Kirjoittanut Lari Vesander | tammikuu 10, 2012

Pamputtajajuutti ja Pasi

Tanskalaishyökkääjä Christian Andreasen muistetaan Suomessa pelaajana, joka lähti ”Mallorcalle pamputtamaan muijaansa”. Ikimuistoinen sitaatti ei kerro aivan täyttä totuutta ensi viikolla KuPSin testiin tulevasta hyökkääjästä.

Useimmat suomalaiset tietävät tanskalaisesta Christian Andreasenista tasan yhden asian: sen mitä valmentaja Pasi Rautiainen sanoi Andreasenista tämän lähdettyä TPS:stä.

Rautiaisen lausahdus on yksi Veikkausliigan lehdistötilaisuushistorian harvoja helmiä: ”Mulle sanottiin, että se lähtee gimmafrendinsä kanssa etelään. Se varmaan pamputtaa muijaansa jossain Mallorcalla.”

Osalle jäi sitaatista sellainen käsitys, että Andreasen olisi lähtenyt Tepsistä vaivihkaa, kenties jopa sopimuksensa rikkoen. Totuus on toisenlainen.

Andreasen tuli TPS:ään lainalle keväällä 2009 ja hankki nopeasti maineen supervaihtopelaajana. Toukokuussa juutti oli koko liigan tehokkain pelaaja. Hän ei pelannut kuukauden aikana yhtään täyttä 90-minuuttista (kuten ei pelannut koko kahdeksan peliä käsittäneellä TPS-urallaan), mutta yleensä kentälle ollessaan hän teki maalin tai kaksi.

”Juuttitykki on niin merkillinen tilastokummajainen, että ansaitsee maininnan: 320 peliminuuttia, seitsemän laukausta maalia kohti – ja neljä maalia. Tanskalaisen peli ei ole kaunista, ja Veikkausliigasta löytyy paljon parempia ja taitavampia pelaajia; tehokkaampia ei toukokuussa löytynyt kuitenkaan ainuttakaan”, kirjoitin toukokuun päätteeksi.

Myös Pasi Rautiainen oli tanskalaisesta innoissaan – omalla erikoisella tavallaan. ”Christian tuli meille ihan rapakunnossa ja hänellä on ollut koko ajan jotain pientä: polvi on vähän löysä ja välillä kutittaa sieltä ja pistelee tuolta. Mutta se maali minkä se tänään teki, niin sehän oli pelimiehen maali ja kansainvälisen luokan osuma. Nyt se jätkä vaan pysys kasassa…”

”Andreasenista me ei tiedetä muuta kuin sen, että se tulee Randersista ja on kai joskus jossain varastossa duunissa ja käy toisinaan vähän pelailemassa. Ne on vähän näitä juttuja. Mutta (koputtaa puista pöytää) on meille arvokas pelaaja ja toivottavasti pysyy kasassa. En ole Casan kanssa ehtinyt jutella Christianin jatkosta, sen lainahan loppuu kai tän kuun lopussa. Vaikka Christian on välillä tollanen löysä tanskalainen voileipä, niin se on tehnyt kuitenkin meille viisi tärkeää maalia – joku kyky sillä miehellä on!”, Rautiainen intoili kesäkuussa.

Kuten edeltä pystyy lukemaan, Andreasenin lähtö ei tullut Rautiaiselle yllätyksenä. Tanskalainen ei lähtenyt vaivihkaa. Hän lähti, koska hänen lainasopimuksensa loppui, eikä uudesta päästy sopimukseen. Eikä hän peitellyt sitä.

”Andreasenista pitää kysyä Marco Casagrandelta (TPS:n toimitusjohtaja), voin antaa numeron. Viimeinen tarina oli se, että MyPa-pelin jälkeen hän lähti Tanskaan. Sitten mulle sanottiin, että se lähtee gimmafrendinsä kanssa etelään. Se varmaan pamputtaa muijaansa jossain Mallorcalla. Mutta eihän se ole tehnyt kuin viisi maalia meille.”

Kokonainen pamputus-sitaatti kertoo, kuinka kovasti Rautiainen olisi halunnut pitää juutin joukkueessaan. Rehellisyyden nimissä on tosin sanottava, että Andreasen ei ollut ehkä yhtä ihastunut Rautiaiseen.

”Joukkueella oli ollut paljon tasureita, kun saavuin. Valmentaja ei pitänyt siitä. Hän saattoi räyhätä meille 20 minuuttia. Minulla on ollut temperamenttisia valmentajia ennenkin, mutta he osasivat olla rakentavia. Oli aika outoa kuunnella miestä, joka ei nähnyt mitään positiivista missään”, Andreasen muisteli Bold.dk-sivuston haastattelussa. ”Mutta kun homma alkoi kulkea, hän oli itse asiassa hyvä valmentaja.”

Kaiken kaikkiaan Andreasenille jäi Suomesta kuitenkin hyvä maku. Joulukuussa 2010 hän kirjoitti loukkaantumisten sävyttämän vuotensa päätteeksi TPS-kannattajille joulutervehdyksen: ”I still miss Turku, and all of you guys inside and outside the club. It was 3 of the greatest months in my life, and i would love to come back, some day.”

Ensi viikolla Andreasen tulee taas Suomeen, tällä kertaa KuPSin testiin. Jos Andreasen on säilyttänyt maalijyvänsä loukkaantumisten jälkeen eikä ole päästänyt kuntoaan laskemaan entisestään, kuopiolaisilla voisi hyvinkin olla hänelle käyttöä.

Voi olla, että keväällä 24 vuotta täyttävä Andreasen nähdään kolmen vuoden tauon jälkeen liigakentillä. Ehkä hän saa jopa ensimmäinen kokonaisen Veikkausliiga-matsin vyölleen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: