Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 2, 2011

Isäntämaiden suosimisen on loputtava

EM-kisojen alkulohkoarvonnassa nähtiin taas, ettei isäntämaiden suosiminen ole hyväksi jalkapallolle. Puolan ja Ukrainan pakkosijoittaminen arvonnan ykköskoriin tuotti EM-kisoihin varsinaisen huumorilohkon, jossa Puolan lisäksi pelaavat Kreikka, Tshekki ja Venäjä.

Harva asia laskee kisakuumetta yhtä tehokkaasti kuin surkea lohkoarvonta. Mutta kisojen avausottelu Puolan ja Kreikan välillä pääsee kuumeen tappamisessa hyvin lähelle. Avauspäivän kruunaa Tshekin ja Venäjän kohtaaminen. Tätä kannattaa tosiaan odottaa.

A-lohkon pelleilyn vastapainoksi B-lohkosta syntyi piinkova. Viime MM-kisojen mitalistit Hollanti ja Saksa saivat siinä seurakseen Portugalin ja Tanskan. Lohkoista ei pitäisi pystyä edes puhumaan samana päivänä, mutta nyt on pakko. A-lohko ei yksinkertaisesti ole arvokisojen arvoinen arvontatulos.

Fifa-ranking ei ole paras mahdollinen mittari millekään, mutta koska en tähän hätään löydä parempaakaan, käytän sitä nyt havainnollistamisvälineenä. B-lohkon joukkueiden rankingit ovat 2. (Hollanti), 3. (Saksa), 7. (Portugali) ja 11. (Tanska). A-lohkon rankingit alkavat siitä, mistä B:n joukkueiden rankingit loppuvat. Venäjä on 12:s, Kreikka 14:s, Tshekki 33:s ja Puola on ylväästi sijalla 66.

Lieventävä asianhaara tässä kaikessa on, että B-lohkon kovuus tasapainottaa pudotuspeleissä A-lohkon tasonpuutetta. Kisakaaviossa A- ja B-lohkon joukkueille on varattu kaksi semifinaalipaikkaa. Pitää tapahtua pieni ihme, että ne eivät päätyisi B-lohkon joukkueille. Kärjistäen voisi sanoa, että B-lohkolaisilla on kovempi työ päästä jatkoon alkulohkostaan kuin puolivälieräottelustaan.

C- ja D-lohko ovat sellaisia kuin arvokisoissa pitääkin. Ensimmäisessä pelaavat Espanja, Italia, Kroatia ja Irlanti, jälkimmäisessä taas Ukraina, Ranska, Ruotsi ja Englanti. Näistäkin kahdeksasta joukkueesta kaksi löytää itsensä neljän parhaan joukosta, mutta lohkon joukkueiden välisistä pudotuspeleistä tulee varmasti mielenkiintoisempia kuin A- ja B-lohkojen vastaavista.

Toki C-lohkokin on helkkarin kova A-lohkoon verrattuna. Espanjan ranking on 1, Kroatian 8, Italian 9 ja Irlanninkin 21. Rankingista selviää ainakin se, ettei Italian jatkoon meneminen ole mikään läpihuutojuttu.

Heitetään tähän väliin muutamat veikkaukset:

1) Hollanti ja Saksa kohtaavat 9. kesäkuuta. Ottelun voittaja voittaa myös B-lohkon.

2) Molemmat joukkueet menevät lopulta jatkoon ja etenevät neljän parhaan joukkoon -> Portugali jää alkulohkoon ja yksikään A-lohkon joukkueista ei voita yhtään pudotuspelimatsia.

3) Venäjä menee jatkoon A-lohkosta. Toisella jatkajalla ei ole väliä (ks. kohta 2), mutta se ei ole Puola.

4) Kolmas välieräjoukkue on Espanja, joka voittaa C-lohkon.

5) Italia ja Kroatia taistelevat C-lohkon toisesta jatkopaikasta. Ne ratkaisevat Ranskan kanssa neljännen välieräpaikan.

6) Ruotsi ja Englanti eivät vieläkään voita pudotuspeliottelua (ks. arvokisa-analyysi).

Nyt kun pulssi on jo hieman tasaantunut, suostun myöntämään, että arvontatuloksissa on se hyvä puoli, että lohkojen pitäisi olla jokseenkin tasaisia. Onhan sekin tietysti arvo sinänsä.

Ja rehellisyyden nimissä on sanottava, että arvontatulos olisi voinut olla kauheampikin. Senkin takia isäntämaiden suosio on lopetettava. Ja samalle lopetuslistalle laittaisin myös arvontatilaisuuksien lähes tunnin kestävän täyteshow’n. Ei lottoarvontaankaan ängetä ripaskaa tai muita kansantansseja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: