Kirjoittanut Lari Vesander | helmikuu 27, 2012

Miksi Pearce, miksei Clough?

Stuart Pearce toteuttaa keskiviikkona unelman, jota hänen legendaarinen valmentajansa Brian Clough ei koskaan saavuttanut. Hän johtaa Englannin maajoukkuetta.

Kun Englannille valittiin päävalmentajaa joulukuussa 1977, tehtävään oli vain yksi suosikki. Nottingham Forestin manageri Brian Clough oli ehdokkaista ainut, joka oli voittanut Englannin mestaruuden. Hänen joukkueensa johti Englannin liigaa, ja lisäksi Clough oli ollut edellisen managerin Don Revien äänekkäin arvostelija.

Suoraan sanottuna Clough oli ylivertainen muihin hakijoihin verrattuna. Mutta jo etukäteen oli selvää, että hän ei saisi paikkaa.

”Pääministerien tavoin maajoukkuevalmentajien ei toivota nousevan otsikoihin huomiohakuisilla lausunnoilla. Sellaisessa asemassa hennoinkin kritiikki pehmustetaan sellaiseen muotoon, että aiheuttaa mahdollisimman pienen kohun ja loukkaantumisen”, toimittaja Duncan Hamilton totesi hienossa kirjassaan, jonka hän teki Cloughin Nottinghamissa viettämistä 20 vuodesta.

Ongelma oli, että Cloughissa ei ollut rahtuakaan diplomaattia. ”Cloughin kanssa ei päässyt koskaan nauttimaan diplomaattisista mukavuuksista. Jos joukkue olisi ollut hänen mielestään paska, hän olisi sanonut sen lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen. Paska oli yksi hänen lempisanoistaan”, Hamilton kirjoittaa.

Toisin sanoen Clough oli liian vaarallinen maajoukkuevalmentajaksi. Hänen sijastaan tehtävään valittiin Ron Greenwood. Kun Greenwood erosi tehtävästään vuoden 1982 MM-kisojen jälkeen, Cloughia ei edes haastateltu, vaikka hän oli voittanut Forestin kanssa Euroopan Cupin kahdesti peräkkäin. Päävalmentajaksi valittiin herrasmies Bobby Robson.

Maajoukkuepestin puuttuminen cv:stä korpesi Cloughia hänen kuolemaansa saakka. ”Ainut asia jota halusin, oli päästä Englannin päävalmentajaksi. Olisin ollut siinä hommassa loistava. Olisin voittanut MM-kisat. Tosin olin luultavasti aloittanut siinä sivussa kolmannen maailmansodan”, hän sanoi kerran tiivistäen hyvin sekä vahvuutensa että heikkoutensa.

Cloughin maajoukkuesuhde on jälleen ajankohtainen, sillä keskiviikkona Englannin maajoukkuetta luotsaa hänen entinen pelaajansa Stuart Pearce. Valitettavasti Clough kuoli vuonna 2004, eikä voi siksi kommentoida Pearcen pestiä. Mutta jotain osviittaa Clouhgin reaktiosta saa, kun muistelee miten hän kommentoi Pearcelle tämän ensimmäistä maajoukkuekutsua vuonna 1987.

”Huomasin, että sinut valittiin maajoukkueeseen”, Clough totesi. ”Kyllä, pomo”, Pearce vastasi onnitteluja odottaen. ”No, minun mielestäni et ole riittävän hyvä sellaiseen. Painuhan matkoihisi siitä.”

Cloughilla oli tapana käyttää pelaajiin käänteispsykologiaa. Hän haukkui pelaajaa, kun hänellä meni hyvin ja kannusti tätä, kun hänellä meni huonosti. Haukkuminen saattoi olla hyvinkin suoraa. Kun Pearce allekirjoitti sopimuksen Forestiin, Clough haukkui häntä parin minuutin sisään juopoksi, homoksi ja valehtelevaksi paskiaiseksi. (Pearce rohkeni kertoa aiemmasta rattijuopumustuomiostaan vasta, kun nimet olivat paperissa.)

Pearcesta tuli Forestin pitkäaikainen kapteeni ja joulukuussa 1996 myös väliaikainen pelaaja-valmentaja. Ennen ensimmäistä otteluaan Pearce pohti kotonaan joukkueen avauskokoonpanoa. 20 version jälkeen hän sai aikaan mieleisensä ja näytti sen vaimolleen. Tämä katsoi kokoonpanoa hetken ja kysyi sitten, miksi Stuart oli pudottanut maalivahti Mark Crossleyn joukkueesta.

”Nappasin paperin nolona takaisin ja tajusin, etten ollut nimennyt maalivahtia. Ei ihme, että joukkue vaikutti vahvalta. Siinä oli viisi puolustajaa, kolme keskikenttäpelaajaa ja Bryan Roy kahden kärjen takana”, Pearce muisteli elämäkerrassaan Psycho.

Kaikesta huolimatta Nottingham voitti ensimmäisen pelinsä Pearcen alaisuudessa ja hänet valittiin Valioliigan kuukauden manageriksi tammikuussa 1997. Kauden päätteeksi joukkue kuitenkin putosi liigasta, ja Pearce päätti keskittyä pelaajauraansa.

Pearce lopetti pelaajauransa Manchester Cityssä 40-vuotiaana ja liittyi seuran valmennustiimiin. Kun manageri Kevin Keegan erosi tehtävistään, Pearcesta tuli jälleen väliaikainen manageri. Kun hän lopetti uransa 40-vuotiaana, hän jäi Manchester Cityyn. Kaudeksi 2005-2006 hänen pestinsä vakinaistettiin.

Pearcen City-pestin kutsuminen menestyksekkääksi olisi liioittelua. Kaudella 2005-2006 City sijoittui 15:nneksi. Seuraavalla kaudella City oli vähällä pudota Valioliigasta. Pearcen pesti päättyi potkuihin toukokuussa 2007.

Ennen potkujaan Pearce ehti kuitenkin rakentaa itselleen maineen poikkeuksellisen rehtinä ja rehellisenä valmentajana. Hän ei suostunut esimerkiksi arvostelemaan erotuomareiden ratkaisuja. Britit pitävät sellaisesta käytöksestä. Ja aivan erityisesti siitä pitää Englannin jalkapalloliitto.

Vaikka Pearcen näytöt olivat vähäiset, hän oli vuonna 2006 yksi Sven-Göran Erikssonin seuraajaehdokkaista. Pearce ei saanut paikkaa, mutta hänet palkattiin helmikuussa 2007 Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentajaksi. Kun hän oli hoitanut tuota pestiä 3,5 vuotta kelvollisesti ja ilman kohuja, hänet valittiin Ison-Britannian olympiajoukkueen valmentajaksi.

Pearcesta ei tule koskaan niin hyvää valmentajaa kuin Brian Cloughista, mutta keskiviikkona hän tekee sen, mistä Clough saattoi vain haaveilla. Hän johtaa Englannin maajoukkuetta.

Cloughin ja Pearcen tarinat kertovat omaa kieltään luonteen merkityksestä uran edistymisessä. Pearce on aina ollut tunnettu rehellisyydestään ja siitä, että hän antaa kaikkensa kentällä. Hänen Nottinghamin aikainen seurakaveri Roy Keane kuvaili häntä mieheksi poikien joukossa. Pearce on synnynnäinen kapteeni, joka tunnustaa omat virheensä eikä syyttele muita. Sellainen on erityisen mukavaa, jos sattuu olemaan satunnaista säännöllisemmin tunaroiva seura- tai liittopomo.

Clough taas vihasi pomojaan vainoharhaisuuteen asti. Cloughin pomoviha oli lähtöisin hänen esikuvaltaan Harry Storerilta. Clough tiivisti Storerin opit kolmeen kohtaan: 1) Johtajat eivät tiedä mitään jalkapallosta. 2) Johtajat eivät koskaan kiitä. 3) Johtajat eivät ole luottamuksen arvoisia, eikä heidän kanssaan kannata ystävystyä.

Näitä oppeja Clough seurasi kuin äärikristitty vanhaa testamenttia. Hän kuitenkin unohti Storerin neljännen opetuksen: Johtajien ego pitää jättää rauhaan. Clough riiteli johtajien kanssa, teki diilejä heidän selkänsä takia ja kutsui heitä paskaläjiksi. Duncan Hamilton kuvaa kirjassaan kuinka Clough kerran vilkutti bussin ikkunasta teatraalisesti pomoilleen ja lähetti heille lentosuukkoja ja mutisi samaan aikaan: ”Senkin paskaläjät. Luulette, että hymyilen teille, vaikka käsken teidän painua helvettiin. Toivottavasti tukehdutte savustettuun loheenne.”

Avoin viha työnantajiaan kohtaan saattoi olla Cloughin maajoukkueuralle vielä pressidiplomatian puutettakin suurempi este. Harva haluaa alaista, joka vihaa häntä. Ja vielä harvempi sellaista, joka vielä näyttää vihaansa avoimesti.

Pearce on näyttänyt tunteensa avoimesti kentällä, mutta kentän ulkopuolella hän on aina ollut hyvä jätkä. Sellainen joka on ollut helppo nimittää väliaikaisvalmentajaksi ja yhtä helppo vakinaistaa, jos tulokset eivät ole olleet huonoja.

Nyt Englannissa pelätään, että Pearce nousee jälleen väliaikaisesta valmentajasta vakinaiseksi. Pelko on todennäköisesti aiheeton, mutta sitä lisää vaihtoehtojen vähyys. Valioliigassa on vain kolme englantilaisvalmentajaa. Jos Harry Redknapp ei löydä kevääksi sopivaa tapaa sovittaa seura- ja maajoukkuevelvollisuudet yhteen ja Englati ei häviä keskiviikkona Hollannille, on olemassa mahdollisuus, että Pearce löytää itsensä penkin päästä kesän EM-kisoissakin.

Jos niin kävisi, Clough luultavasti kääntyisi haudassaan. Mutta todennäköisesti hänkin tunnustaisi tosiasiat: EM-kisat alkavat sadan päivän päästä. Englannilla ei ole tietoa valmentajasta eikä kapteenista, ja joukkueen paras pelaaja on ainakin kaksi ensimmäistä ottelua pelikiellossa.

Edes Brian Clough ei pystyisi hinaamaan Englantia EM-kisojen mitalipeleihin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: