Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 23, 2012

Europaikan siunaus ja kirous

Kun joukkue lähtee rajallisilla resursseilla Eurooppaan, lopputulos voi usein olla kotimaan kentillä kohtalokas.

Ensin hyvät uutiset. Eurocup-paikka antaa joukkueelle mahdollisuuden hankkia parempia pelaajia.

Tämä nähtiin hiljattain, kun KuPS hankki Nigerian maajoukkueessakin esiintyneen keskikenttäpelaajan Paul Obiefulen. Näyttöpaikka Euroopan kentillä oli KuPSille vahva valttikortti, kun se kilpali Obiefulesta Norjan liigan seurojen kanssa. Ilman europaikkaa KuPSilla ei olisi todennäköisesti ollut mitään mahdollisuuksia norjalaisia vastaan.

Uusien pelaajien värväämisen lisäksi europaikka helpottaa vanhojen pelaajien pitämistä seurassa. Hinku lähteä vähän parempaan seuraan vähän paremmalla palkalla on pienempi, jos nykyinen seura pelaa euromatseja.

Pelaajat rakastavat euro-otteluita. Ne ovat kauden kohokohtia, joita odotetaan innokkasti. Mistä päästäänkin europelien varjopuoliin. Niitä odotetaan välillä liiankin innokkaasti.

Tästä osuvin esimerkki oli viime Kesän KuPS. Kuopiolaiset pelasivat keskikesällä 14 ottelun jakson, jossa se saavutti vain yhden voiton. Se tuli kotiottelussa romanialaista Gaz Metania vastaan. Tuossa ottelussa KuPS pelasi myös ainoan nollapelinsä kahteen kuukauteen.

Europelit vievät paljon henkisiä ja fyysiä voimavaroja, joten liigaottelut jäävät välttämättä niiden varjoon. Esimerkiksi kahden europelin välissä oleva liigamatsi ei vaikuta hirväen tärkeältä, pikemminkin ilmeiseltä pelaajakierrätyksen paikalta. (Juuri tällaisessa tilanteessa HJK hävisi viime kaudella Jarolle.)

Joukkue voi saada europeleistä pienen energiapiikin kauden keskellä, mutta nuo piikit jäävät usein lyhytaikaisiksi. Piikki loppuu joko europeleistä putoamisen tuomaan pettymykseen tai sitten se suuntautuu uuteen europeliin, joka taas kasvattaa ottelutaakkaa entisestään.

KuPS todisti jo viime kaudella, että on turha odottaa joukkueen parantavan sarjasijoitustaan eurokiireiden keskellä. Tai edes sillä kaudella, jona joukkue europelinsä pelaa. Viimeisen kolmen kauden aikana vain HJK on parantanut edellisen kauden sijoitustaan pelatessaan kauden aikana myös europelejä. Ja jokainen muistanee millaiset satsaukset Klubi teki vuonna 2009.

Käytännössä joukkue tarvitsisi europelien aiheuttamien rasituksien korvaamiseksi pari lisäpelaajaa, mutta harvalla joukkueella on varaa ylimääräisiin satsauksiin. Ja kun joukkue lähtee Eurooppaan ringillä, joka hädin tuskin riittää kotoiseen liigaan, lopputulos voi usein olla kotimaan kentillä lähes katastrofaalinen.

FC Lahdelle kävi näin vuonna 2009. Edellisellä kaudella sensaatiopronssia ottanut ryhmä pärjäsi eurokentillä hienosti, mutta samalla reissut Euroopassa olivat pois kotimaan peleistä. Lahti romahti liigassa 11:ksi. Interin (2009) ja KuPSin (2011) sarjasijoitus putosi neljä pykälää, kun joukkuet pääsivät tauon jälkeen eurokentille.

Erityisen vaarallisia europelit ovat niihin tottumattomille. Liigajoukkueista HJK, Honka ja TPS ovat tottuneet pelaamaan eurocupeja, joka kesä. Siksi niiden kohdalla eurorasitukset eivät normaalisti ole näkyneet yhtä rajuina.

Veikkausliigan sarjajärjestelmän uudistuksen jälkeen tämäkin tilanne näyttää muuttuneen hieman. Kun ottelumäärä kasvaa, lisärasitus vaatii kovemman veron. Viime kaudella europelejä pelanneiden neljän joukkueen sijoitukset laskivat yhteensä kuusi pykälää, kun taas europeleistä ”vapautuneiden” kahden joukkueen sijoitukset nousivat yhteensä viisi pykälää.

Kärjistäen voisi sanoa, että mitalitaistelussa vaikutti merkittävästi se, että sijoille neljä, viisi ja kuusi hyytyneet Honka, TPS ja KuPS pelasivat europelejä ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet Inter ja JJK taas eivät.

Täksi kaudeksi joukkueet ovat pienentäneet budjettejaan ja kaventaneet rinkejään, joten europelin vaikutukset ovat luultavasti yhtä suuret kuin viime kaudella. JJK, Inter ja KuPS antavat eurourakoillaan tasoitusta muille joukkueille. Se tasoitus voi muodostua tasaiseksi ennustetussa mitalitaistossa kohtalokkaaksi.

Mainokset

Responses

 1. Yhtälö ei ole tällä hetkellä erityisen toimiva, sillä jo liigassa itsessään ottelutahti on raastava. Loukkaantumisilta ei voi välttyä, mutta viime kesänä useampi joukkue – mm. tekstissä esiin nostettu KuPS ja MYPA – kärsi niistä naurettavan kovalla kädellä. Tänä vuonna ringit pienentyvät, mutta pelimäärä pysyy ennallaan. Kestävätkö pelaajat rääkin?

  Kuten toit hyvin asian ilmi, Eurooppaan selvinneiden kohtalo vasta pelottaakin. Olen huolissani varsinkin JJK:n puolesta. Periaatteessa, kaiken mennessä aivan nappiin, joukkueella olisi jopa hienoinen sauma hätyytellä Klubia kotimaan kamaralla. Tämä ei ole todennäköinen skenaario, muttei täysin mahdotonkaan. Se tekisi liigasta ennen kaikkea entistä mielenkiintoisemman.

  JJK:lla on jopa varaa kierrättää (hyökkäyspään) pelaajiaan, mutta kuinka pahasti kone hyytyykään, jos/kun pari pelaajaa on lasaretissa, pelejä on useita viikossa ja vielä matkustaakin pitäisi. Motivoi siinä itsesi MYPAn kaatoon, kun jalka ei muutenkaan enää nouse.

  Siinä ei pelin taso enää päätä huimaa, ja romahdus voi olla raju. Milloinkahan sarjajärjestelmää rukataan seuraavan kerran?

  • Viime vuonna kapeat ringit ja otteluruuhkan aiheuttamat rasitukset olivat ymmärrettäviä, koska ottelumäärän kasvaminen tuli joukkueille yllätyksenä. Täksi vuodeksi odotin kovasti sitä, miten joukkueet reagoivat kasvaneeseen ottelumäärään, kun niillä on aikaa rakentaa joukkue hyvissä ajoin sitä varten. Vastaus näyttäisi olevan se, että ringit kapenevat entisestään.

   On hyvä ja ymmärrettävää, että joukkueet menevät talous edellä. Mutta. Pienet ringit ja suuret ottelumäärät ovat arvaamaton yhdistelmä. Osa joukkueista lähtee (cupin matsit mukana) 35-40 matsin kauteen pienemmällä ringillä kuin maajoukkueet 3-6 matsia kestävään EM-urakkaansa.

   Viime vuosina on ollut vaikea ennustaa Veikkausliigan keskikastin joukkueiden sijoituksia, kun marginaalit ovat olleet niin pienet. Avainpelaajan loukkaantuminen tai yksi onnistunut hankinta on voinut nostaa joukkuetta sarjataulukossa monella sijalla. Nyt nuo pienet marginaalit ovat vallanneet HJK:ta lukuun ottamatta lähes koko liigan.

   Kirjoitan tästä asiasta viikonloppuna enemmän, mutta jo nyt voin sanoa, että onnella tulee olemaan tämän kauden Veikkausliigassa aiempaa suurempi merkitys. Kenen pelaajat pysyvät terveinä? Kuka onnistuu hankinnoissaan? Kuka saa draivin päälle keskikesän otteluruuhkassa? Mitalitaistelun marginaalit ovat nyt pienempiä kuin pitkään aikaan. Ja siinä taistelussa europelien pelaamisella ruuhkan keskellä voi olla yllättävän suuri merkitys.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: