia turhaan. Jyväskyläläiset katsojat ansaitsevat suuren kiitoksen, eivätkä pelkästään tästä kaudesta. Aika tarkalleen vuosi sitten kirjoitin blogissa Jyväskylän ihmeestä: ”Jyväskylässä täytyy olla Suomen parhaat jalkapallokatsojat. Millään muulla ei voi selittää sitä, että kahden liigakautensa aikana vain kolme kotiottelua voittanut JJK on kerännyt kummallakin kaudellaan kolmanneksi eniten yleisöä koko liigassa. Eikä siinä vielä kaikki. Lauantaina nuo samat katsojat kolasivat Harjun kentän pelikuntoiseksi.”

Kuten jo tuolloin kirjoitin: ”Jyväskylän ihme ei ole JJK, vaan sen katsojat. He ovat täyttäneet katsomot, kannustaneet omiaan ja kolanneet tarvittaessa vielä pelikentänkin. Mitä he ovat saaneet vastineeksi?”

Niin. Mikä on se Vesalaisen kummarrus, jonka hän haluaa seuran uskollisille katsojille osoittaa? Uusi katsomo? Uudet penkit vanhojen lautojen tilalle ehkä? Pullakahvit?

Ei. Se on 280 euron lasku. Lasku ensi kauden kausikortista. Korotusta kausikortin hintaan on tullut kuluneesta kaudesta noin sadan euron verran.

Moni JJK:n vakikatsoja varmasti toivoo, että Vesalaisella olisi ollut kommenttia antaessaan hattu päässä, sillä kumartamisen sijaan Vesalainen ja muu JJK:n puuhaporras tuntuu pyllistäneen uskollisille katsojilleen korottamalla kausikortin hinnan Suomi-futiksessa ennennäkemättömiin lukemiin.

Esimerkiksi TPS myy ensi vuoden kausikorttiaan Olympiakatsomoon (joka kestää kirkkaasti vertailun Harjun-stadionin olosuhteisiin) 130 euron hinnalla.

HJK ei ole vielä julkaissut tulevan kauden hintojaan, mutta tällä kaudella maan ylivertaisinta jalkapalloviihdettä pääsi seuraamaan Töölön stadionin Itäkatsomosta käsin 125 eurolla per kausikortti.

Lähimmät vertailukohdat JJK:n kausikorttihinnoille löytyvät jääkiekon SM-liigasta. JYPin istumakatsomon kausikortti maksaa 350 euroa. TPS:n vastaavasta veloitetaan aikuiselta 295 euroa. Käytännössä JJK on kuitenkin hinnoitellut itsensä JYPiä ja TPS:ää kalliimmaksi, sillä SM-liigassa joukkueet pelaavat 30 kotiottelua Veikkausliigan 17 tai 16 vastaan.

JYPin kausikortilla yhden kotiottelun hinnaksi tulee 11,70 euroa, TPS:n jääkiekkojoukkueella taas 9,85 ja jalkapallojoukkueella 7,65. JJK taas katsoo ottelunsa arvoksi vähemmän vaatimattomat 16,50 euroa. Se on aika suolainen hinta siitä, että saa katsoa syysviimassa Jaron ja Mypan vierailua Harjulla.

JJK:n kotiottelun seuraamista Harjun stadionin puupenkeiltä ei voisi ikimaailmassa verrata Valioliigan katselemiseen, mutta yllättäen JJK on juuri hinnoitellut itsensä samalla tasolle monen suuren englantilaisseuran kanssa. Blackburn Roversin kausikortti on JJK:ta halvempi – ja Valioliigaa johtavan Manchester Citynkin peleihin pääsee kausikortilla keskimäärin halvemalla kuin JJK:n ensi kauden kamppailuihin. (Cityn halvin kausikortti maksaa 300 euroa, mutta sillä näkee kaksi ottelua enemmän, eikä pelissä tarvitse istua puupenkillä.)

Ongelman ydin ei ole siinä, että JJK:lla on kausikortti, joka maksaa 280 euroa. Ongelma on siinä, että JJK:n halvin kausikortti maksaa 280 euroa – oli ostaja sitten kannattaja, opiskelija, lapsi, työtön tai eläkeläinen. Toimitusjohtaja Vesalainen puhuu mielellään yhteiskuntavastuusta, mutta roima korotus lipunhintoihin laman keskellä laittaa puheet uuteen valoon.

Eikä tässä vielä kaikki. Vesalainen uskoo vakaasti siihen, että seuran yleisömäärät nousevat entisestään kausikortin hinnankorotuksesta huolimatta. ”Lähdetään siitä että ensi vuonna Veikkausliigan ykkösseuran yleisökeskiarvo alkaa nelosella”, Vesalainen julistaa Veikkausliigan verkkosivuilla. Näin voi toki ollakin, mutta se seura ei ole JJK.

JJK maalasi itsensä uudella kausikorttihinnalla ikävään nurkkaan. Jos kausikorttilainen maksaa ottelulipustaan keskimäärin 16,50 euroa, niin seura tuskin myy yksittäisiä pääsylippuja alle 20 euron. Niillä hinnoilla yllättävän monella katsojalla saattaa tulla kipukynnys vastaan.

Pahimmassa tapauksessa lipunhinnan korotus saattaa johtaa siihen, että JJK:n kliimaksi maakunnallisena ilmiönä on nähty. Jokainen tietää millainen loppu ahneella on.

Mainokset

Responses

 1. JJK:n kunniaksi on todettava, että seura kyllä järjesti kannattajilleen kansanjuhlan Jyväskylässä. Vesalaisen kommentit on kuitenkin julkaistu tuon juhlan jälkeen.

  Kausikorttien myynti-innossa saattaa osittain olla kyse siitä, että seurojen pitää jättää paperit liigalisenssivaliokunnalle jo 15.11. Esimerkiksi TPS:n kausikorttitarjous päättyy samana päivänä.

 2. Tämän antimainostuksen kommentiksi sanon, että kauden aikana tuo muutaman euron korotus lipun hinnassa ei tunnu sinulla, arvoisa jalkapallon ystävä, yhtään missään. Sen sijaan seuran talouteen tämä tuo mukavan lisätuen. Korotus on toki varsin suuri, mutta pitää ajatella myös sitä, että
  menestyäkseen seura tarvitsee rahaa. Jyväskyläläiset tukivat seuraa kakkosessa, ykkösessä ja kahdella ensimmäisellä liigakaudella. Nyt uskoisin, että yleisöäkään paluu sinne liigan häntäpäähän ei houkuttele.

  Jos muistini ei pahasti petä, oli JJK:lla viime kaudella myynnissä 1400 kausikorttia. Laskekaamme 190 € x 1400 = 266000 €. Uuden hinnan mukaan saadaan tulokseksi suomalaisen jalkapalloseuran budjetissa varsin tuntuva 126 000 € kasvu. Siispä toivotan Jonille ja muulle JJK-väelle onnea tuon tavoitteluun. Toivottavasti Jyväskylän väki tukee edelleen omiaan ja katsomot täyttyvät samaan ainutlaatuiseen tyyliin kuin aiemmilla kausillakin.

 3. Olipas ihan vitun paskasti kirjoitettu. 280€ on pikku raha. Vitun köyhä.

  • Myös vastauksesti on aika onneton. Apina. Kirjoita oma mielipiteesi, äläkä urputa.

   Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että kausikortin hinnan nostaminen on oikea päätös. Rahaa täytyy saada ja jos sitä ei saa sponsoreilta, sitä täytyy saada katsojilta. Jos katsojat eivät halua maksaa, ei koko hommassa ole mitään järkeä ja on parempi siirtyä amatööripohjalle.

   Junnuille toki soisi oman edullisen kausarin, mutta olen myös sitä mieltä, että kaikenmaailman ilmaiskortit by Palloliitto pitäisi lakkauttaa (vai joko ne on lakkautettu?). On järjetöntä, että niille, joita futis eniten kiinnostaa ja jotka ovat siitä valmiita maksamaan, tarjotaan ilmaiskortteja.

 4. Pelimäärät lisääntyvät, joten korotus on asiallinen. Viime vuonnahan kausarit myytiin jos ennen sarjajärjestelmän muutosta.

 5. Kuten jo aiemmin totesin, JJK:n ongelma on se, että sillä ei ole juurikaan eri kausikorttikategorioita. Niillä kausikorttilaisilla, jotka kokevat lähes 50 prosentin korotuksen kohtuuttomaksi, ei ole mahdollisuutta siirtyä halvempaan katsomoon. Sitä mahdollisuutta ei ole, koska JJK:n katsomo-olosuhteet ovat mitä ovat.

  Muilla seuroilla on useampi hintakategoria. HJK:lla oli viime kaudella Eteläpääty (70€), Itäkatsomo (125€) ja Ravintolakatsomo (290€). TPS:llä on pääkatsomo ja Olympiakatsomo ja molempiin vielä erikseen hinnat junioreille (65 ja 90) sekä opiskelijoille ja eläkeläisille.

  On hyvä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan futiksestaan. Kannattajille seura on sydämen asia ja hyvä niin. Tässä ei kuitenkaan ole kyse nyt hc-faneista. JJK on ollut viime vuosien ajan Veikkausliigan tasaisin yleisöjoukkue. Toisin sanoen sillä on uskollisimmat katsojat. Uskollisimmat katsojamassat.

  Nyt tuo uskollisuus on koetuksella. Tiedän ihmisiä, jotka ovat päättäneet tuon hinnankorotuksen takia jättää kausarinsa uusimatta.

  Tässä ei puhuta nyt pikkukorotuksesta. 280 on 47,4 % (eli karkeasti puolet) enemmän kuin 190. JJK saa nyt kahdesta kausarista sen mitä se sai tällä kaudella kolmesta. Siksi voi olla, että kausarituotot eivät juurikaan vähene.

  Mutta jalkapallossa ei ole kyse pelkästään rahasta. Jos JJK esimerkiksi unohtaa muussakin hinnoittelussaan juniorit, se on kulttuurin tappamista, jos mikä. (En tiedä miten paljon taskurahaa esimerkiksi yllä olevat kommentoijat ovat aikoinaan saaneet, mutta alle 15-vuotiaat futisjunnut ovat usein juurikin niin köyhiä, että 280 euroa on heille aivan helkkarin iso raha.)

  Minä pelkään Keski-Suomen futisbuumin puolesta. Olen kyllä mielelläni peloissani väärässä, mutta ennusmerkit eivät ole lupaavia.

  • Ei ole futiksessa kyse pelkästään rahasta, mutta se on tärkeä osa joukkueen rakentamista. Jos sitä ei ole, ei ole hyviä pelaajia pitkässä juoksussakaan. Eivät junnut jää köyhään seuraan räpiköimään hyvää hyvyyttään, vaikka kuinka olisi hyvä juniorimylly. Seurauskollisuus on kuollut. Kun sauma tulee, hyvät junnut lähtevät rahan perässä HJK:hon, eikä kasvattajaseura saa penniäkään. Tämä siis, jos et pysty tarjoamaan tarpeeksi hyvää sopimusta, jotta kasvattiseuraan kannattaa jäädä.

   Ja eikös JJK ole yksi niistä seuroista, joilla on taloushuolia? Jos jyväskyläläisiä ei kiinnosta tukea seuraa kausikortteja ostamalla, niin ketä sen pitäisi kiinnostaa?

  • ”280 on 47,4 % (eli karkeasti puolet) enemmän kuin 190.”
   Et sä voi tuota noin yksinkertaistaa. Kun tämän kauden kausareita alettiin myydä oli odotettavissa 13 kotiottelua. Tällöin yhden ottelun hinnaksi tulee noin 14,60€. Nyt kotiotteluita on odotettavissa 17 kpl ja yhden ottelun hinnaksi tulee noin 16,40€.

   Näin hinnannousuksi saadaan noin 13% joka ei todellakaan ole paha hinnannousu varsinkin kun ottaa huomioon että edelliskauden jälkeen vältettiin nipin napin divarikeikka ja tällä kaudella oltiin kolmansia. Ihmeellistä tässä on mun mielestä se että Tepsit ja kumppanit pystyy myymään kausareita noin törkeän halvalla.

   Toki mahdollisille facebookissa olleille kela-kuittauksille peukkua alas, mahdollinen asiakaspalaute pitäisi osata hoitaa tyylikkäästi eikä vittuilemalla. Ja toki toivon myös noita halvempia kausareita huonommille paikoille, junnuthan pääsee vissiin ilmaiseksi fox cardeillaan?

   Kiitos asiallisesta blogista, tällä kertaa vaan taisi lipsahtaa ulkokierteinen pari napsua yli.

   • ”Et sä voi tuota noin yksinkertaistaa.”
    Siltä se monelle asiakkaalle kuitenkin näyttää. En kiellä, etteikö JJK olisi suunnitellut kausikortin ottelukohtaiseksi hinnaksi 15 euroa jo tälle kaudelle. Ihmettelen vaan, miksi se ei riittänyt ensi vuodellekin.

    Yllä oleva teksti lähti liikkeelle siitä ristiriidasta, joka Vesalaisen sanojen ja suunnitelmien ja JJK:n kausikorttihintojen välillä oli. Asian olisi varmasti voinut esittää pehmeämminkin, mutta pointti on tosiaan siinä, että en usko JJK:n pystyvän nelosella alkavaan katsojakeskiarvoon noilla hinnoilla. Se taas voi johtaa koko JJK-ilmiön taittumiseen. Ja minusta se on aika paljon riskeerattu sen takia, että seura saisi katsojiltaan vähän enemmän rahaa – olkoonkin, että se sitä kipeästi kaipaa.

    Monen muun tavoin olen huolissani myös perikeskisuomalaisesta vauhtisokeudesta. Viileän harkinnan käyttö kun ei ole kuulunut koskaan keskisuomalaisten menestysjoukkueiden hyveisiin. Jypillä homma oli karata lapasesta oikein urakalla 90-luvun alussa (olen kuullut, että jos Jyp olisi voittanut finaalit 1992, seura olisi mennyt konkurssiin). HoNsUssa oli myös samaa vikaa. Kivitalot myytiin, kun menestystä haettiin pesiksessä ja koriksessa. Koriksessa tuli mm. kaksi hopeaa, pesiksessäkin kai joku mitali, mutta 90-luvun puolivälissä rahat olivat loppu ja sen jälkeen seura on kituutellut. JJK:ssakin nousuja ja laskuja on ollut aikojen saatossa enemmän kuin lääkäri on määrännyt.

    Toisin sanoen minua huolestuttaa JJK:n taloudenhoito ja vauhtisokeus. Siitä tuossa yllä olevassa jutussa on kyse, sillä kumpikin asia kiteytyy tietyllä tavalla kausareihin. Kausarit kallistuvat, koska joukkueen tavoitteet kovenevat. Ensi kaudella pitäisi päästä jo kahden sakkiin. Seuraavalla JJK haluaa kai sitten olla jo HJK:n haastaja. Mietin vain, onko JJK:lla resursseja siihen. Edes menestys kentällä ei takaa taloudellista pärjäämistä. Jos ette muuten usko, niin miettikää Tampere Unitedia – ei niinkään singaporelaisesta vinkkelistä vaan siitä, mihin kuntoon seura alkoi mennä, kun kahden peräkkäisen mestaruuden jälkeen ei tullutkaan sitä budjetoitua kolmatta.

    Mutta ei tuosta nyt sen enempää. Minusta on kieltämättä vähän epäreilua, että kannattajille tungetaan kaiken juhlimisen keskellä seuran talousvaikeuksia naamaan joka tuutista (tämä blogi mukaan lukien) samaan aikaan, kun he juhlivat vielä seurahistorian ensimmäistä mitalia ja fiilistelevät kauden päätösristeilyä. Kannattajien ei pitäisi joutua miettimään seuran talousasioita niin paljon kuin mitä Suomessa monin paikoin joudutaan.

 6. JYPin kausikortti näyttää olevan myös 820 euroa. Kannattaa ehkä käyttää vähän järkeä, vaikka kirjoituksesi varmasti hassuttelua ovatkin. ”280 on 47,4% enemmän kuin 280”? Ei ole. Jos kotiotteluiden määrä kasvaa 13:sta 17:ään, eikö se saisi näkyä kausikortin hinnassa. Monet kiinteät kulut ovat kasvaneet vuodesta 2008, joten tuloja on myös pyrittävä kasvattamaan. Ottelutapahtumat ovat aika keskeisessä osassa tässä tehtävässä yleensä urheiluyhteisöillä.

  ”Niillä kausikorttilaisilla, jotka kokevat lähes 50 prosentin korotuksen kohtuuttomaksi, ei ole mahdollisuutta siirtyä halvempaan katsomoon.” Ai ei vai? Onhan siellä niitä siirrettäviä pömpeleitä ja kentän ympärillä on myös muuten paljon tilaa. Olen jonkun JJK:n ottelun käynyt Harjulla katsomassa, ja siellä on ainakin tuolloin ollut ostettavissa lippuja otteluun, vaikken kausikorttia omistakaan. Lisäksi menneenä kesänä taisin nähdä JJK:n sivuilla lukeneen kausikortista numeroimattomille paikoille.

  Aikamoista sekoilua hassuttelijalta

 7. Kerrataanpa vielä faktat. JJK:lla on kaksi kausikorttia: 280 euron hintainen ja 500 euron hintainen. Seuran kausikorttien hinnat alkavat sieltä, mistä muiden Veikkausliiga-joukkueiden kausareiden hinnat loppuvat.

  Viime kauteen verrattuna kausikortin hintaan on tullut lähes 50 prosentin korotus. Otteluita on tullut yksi enemmän eli ottelumäärä on kasvanut 6 prosentilla.

  Toki on huomioitava, että seura ei ehtinyt menneellä kaudella korottaa kausarihintojaan, kun kotiotteluita tuli kolme kaavailtua enemmän. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että seurassa on päätetty ottaa tämä vahinko korkojen kera takaisin. Kausarin hinta on noussut yli 50 prosenttia enemmän kuin pelimäärä antaisi oikeuttaa. (Pelimäärä noussut 30 prosenttia, mutta kausarin hinta 47 prosenttia.)

  On hyvä, että kannattajat ovat valmiita maksamaan futiksestaan. Suomessahan on ajateltu usein, että kannattajille pitää antaa lipuista roimat alennukset, vaikka kannattajaryhmät kaipaavat jotain ihan muuta.

  Mutta: Tässä jutussa ei nyt ole kyse kannattajista. Kannattajat muodostavat ehkä pari prosenttia JJK:n katsojamäärästä. En epäile yhtään, etteivätkö he ilmesty paikalle. Mutta entäs loput 97-98 prosenttia yleisöstä?

  Se ilmestyy paikalle varmasti HJK-matsissa ja yrittää päästä europeliin, mutta liigakausi ei ole eurocupia ja HJK:ta. Lähes puolet matseista pelataan IFK Mariehamnia, VPS:ää, Hakaa, Jaroa tai MyPaa vastaan. Paras tapa myydä niitä pelejä on myydä kausareita, sillä yksittäisiä 20 euron lippuja tuollaisiin matseihin on vaikea kaupata.

  Tämän jutun pointti on siinä, että uusi hinnoittelupolitiikka laskee JJK:n katsojamääriä. JJK:n kotipeleissä käy todennäköisesti ensi liigakaudella vähemmän väkeä kuin tänä vuonna, vaikka matseja onkin yksi enemmän. Voi olla, että hinnannosto kompensoi seuralle katsojien menetyksen rahallisesti, mutta ei maakunnallisena ilmiönä.

  PS. Pyrkikäähän pysymään kommenteissa asialinjalla. Vitun-apina-hassuttelija-linja ei palvele ketään. Jos mielipide on hyvä, sen pystyy kyllä perustelemaan ilman haukkumista ja kirosanojakin.

 8. Muistaakseni tarjolla on myös ns. aluekortti joka on kyllä halvempi ja tulee varmasti olemaan siellä valikoimassa myäs ensi kaudella.

  • Jos näin on, se on piilotettu JJK:ssa hyvin. Google-haku ”JJK + aluekortti” tuottaa vain neljä tulosta, joista tämä sivu on tuon kommentin takia päällimäisenä.

   Tätä vaihtoehtoa ei myöskään tarjottu entiselle katsojalle, joka oli pahoittanut mielensä hinnannostosta niin paljon, että oli laittanut siitä palautetta JJK:n facebook-sivuille. Katsojan saama vastaus oli ollut samaa sellaista Kela-luokkaa – sillä erotuksella, että JJK oli peukuttanut omaa vastaustaan.

   Olisin mielelläni siteerannut tähän tuon keskekustelun tarkkoja sanamuotoja, mutta se ei ole mahdollista. JJK ei pitänyt vastauksestaan (tai lippuasiasta) niin pajon, että olisi jättänyt sitä facebook-sivuilleen näkyville.

 9. Onhan tuo korotus melkoisen tuntuva, mutta toivotaan jokatapauksessa että asiat muotoutuu kaikille osapuolille sopiviksi tulevaa kautta ajatellen.

 10. Toivotaan tosiaan. JJK:n loppuvuoden toimet pelaajapörssistä kausikorttihintojen kautta Tommi Karin kohteluun ovat merkki siitä, että seurassa rahat ovat vähissä.

  Pelaajapörssi perustettiin siksi, että saataisiin nopeasti lisää rahaa. Toisin sanoen se perustettiin mitä ilmeisimmin sen takia, että liigalisenssi saataisiin turvattua. Sama huoli on luultavasti kausikorttihintojen roiman noston takana (yhdessä pelimäärien kanssa).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: