Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 5, 2012

Veikkausliigan ikäanalyysi osa 1: Vähemmän ei tarkoita parempaa

Veikkausliigan joukkueiden tämänhetkisen sopimustilanteen tarkastelu kertoo, miksi pienempi joukkuemäärä ei tuota välttämättä tasokkaampaa sarjaa.

Laatu korvaa määrän. Kun väki vähenee, bileet paranee. Ja kun Veikkausliigasta tehdään kymmenen joukkueen sarja, sen taso nousee heittämällä. Näin ainakin voisi luulla.

Yleinen ajattelutapa on, että jos joukkuemäärää vähennetään, pelin taso nousee. Ajatus perustuu siihen, että joukkueiden vähentyessä myös pelaajamäärä vähenee ja jäljelle jäävät parhaat jalkapalloilijat.

Evoluutio ei kuitenkaan toimi näin. Evoluutiossa ei selviä paras, siinä selviää sopivin. Näin ollen liigassakaan eivät selviä taitavimmat vaan sopivimmat pelaajat. Taloudellisesti tiukkoina aikoina se tarkoittaa halpoja pelaajia. Se tarkoittaa myös aiempaa vähemmän pelaajia.

Laskin kuukausi sitten, että joka kahdeksas liigapelaaja on työttömänä. Se oli liian varovainen arvio. Vastikään tekemäni tarkastuksen perusteella liigajoukkueilla on tällä hetkellä lähes 80 sopimuspelaajaa vähemmän kuin viime kauden alussa.

FutisForum2:lla tehdyn listauksen mukaan Veikkausliigan joukkueilla on tällä hetkellä sopimukset 197 pelaajan kanssa. Se tekee keskimäärin 16 pelaajaa per joukkue. Viime kauden alussa liigajoukkueilla oli edustusjoukkueessaan 273 pelaajaa. Joka joukkueesta uupuu viime vuoteen verrattuna keskimäärin 6,5 pelaajaa. Sitä eroa ei todennäköisesti tulla kuromaan kiinni.

Liigajoukkueiden pelaajamäärät ovat olleet laskussa jo jonkin aikaa. Vuonna 2005 liigajoukkueilla oli kauden alussa keskimäärin 24,14 sopimuspelaajaa. Vuonna 2009 tuo luku oli pudonnut 23,14:ään. Viime kaudella joukkueiden pelaajamäärä oli laskenut jo alle 23:n (22,75:een), vaikka liigassa pelattiin seitsemän peliä aiempaa enemmän.

Silloin muutos tuli joukkueille yllätyksenä, mutta tälle kaudelle otteluruuhka on ollut kaikkien tiedossa. Silti pelaajamäärät näyttävät kutistuvan entisestään. Tällä kertaa syynä on puhtaasti raha. Joukkueet ovat viimein tajunneet, että ne eivät voi kuluttaa kovin paljon enempää kuin tienaavat – ainakaan sarjakauden ulkopuolella. Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, viime kauden pelaajamääristä vuollaan tänä vuonna pois puolisen pelaajaa per joukkue.

Iso osa joukkueista lähtee 33 ottelun liigaurakkaan pienemmällä ringillä kuin ensi kesän EM-kisajoukkueet korkeintaan kuusi ottelua kestävään turnaukseensa. Ja toisin kuin arvokisajoukkueilla, liigaryhmillä varamiehistä ei löydy juurikaan vastuunkantajia.

Liigajoukkueet ovat tulevalla kaudella aiempaakin riippuvaisempia siitä, että niiden avainpelaajat pysyvät terveinä. Pari huonoon rakoon osuvaa loukkaantumista voi tarkoittaa useampaa sijaa sarjataulukossa. Toisin sanoen pienillä ringeillä operoivat joukkueet seilaavat entistä enemmän tuurilla. Ne myös maksavat kovemman hinnan eurocup-seikkailuistaan.

Pelaajakaupoissa on nyt maksajan markkinat. Toki osa pelaajista haluaakin katsoa rauhassa kaikki mahdollisuudet ja ulkomailla asuvat taas tahtovat tehdä verotuksen kannalta optimimittaisen puolen vuoden artistisopimuksen. Mutta sitten on niitä, joilla ei ole hajuakaan tulevan kauden seurastaan. Kaikille heistä ei voi käydä hyvin. Suomessa on monta sellaista jalkapalloilijaa, jotka ovat jo pelanneet liigauransa viimeisen pelin, mutta eivät vielä tiedä sitä.

Osa näistä pelaajista on futaajan parhaassa iässä, mutta se on laiha lohtu. Fakta on, että kauden kynnykselläkään joukkueet eivät täytä rostereitaan parhaimmilla vaan sopivimmilla pelaajilla. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa sopivin pelaaja on oma junnu tai puoli-ilmainen alasarjapelaaja.

Mainokset

Responses

  1. […] Veikkausliigan ikäanalyysi osa 1: Vähemmän ei tarkoita parempaa […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: