Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 16, 2012

Onko urheilukuvaus helppoa?

Valokuvaaja Vesa Koivusen blogimerkintä ja kausikuvakirjani valmistuminen saivat minut miettimään urheilukuvauksen olemusta.

”Sä olet enemmän luontokuvaaja”, vaimo tokaisi kerran, kun näytin hänelle omasta mielestäni onnistunutta valokuvaa. Kohteen (eli kommentoijan) ilme ei ollut hänen mielestään taaskaan kohdallaan. Meinasin jo huomauttaa, että kenen vastuulla ne ihmisen ilmeet ovatkaan, mutta sitten tajusin, että hänen sanoissaan oli järkeä.

Olen kuvittanut toimittajan työn ohessa lukuisia lehtijuttuja, ottanut pari kansikuvaakin, mutta yleisesti ottaen olen huono muotokuvaaja. En oikein jaksa selostaa ihmisille, että laita vasen käsi siihen, oikean jalan kantapää tuohon, katso kaukaisuusteen (ei sinne, 7,5 astetta tänne päin!), näytä haaveilevalta ja ajattele kermakakkuja.

Kuvaajien ei kannata suuttua. Tiedän, että kuvattavan opastaminen ei ole pohjimmiltaan tuollaista, mutta sellaiselta se minusta välillä tuntuu. Sitä paitsi minä en usein edes tiedä missä kuvattavan käsien pitäisi olla (tai no, pois naaman edestä) ja jos sitä ei tiedä kuvattavakaan, niin sitten ollaan pattitilanteessa.

Minun onnekseni on kuitenkin olemassa myös luonto-, maisema- ja jalkapallokuvaus. Rakennuksilla, puilla ja hyönteisillä on harvoin huono ilme – ja vaikka olisikin, niin eivät ne sitä tule sanomaan. Jalkapalloilijoitakaan ei tarvitse opastaa. Ilmeet, eleet ja asennot tulevat luonnostaan. Kuvaajan ei periaatteessa tarvitse se kuin olla sopivassa paikassa ja painaa oikeaan aikaan nappia.

Nämäkin asiat voivat toisinaan olla ylivoimaisen hankalia, mutta itseni kaltaisten rähmäsormien iloksi jalkapallo-ottelu kestää 90 minuuttia. Siinä ajassa ehtii kevyesti ottaa noin 300 kuvaa, joista voi valkata parhaan ja sopivimman kymmenyksen blogin kuvagalleriaan.

Tämä kaikki huomioon ottaen, minun oli hankala väittää vastaan kun valokuvaaja Vesa Koivunen kirjoitti blogissaan urheilukuvauksen olevan helppoa kuin hengittäminen. ”Mielestäni urheilun kuvaaminen on suhteellisen helppoa ja sopii hiukan yksinkertaisimmille tyypeille”, Koivunen totesi. ”Se ei vaadi niin suurta lahjakkuutta kuin moni muu valokuvaamisen ala. Urheilukuvaus perustuu kalustoon, tekniikkaan, lajituntemukseen ja intohimoon.”

Omalla kohdallani jalkapallokuvaus perustuu lähinnä kahteen jälkimmäiseen. Vuosi sitten ostamani kamera maksoi uutena 250 euroa, enkä vieläkään hallitse sen kaikkia ominaisuuksia. Tiedän kuitenkin mitä Koivunen tarkoittaa. Huippuhyviä futiskuvia saadakseen kuvaajalla pitäisi olla järeä järkkäri vielä järeämmällä ja erittäin valovoimaisella putkella.

Sellaisten putkien hinta huitelee tuhannen euron tuntumassa. Ja sitten pitäisi vielä opetella käyttämään sitä. Tumpelona kitsastelijana tyydyn nykyiseen kameraan, josta sentään suurin piirtein tiedän mitä se tekee ja mitä ei.

Koivusen luokittelu on silti oikea. Eikä hän ole väärässä kirjoittaessaan: ”Urheilukuvaus on sellainen valokuvaamisen muoto, että siihen voi oppia olematta sen enempää lahjakas tai käymättä sen enempää kouluja. Action-kuvaamisen oppii harjoittelemalla ja hyviin tuloksiin on helpompi päästä kuin esimerkiksi kuvajournalismin saralla.”

Urheilukuvaukseen pätee Koivusen mukaan sama viisaus kuin urheiluun: ”Toistoja tarvitaan ja jos olet kuvaamatta hetkeen, sen huomaa suorituksessa heti.” Toisin sanoen tekemällä oppii. Viime vuonna julkaisin Puoliajassa kaikkiaan 851 kuvaa. Parhaan kymmenyksen taktiikalla se tarkoittaa sitä, että otin viime vuonna vähintään 9 000 futiskuvaa. Kaikkiaan olen viimeisen kolmen vuoden aikana ottanut yli 30 000 futiskuvaa. (Jos olisin ottanut saman verran muotokuvia, olisin luultavasti jo oppinut minne kuvattavien kädet pitää laittaa.)

Tämä kaikki urakointi olisi luultavasti alkanut jossain vaiheessa puuduttaa, ellei se olisi niin peijakkaan mukavaa. Ja ellei siinä kehittyisi koko ajan. Voin rehellisesti sanoa, että otin viime kaudella parempia kuvia kuin aikaisempina blogivuosinani. Sanojeni tueksi minulla on esittää makupaloja Puoliajan tuoreesta kausikirjasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: