Kirjoittanut Lari Vesander | marraskuu 20, 2011

Arvokisa-analyysi osa 3: Miksi Englanti häviää?

Englannin heikolle arvokisamenestykselle on etsitty syytä jo pitkään. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se kuuluu kuitenkin näin: Englanti ei pärjää, koska se ei voita pudotuspelejä. Eivätkä muuten voita pohjoismaatkaan.

Arvokisojen alla odotukset jalkapallon emämaassa Englannissa nousevat taivaisiin: Joko nyt? Vastaus on aina ei – varsinkin jos kisat pelataan jossain muualla kuin Englannissa. Englannin parhaat saavutukset arvokisoissa ovat kotikentältä. Kotimaan ulkopuolella englantilaiset ovat yltäneet neljän joukkoon vain kerran: Italiassa 1990.

Englannin ongelma on juuri pudotuspelit. Joukkue pääsee alkulohkostaan jatkoon useammin kuin Ranska, Italia tai Saksa, mutta sitten alkavat ongelmat. Viimeisen 14 vuoden aikana Englanti on voittanut pudotuspeleissä vain Ecuadorin ja Tanskan. Tuolta ajalta Englannin pudotuspelien voittoprosentti on 28,5 (vuoden 1996 EM-kotikisojen mukaan ottaminen nostaa prosentin 33:een.)

Suurimman syyn tähän on selvittänyt Financial Timesin toimittaja Simon Kuper. Hänen mukaansa Englanti toimii arvokisoissa kuin halpa paristo – se ei kestä loppuun saakka. ”Englannin heikko arvokisamenestys kielii väsmyksestä. MM-kisoissa valtaosa maaleista tehdään toisella jaksolla, mutta Englanti on tehnyt kuudessa viimeisimmässä turnauksessaan 38 maalista 25 avausjaksolla. Ratkaisuotteluissa tilasto on vieläkin synkempi: niissä englantilaiset tekivät yhdeksästä maalistaan kahdeksan ennen puoliaikaa.”

Tosin englantilaiset voivat lohduttautua sillä, että toisilla menee vielä huonommin.

Pohjoismaat eivät pärjää

Pohjoismaat olivat tarkkailujaksossa (1996-2010, ks. osa 1) hyvin edustettuina. Norja pelasi arvokisoissa kahdesti, Ruotsi viidesti ja Tanska peräti kuudesti. Pohjoismaat pääsivät alkulohkoistaan verrattain hyvin jatkoon. Norjalla ja Tanskalla jatkoonmenoprosentti oli 50%, Ruotsilla 60%.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että pohjoismaat eivät pärjää pudotuspeleissä. Eivät alkuunkaan. Pohjoismaat pääsivät alkulohkosta jatkoon kaikkiaan seitsemän kertaa, mutta vain kerran ne onnistuivat voittamaan ensimmäisen vastustajansa (Tanska Nigerian vuonna 1998). Skandinaavien pudotuspelien voittoprosentti oli tarkasteluaikana surkea 12,5. Toisin sanoen pohjoismaat eivät pärjää pudotuspeleissä.

Lähihistoriasta löytyy pari säännön vahvistavaa poikkeustakin(Tanska 1992 ja Ruotsi 1994), mutta yleisesti ottaen skandinaaveille on käynyt pudotuspeleissä surkeasti. Ruotsi ja Tanska ovat hävinneet kolme viimeisintä pudotuspeliotteluaan. Tanskan edellinen pudotuspelivoitto on vuodelta 1998 ja Ruotsin peräti vuodelta 1994. Tarkkailuaikana myös Norja onnistui häviämään ainoan pudotuspelinsä (1998).

Tämän juttupaketin tarkoituksena ei ole sanoa, että Saksa, Ranska tai Espanja voittaa tulevan kesän EM-kilpailut. Enemmänkin sen tarkoituksena on näyttää, että voittamisen kulttuuria on olemassa ja joillain mailla sitä on toisia enemmän. Arvokisojen pudotuspeleissä tuota kulttuuria on yllättävän harvoilla mailla – ja näillä mailla on tapana kääntää tiukat pelit eduikseen.

On tuskin sattumaa, että Portugali ja Englanti menevät niin usein alkulohkostaan jatkoon, mutta jäävät silti useimmiten mitalipelien ulkopuolelle. Tai että niiden parhaat saavutukset ovat tulleet kotikentällä. Kun Englanti tai Portugali kohtaa pudotuspeleissä Saksan tai Ranskan, todennäköisyydet ovat jälkimmäisten puolella.

Mainokset

Responses

  1. Tuskin on sattumaa, että Portugalin menestyessä vuosina 2004 ja 2006 sen pudotuspelivastustajina olivat Englanti ja Hollanti.

    • Totta. Pudotuspeleissä syntyy myös taistelupareja, joissa toisella joukkueella on henkinen yliote. Portugalilla on sellainen Englannista ja Hollanista – Ranskalla taas Portugalista. Saksalla taas Englannista. Italialla taas on pudotuspeleissä yliote Saksasta. Tämä on nähty MM-kisoissa 1970, 1982 ja 2006. Näitä voisi listata enemmänkin. Mutta yleisesti ottaen hyvillä turnausjoukkueilla tuppaa olemaan yliote heikommista turnausjoukkueista.

      Ehkä juuri tämän takia isot turnausmaat tuppaavat putoamaan pudotuspeleissä pienille yllättäjille, joista ne eivät ole ehtineet hankkia yliotetta. Kuten Ranska Kreikalle tai Saksa Kroatialle (tai Bulgarialle ’94 ja Tanskalle ’92).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: