Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 13, 2012

Yllätykset syntyvät puolustamalla

Sambian shokkivoitto Afrikan mestaruusturnauksessa oli osoitus siitä, että ennakkosuosikit on helpoin yllättää tiukalla puolustamisella.

Valvoin viime yönä myöhään ja menin onnellisena nukkumaan. Syy kumpaankin oli Sambian historian ensimmäinen Afrikan mestaruus.

Sambian tarina on koskettava. Maa käytännössä menetti maajoukkueensa vuonna 1993, kun joukkuetta kuljettanut lentokone putosi maahan. Kaikki 30 matkustajaa kuolivat. Heistä 18 oli maajoukkuepelaajia.

Lento-onnettomuus tapahtui Gabonissa. Samassa maassa jossa tämän vuoden mestaruusturnaus pelattiin. Nyt sambialaiset omistivat mestaruutensa onnettomuudessa kuolleiden muistolle gabonilaisten hurratessa heille.

Ottelulla oli joukkueelle ja koko maalle valtava merkitys. Sen huomasi jo siinä vaiheessa, kun Joseph Musonda loukkaantui ja jätti itkien kentän. Taiston tauottua joukkueen päävalmentaja Hervé Renard kantoi Musondan sylissään mukaan joukkueen mestaruusjuhliin. Siinä vaiheessa herkistyi jo bloggaaja koto-Suomessakin.

Sambian voitto oli merkittävä myös jalkapallollisesti. Kuten mainio Jonathan Wilson tässä jutussa kertoo, mestarijoukkue oli hitsautunut yhteen kuuden vuoden ajan. Sen näki joukkueen maalijuhlista ja joukkolauluista rangaistuspotkukilpailun aikana, mutta se näkyi myös kentällä kollektiivisenä pelaamisena.

”Kauaskantoinen suunnittelu ei ole mitenkään vallankumouksellinen keksintö, mutta afrikkalaisessa jalkapalloilussa se on niin harvinaista, että sitä yrittävät voivat nauttia suurista palkinnoista”, Wilson kirjoitti.

Sambian voitto oli osoitus myös siitä, että arvokisoissa yllättäminen tapahtuu puolustuksen kautta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana saman ovat jo todistaneet Etelä-Korea ja Senegal (2002), Kreikka (2004) sekä Ghana ja Uruguay (2010).

Menestysresepti on yksinkertainen: joukkueen pitää olla hyvin organisoitu, tiiviisti puolustava, terävästi vastaan iskevä ja erikoistilanteensa hyödyntävä. Sambia oli parhaimmillaan tätä kaikkea. Joukkue sulki vastustajien maalihanat toisen alkulohko-ottelunsa jälkeen ja pelasi neljä nollapeliä putkeen.

Norsunluurannikko pelasi, jos mahdollista, vielä enemmän menestysreseptin mukaisesti. Se ei päästänyt turnauksessa ainuttakaan maalia. Joukkue kärsi kuitenkin samasta ongelmasta kuin toinen ennakkosuosikki Ghana ja oikeastaan koko turnaus – se ei löytänyt hyökkäyskolmanneksella riittävästi keinoja vastustajan puolustuksen murtamiseen.

Alkulohkon jälkeen Afrikan mestaruuskisoissa tehtiin kahdeksassa ottelussa 15 maalia. Niistä kahdeksan syntyi erikoistilanteista. Seitsemän pelitilannemaalia kahdeksassa ottelussa kertoo omaa kieltään arvokisafutiksen realiteeteista.

Mutta ne realiteetit eivät ole pelkästään afrikkalaisia vaan universaaleja. Viime kesän Copa Americassa altavastaajat kaatoivat ennakkosuosikit kaikissa neljässä puolivälieräottelussa yllä olevalla menestysreseptillä.

Eikä suosikeillakaan ole varaa unohtaa puolustamisen tärkeyttä. Matkallaan EM- ja MM-kultaan Espanja on pelannut seitsemän pudotuspeliä ja tehnyt niissä kahdeksan maalia. Se riittää, kun pitää samaan aikaan oman maalinsa puhtaana kuten Espanja on tehnyt. Joukkue raivasi tiensä maailmanmestaruuteen voittamalla kaikki neljä pudotuspeliään 1-0.

Mainokset

Responses

  1. Itse en jaksanut illalla venyä enää jatkoajalle, vaan katsoin aamupäivällä uusinnasta jatkoajan ja rankkarikisan. Sambia lopulta ansaitsi voittonsa, myös mainitsemistasi syistä. Se taisi olla yhtenäisempi kuin Norsunluunrannikon tähtitarha.

    Muistan itse hyvin vielä 20 vuoden takaisen loppuottelun, jonka rankkareissa Norsunluunrannikko kukisti lopulta Ghanan 11-10, niinikään maalittoman matsin jälkeen. Tässä oli samanlaista draamaa, vaikka ihan kaikkien pelaajien ei lopulta pilkkuja tarvinnut vetääkään.

    Yhtenäinen Sambia kunnioitti sankarivainajiaan mitä hienoimmalla tavalla. Hatunnosto.

  2. Afrikan mestaruusturnausten finaalit ovat olleet tiukkoja ja vähämaalisia jo pitkään. Neljästä viimeisimmistä finaalista kaksi on mennyt pilkuille 0-0-lukemissa. Kaksi muuta taas ovat päättyneet 1-0.

    Mestaruusturnauksen finaalissa on vedetty kaikkiaan seitsemät pilkkuskabat mikä taitaa olla eniten kaikista aikuisten arvokisoista.

    Norsunluurannikon kohdalla mielenkiintoista on, että se on joutunut aina finaaliin päästessään pilkuille. Tuossa mainitsemassasi finaalissa Norsut olivat tosiaan parempia, mutta sen jälkeen on tullut kahdesti kuokkaan (tätä ennen Egyptiltä vuonna 2006).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: