Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 6, 2012

Eki, toisen polven futisammattilainen

”Niin pitkään kuin pelaajat ympärilläni haluavat voittaa, ei ole mitään väliä mistä he ovat kotoisin”, Etchu Tabe sanoo.

Se oli niitä harvoja kertoja, kun pelaaja on vakuuttanut kannattajat välittömästi. RoPS pelasi Umbro Cupia Oulussa, ja joukkueessa debytoinut Etchu Tabe oli kaikkialla. Tabe vei pääpallot satanolla ja oli nopeampi kuin kukaan muu kentällä. RoPS-kannattajat olivat varmoja, että seura oli tehnyt todellisen löydön.

Kun Tabe kaksi vuotta myöhemmin lähti Rovaniemeltä, kannattajat olivat yksimielisiä siitä, että ensivaikutelma ei pettänyt. Tabe oli kahden kauden ajan RoPSin ylivoimaisesti paras pelaaja. Kun kysyin RoPSia kannattavalta toimittajakaveriltani, millainen pelaaja Tabe on, hän ei säästellyt kehujaan: ”Dominoiva toppari. Teknisesti hyvä ja kaksinkamppailluissa vahva. Nopea kaveri, joka vie pääpallot hyvin.” (Jälkimmäiset kehut eivät tulleet yllätyksenä. Tabe on yli 190 senttiä pitkä ja juoksi KuPSin tammikuun testeissä 30 metriä aikaan 3,76.)

Kaverillani oli Tabesta vain kaksi moitetta. Ensimmäinen niistä liittyi siihen, että Tabella on joskus vaikeuksia lyhyiden maasyöttöjen kanssa. Toinen asia liittyi Taben monikäyttöisyyteen. Kaverini varoitti Taben kokeilemisesta sentterinä: ”Hän tykkää itse pelata enemmän kärjessä, mutta on topparina miljoona kertaa parempi.”

Mutta niin pitkään kuin Tabe pysyy puolustuslinjassa, KuPSilla ei pitäisi olla mitään hätää. Joukkue on hankkinut hyvän pelaajan, joka näyttää olevan vielä mukava ja pidetty tyyppi. Kun seura esittelee hänet lehdistötilaisuudessa, valmentaja Esa Pekonen vitsailee Taben kustannuksella ja kutsuu tätä Ekiksi. ”Olen yksinkertainen suomalainen mies, niin pelaajilla pitää olla yksinkertaiset suomalaiset nimet”, Pekonen perustelee nimivalintaa.

”Eki on palkattu tappajaksi. A hired killer”, Pekonen jatkaa. ”Siksi hän istuu minun vieressäni.” Joku voisi sanoa, että tappaja tunnistaa toisen. Pekonen ei pelaajana ollut niitä kaikkein miellyttävämpiä vastustajia. ”No tulihan sitä itsekin jotakuta potkastua”, Pekonen sanoo ohi mennen. Hänestä on mukavaa, että joukkueessa on toppari, jota vastaan on ikävä pelata.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Taben kanssa olisi ikävä jutella. Hän vaikuttaa lyhyen juttutuokion perusteella oikein mukavalta tyypiltä. ”Täällä on hyvä ilmapiiri ja joukkuekaverit ovat ottaneet minut hyvin vastaan”, Tabe kiittelee istuessaan Keskuskentän kabinetissa. ”Henkilökuntakin kysyy aina, onko kaikki kunnossa.”

Ennen kaikkea Tabe on tullut Kuopioon mielellään. Hänen perässään oli muitakin liigaseuroja, mutta hän valitsi KuPSin – eikä ole katunut valintaansa. ”Olen onnellinen, että olen täällä ja odotan kovasti tulevaa kautta”, hän sanoo. ”Kun olosuhteet ovat kunnossa, sitä yleensä pelaakin paremmin.”

Viime kaudella RoPSissa olosuhteet eivät olleet ihan kunnossa. Vedonlyöntiskandaali pyyhkäisi joukkueen ylitse kevättalvella ja sotki etukäteissuunnitelmat. Joukkueesta lähti pois korillinen mätiä omenoita, mutta Suomesta olisi löytynyt ulkomaalaispelaajalle helpompiakin paikkakuntia kuin Rovaniemi. Tabe ei sano sitä suoraan, mutta hänen olemuksestaan näkee, että hän on helpottunut päästyään pois RoPSista.

Kun Tabelta kysyy viime kaudesta, ensireaktio on paljon puhuva. ”Huh!”, hän huuhdahtaa. ”Kaikki varmaan tietävät mitä tapahtui. Se oli todella rankkaa.” Mutta jos joku odottaa yksityiskohtaista vuodatusta viime kauden kauhuista, hän joutuu pettymään. Tabe ei ole vuodattajatyyppiä. Sellainen ei kuulu hänen elämänfilosofiaansa.

”Mutta sellaista elämä on, kaikki ei ole aina hyvin. Kun asiat ovat huonosti, täytyy pitää pää pystyssä ja tehdä parhaansa”, hän jatkaa. ”Näitä juttuja tapahtuu. Täytyy vain jatkaa eteenpäin ja tehdä kovasti töitä.”

Jos Tabea pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi ammattilainen. Hän on itse asiassa futisammattilainen jo toisessa polvessa. Hänen isänsä pelasi Yhdysvalloissa ammatikseen. Tabe muutti jenkkeihin 13-vuotiaana. Hän ei ajatellut ensin futisammattilaisen uraa, mutta 22-vuotiaana hän löysi itsensä pelaamasta Allsvenskania Ljungskilen joukkueessa.

Ammattimainen asenne tulee esiin silloinkin, kun kysyn haluaisiko Tabe, että hänellä olisi Kuopiossa toinen amerikkalainen pelaaja seurana, kuten hänellä oli RoPSissa. ”Olen ollut Suomessa jo kahden vuoden ajan. Sitä ennen olin kaksi vuotta Ruotsissa. Tässä vaiheessa ei ole oikeastaan enää väliä, onko joukkueessa muita amerikkalaisia vai ei”, Tabe sanoo. ”Pelaan jalkapalloa ammatikseni. Pelaan sitä suomalaisten kanssa, ruotsalaisten kanssa… Niin pitkään kuin pelaajat ympärilläni haluavat voittaa, ei ole mitään väliä mistä he ovat kotoisin.”

Se on aikaisin itsenäistyneen ammattilaisen puhetta. Kun on muuttanut 13-vuotiaana uuteen kotimaahan ja sieltä myöhemmin ensin Ruotsiin ja sitten Rovaniemelle, sopeutuu todennäköisesti kivuttomasti Kuopioonkin.

Tai no, kivuton on ehkä väärä sana. Taben polvi venähti pari viikkoa sitten joukkueharjoituksissa. Tarkemmissa tutkimuksissa ei löydetty isoja vaurioita, eikä operointia siten tarvita. Tabe on kuitenkin edelleen harjoittelutauolla ja pystyy pelaamaan seuraavan kerran maaliskuussa.

Huilin ei silti pitäisi olla ongelma. Liiga alkaa vasta huhtikuun puolivälissä. Jos uusia kolhuja ei tule, Tabe on KuPSille varmasti vahvistus. Hän oli viime vuonna liigan parhaita pelaajia, vaikka pelasi sarjan huonoimman joukkueessa kaaoksen keskellä. Nyt kun olosuhteet ovat kunnossa, hänen pitäisi pystyä vielä parempaan.

Mainokset

Responses

  1. Etchulle suuri kiitos kahdesta vuodesta RoPS:n riveissä! Vaikeiden aikojenkin keskellä toi iloa kannattajalle. Taben ansiosta yksi alue kenttäryhmityksessä oli sentään kunnossa (keskuspuolustus). Sekin toki meni sitten aina kun hänet nostettiin rymistelemään ylös 😀

  2. se nyt on jäänyt mainitsematta, että isoin taben heikkous on pelin avaaminen/rakentaminen. potku on kyllä hyvä, mutta avaaminen on todella hidasta. lopulta kun syöttö lähtee, tilanne on jo myöhäistä. muutaman kuudenkymmenen metrin loistavan syötön laittoi, mutta perusavauksissa on tekemistä. vierellä/yläpuolella pitää siis pelata sopivat tyypit.
    kaikesta huolimatta mahtava pelaaja ja tyyppi. mihin tahansa kentän osa-alueelle hänet sijoittaakin, voi olla varma, että sieltä löytyy juoksuvoimaa ja siellä voitetaan laajalla alueella kaikki kaksinkamppailut.

  3. Ja kosketus on mallia louhikko. Tosin liigatasolla pystyy hyvin rouhimaan kimmokkeita itselleen.

  4. Kiitoksia täydennyksistä.

    Tabe on kookas, vahva ja nopea. Olisi ollut jo vähän liikaa, jos hän olisi vielä huipputekniikalla varustettu pelinavaaja.

    Silloin hän todennäköisesti pelaisi jossain aivan muualla kuin Suomessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: