Kirjoittanut Lari Vesander | joulukuu 27, 2011

Kuvakulmaa etsimässä

Blogin pitäjänä en ole ainoastaan toimittaja vaan myös valokuvaaja. Ottelun seuraaminen on minulle tasapainoilua näiden kahden roolin välillä. Päättyneellä kaudella seurasin otteluita aiempaa enemmän valokuvaamisen ehdoilla. Ensi kaudesta en vielä tiedä.

Voin rehellisesti sanoa, että blogin pitäminen on muuttanut tapaani seurata jalkapallo-otteluita. Se on tehnyt minusta toimittajan lisäksi valokuvaajan. Ja kuvaajana minun täytyy miettiä jatkuvasti, mistä vinkkelistä saisin otettua parhaat kuvat.

Toisinaan toimittajan ja kuvajaan roolien yhdistäminen on helppoa. Aiempina kausina napsin Puoliajan kuvat useimmiten katsomosta käsin. Turussa tämä onnistuikin kohtuullisen hyvin, sillä Kupittaan pääkatsomo on aivan kentässä kiinni.

Katsomokuvaamisen etu on siinä, että lähes jokainen tilanne on kuvattavissa. Maalitilanteista saa lähes aina otettua ainakin jonkinmoisen kuvan. Lisäksi laajojen tunnelmakuvien (juhlivat pelaajat/yleisö) ottaminen on katsomosta käsin helpompaa. Toki myös pelistä ja sen tapahtumista pysyy lehdistöpaikoilta käsin paremmin kärryillä.

Viime keväänä minulle tuli kuitenkin sellainen tunne, että haluan ottaa parempia kuvia. Hommasin uuden kameran (tosin vain pari pykälää päivitetyn version aikaisemmasta kamerastani, mutta kuitenkin) ja puin kuvaajaliivit päälle. Kun säät suosivat ja olin itse tyytyväinen jälkeen, kuvauskokeilu venähti koko kauden mittaseksi.

Mennyt kausi oli ensimmäinen, jonka olen viettänyt pääasiallisesti kuvaajana.  En tiedä ovatko lukijat enemmän kärsineet vai nauttineet kuvakulmani muutoksesta, enkä tiedä vielä mitä teen ensi kaudella. Sekä kentän tasalta että katsomosta kuvaamisessa on omat etunsa. Kentän reunalla valtaosa kentästä on usein kameran tavoittamattomissa. Lisäksi tilanteista on vaikeampi saada ns. kokonaiskuvaa.

Mutta mitä lähemmäs tilannetta pääsee, sitä enemmän yksityiskohtia kuvassa on. Valokuvaamisessa kylmä fakta on, että lähempää saa järjestään parempia kuvia – oli kohde mikä tahansa.

Toki jalkapallossakin on poikkeuksia. Kun aloitin blogikuvaamisen, esikuvanani toimi Hans van der Meer. Kyseinen hollantilaiskuvaaja on sitä mieltä, että kauempaa näkee usein enemmän – oli kyse sitten maisemasta tai jalkapallo-ottelun tilanteesta, jossa niin sanotusti dominot alkavat kaatua.

Van der Meerin ajatusmaailman toimivuuden havainnollistaa hyvin yksi hänen tunnetuimmista kuvistaan.  Yksi otos näyttää selkeästi, kuinka palasina Ajaxin puolustus on. Samaan lopputulokseen ei olisi päässyt mitenkään kentän tasalta.

Blogin kahtena ensimmäisenä vuonna yritin hakea vandermeermäisiä otoksia. Muutaman kerran pääsin sinne päin.  Parhaasta päästä ovat Ratinassa kesällä 2009 ottamani kuvat, joita olen laittanut esimerkiksi jutun loppuun.

Tällä kaudella olen ottanut erilaisia kuvia. Olen ollut lähempänä kohteita. Sillä on kuitenkin ollut hintansa. Ihmiset tarvitsevat etäisyyttä nähdäkseen mitä heidän silmiensä edessä tapahtuu, eikä jalkapallo-ottelu ole tästä minkäänlainen poikkeus. Tällä kaudella jouduin monesti tarkistamaan maaliin johtaneet tapahtumat pelin jälkeen Urheiluruudusta tai netti-tv:stä ennen otteluraportin kirjoittamista, koska ottelussa olin ollut väärässä päädyssä tai liian keskittynyt kuvaamiseen havaitakseni, mitä tilanteessa tarkalleen ottaen tapahtui.

Joskus taas kävi niin, että tajusin tilanteen vasta purkaessani kuvia. Se kertoo jotain olennaista kuvista ja kuvaamisestqa. Kuva kertoo mitä olemme sen ottohetkellä katsoneet, mutta emme välttämättä nähneet. Kuvaamisessa on kyse hetken pysäyttämisestä, tilanteen tiivistämisestä.

Kuten jo sanoin, en tiedä, mitä teen ensi kaudella. Katsomokuvaamiseen palaaminen saattaisi nostaa otteluraporttien laatua, mutta samalla se heikentäisi kuvien laatua. Varsinkin kun Keskuskenttä ei ole yhtä esteetön areena kuin Kupittaa. Pääkatsomon pylväät haittaavat ottelun seuraamista – kuvaamisesta puhumattakaan.

Varmaa on vain se, että julkaisen blogissa jatkossakin ottamiani kuvia ja laitan ne matsigallerioissa ottamisjärjestykseen. Sillä tavoin niistä muodostuu ehjin tarina – ja sillä tavalla ne on kaikkein nopeinta purkaa.

Mainokset

Responses

  1. Hans van der Meerin kuuluisa kuva löytyy täältä: http://cpn.canon-europe.com/files/interviews/football_shooters_pt2/_showcase/img_06.jpg

  2. Hieno kuva. Se ratkaiseva hetki 😉

    Mutta hieno on tämäkin Marc Riboudin kuva Wembleyltä 1954:


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: