Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 15, 2011

Joka kahdeksas liigafutaaja on työttömänä

Yli 30 viime kaudella Veikkausliigaa pelannutta jalkapalloilijaa etsii edelleen seuraa ensi kaudeksi. Työttömänä on yli kahdeksasosa viime kaudella liigaa pelanneista jalkapalloilijoista. Mukana on myös poikkeuksellisen ansioituneita pelaajia.

Kun avasin viime viikolla Jalkapallon Pelaajayhdistyksen seuraa vailla olevien futaajien Pelaajapörssin, hämmästyin. Laskujeni mukaan Pelaajapörssissä oli 125 nimeä. Viime kaudella Veikkausliigassa pelanneita oli listassa laskujeni mukaan 33, mikä tarkoittaa kolmea kentällistä tai 1,5 joukkueellista.

Kun joukkueita oli 12, niin pikaisen laskutoimituksen mukaan joka kahdeksas liigafutaaja oli jäänyt kauden jälkeen työttömäksi. Lisäksi viime viikon jälkeen lukemat ovat vain nousseet. 125 nimen sijaan Pelaajapörssistä löytyy nyt 131 jalkapalloilijaa. Todellisuudessa työttömien pelaajien määrä on vieläkin korkeampi, sillä heistä kaikki eivät ole ilmoittautuneet Pelaajapörssiin.

Luvut herättivät minussa joukon kysymyksiä: Onko suomalaisten jalkapalloilijoiden työllisyystilanne ollut koskaan aikaisemmin yhtä synkkä? Onko Pelaajapörssissä olevien pelaajien lukumäärä jo ennätyksellisen korkea?

”Sopimuksettomia pelaajia määrällisesti ei ole aikaisempia vuosia enemmän, mutta tarjolla on yhä enemmän pelaajia, joilla on varsin mittava ja menestynyt pelaajaura”, Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola sanoo.

Vailla seuraa ovat edelleen esimerkiksi Tomi Maanoja, Antti Okkonen ja Janne Hietanen. Aiempina vuosina seurat ovat juosseet tämän tasoisten pelaajien perässä, mutta tiukka taloudellinen tilanne on karistanut seuroilta kiireen sopimusneuvotteluihin.

”Syitä on varmasti monta, mutta tässä oma analyysini tilanteesta. Ensinnäkin Pelaajapörssi on lopullisesti lyönyt itsensä läpi eli on pelaajien etu ilmoittaa nimensä rekisteriin ja se nopeuttaa pelaajien oikean seuran löytämistä. Toiseksi seurojen taloustilanne on sen verran vaikea, että osa pelaajista haluaa kerta kaikkiaan odottaa ja katsoa kaikki mahdollisuudet läpi”, Juhola näkee.

Syksyn aikana seurat ovat tehneet sopimuksia lähinnä omien kasvattien ja junioreiden kanssa. Ne ovat halpoja sopimuksia, jotka täyttävät hyvin nimilistaa liigalisenssihakemukseen, mutta jotka eivät rasita seurojen taloutta liikaa talviaikaan, kun tulot ovat nollassa.

Seurojen kannalta järjestely on varsin viisas, mutta pelaajien kannalta tilanne ei ole yhtä ruusuinen. Tällaisena talvena näyttää siltä, että Suomi-futis on menossa kovaa vauhtia puoliammattilaisuuteen. Moni työtön pelaaja miettii varmasti tälläkin hetkellä, onko yli 23-vuotiailla kohta enää mahdollisuuksia pelata täyspainoisesti kotimaista liigaa.

Juhola ei ole tilanteen suhteen yhtä huolestunut: ”Kyllä yli 23 vuotta täyttäneillä pelaajilla on edelleen tulevaisuus Veikkausliigassa. Kentällä ollaan urheilutermein ammattilaisia ja halutaan menestystä. Kentän ulkopuolella toimitaan joko päätoimisena tai sivutoimisena jalkapalloilijana. Haaste on sivutoimisilla kahden roolin yhteensovittaminen, mutta uskon ratkaisuja löytyvän.”

Osa sopimuksettomista pelaajista matkaa tänään Norjaan, jossa he osallistuvat Oslossa pelattavaan kansainväliseen sopimuksettomien pelaajien harjoitusturnaukseen. Turnauksen päätarkoituksena on antaa eri maiden pelaajille näyttöpaikkoja uusien työmahdollisuuksien toivossa ja se kertoo, että suomalaiset jalkapalloilijat eivät ole ongelmineen yksin.

Hieman valoa työttömien futaajien tilanteeseen tuo se, että liigan Lisenssikomitea kokoontuu tänään tekemään päätöksen liigalisenssien myöntämisestä. Liigalisenssien varmistuminen voi tuoda eloa muuten hiljaisille pelaajamarkkinoille.

Jos taas useampi seura jää ilman lisenssiä, työttömien pelaajien tilanne mutkistuu entisestään. Silloin tunnelin päässä kajastava valo voi paljastua vastaan tulevaksi junaksi.

Mainokset

Responses

  1. […] varhaistettu Veikkausliigan lisenssiruljanssi toisi valoa ja jouluiloa futareiden tilanteeseen. Lue koko tarina. Kategoria(t): Meidän joukkue, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi. ← […]

  2. Alkuiltapäivästä kaikki Veikkausliiga-seurat saivat liigalisenssin ensi kaudeksi. Tunti ennen lisenssiasian julkaisemista TPS piti lehdistötilaisuuden, jossa se julkaisi kaksi pelaajasopimusta. Hyökkääjät Mikko Hyyrynen ja Aleksi Ristola pelaavat ensi kauden Turussa.

    Ne sopimukset olivat todennäköisesti merkki pelaajamarkkinoiden hitaalle vilkastumiselle. Silti vaikuttaa epätodennäköiseltä, että seuroissa alettaisiin rakentaa ensi kautta jouluviikolla. Työttömät futaajat saavat jännittää kohtaloaan pitkälle ensi vuoden puolelle, mutta nyt heidän tulevaisuutensa näyttää edes hieman valoisammalta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: