Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 5, 2012

Pudotuspelianalyysi osa 1: Toisen jakson voittaja vie potin

Tilastotkin sen kertovat. Mestarijoukkueet ratkaisevat ottelut toisella jaksolla.

Espanja on pelannut kahdessa edellisessä arvoturnauksessa seitsemän pudotuspeliä ja voittanut ne kaikki. Seitsemässä ottelussaan espanjalaiset ovat tehneet kahdeksan maalia. Arvatkaapa kuinka monta niistä joukkue on tehnyt avausjaksolla? 3? 4? 6?

Ei. Espanjalaiset ovat tehneet avausjaksolla tasan yhden maalin. He ovat toimineet niin kuin voittava arvokisajoukkue tekee ja kääntäneet pelit edukseen toisella jaksolla tai (kuten viime MM-finaalissa kävi) jatkoajalla.

Espanjalaiset ovat tehneet kahdeksasta maalistaan kuusi (75%) toisella jaksolla. Se voi kuulostaa poikkeukselliselta, mutta itse asiassa maailmanmestarijoukkueet ovat toimineet näin jo pitkään.

Vuonna 2006 Italia teki ennen finaalia pudotuspeleissä kuusi maalia, mutta niistä vain yhden avausjaksolla. Vuonna 1998 Ranska pisti vielä paremmaksi. Se ei tehnyt ennen finaalia maaliakaan avausjaksolla pudotuspeleissä.

Vuonna 2002 Brasilia käänsi kaikki pudotuspeliottelut voitokseen toisella jaksolla. Toisin sanoen brasilialaiset eivät johtaneet ainuttakaan pudotuspeliotteluaan puoliajalla.

Neljän viimeisen maailmanmestarijoukkueen finaalitie on murskaavaa luettavaa. Joukkueet tekivät matkallaan loppuotteluun yhteensä 17 maalia. Niistä 14 (82%) syntyi toisella jaksolla.

Tutkin läpi kaikki vuosina 1996-2010 pelatut EM- ja MM-kisojen pudotuspelit (pronssiotteluita lukuun ottamatta) ja sain selville, että 88 ottelussa toisen jakson voittanut joukkue ei kertaakaan hävinnyt ottelua varsinaisella peliajalla.

Toistan: 88 ottelussa ei kertaakaan käynyt niin, että joukkue olisi tehnyt toisella jaksolla enemmän maaleja kuin vastustaja ja poistunut heti sen jälkeen kentältä hävinneenä. Toisen jakson ”voittaminen” takasi tässä aineistossa vähintään pääsyn jatkoajalle, jossa toisen jakson voittaneet joukkueet pärjäsivät hyvin: vain yhdessä tapauksessa (USA-Ghana 2010) toisen jakson voittanut joukkue hävisi pelin jatkoajalla.

Kaikkiaan pudotuspeliaineistosta löytyi 25 ottelua, jossa joukkue oli kääntänyt ottelun voitokseen varsinaisella peliajalla voittamalla toisen jakson.

Vielä tarkempi tarkastelu paljastaa, että valtaosa arvokisojen pudotuspelien maaleista tehdään toisella jaksolla.

EM-kisojen pudotuspeleissä tehtyjen maalien jaottelu ensimmäisellä jaksolla, toisella jaksolla ja jatkoajalla syntyneisiin osumiin paljastaa, kuinka pudotuspeleillä on tapana ratketa vasta puoliajan jälkeen. EM-kisojen vuosina 1996-2008 tehdyistä 62 pudotuspelimaalista vain 20 osyntyi avausjaksolla.

Kokonaisuudessaan pudotuspelien maalijakauma näytti tällaiselta: avausjakso 20 maalia – toinen jakso 32 maalia – jatkoaika 10 maalia. Prosentteina sama jakauma näyttää tällaiselta: 32%-52%-16%.

MM-kisojen pudotuspeleissä jakauma on tasaisempi: 61-62-9. Ihmettelin aluksi mistä ero voisi johtua. Sitten tulin listanneeksi neljännesvälierien maalijakauman: 41-31-4.

MM-kisojen toinen kierros on vielä niin heikkotasoinen, että joukkue pystyy varmistamaan voittonsa jo avausjaksolla. Tästä luultavasti johtuu se, että Englannilla on tapana selviytyä kyllä puolivälieriin muttei oikeastaan koskaan semifinaaleihin.

Kun neljännesväleirät oli siivottu aineistosta pois, jakauma näytti hyvin samanlaiselta kuin EM-kisoissakin: 20-31-5. Tai prosentteina 36%-55%-9%.

Kokonaisuudessaan EM- ja MM-kisojen pudotuspelimaalien listaus puolivälieristä finaaliin näyttää tältä: 40-63-15 eli  34%-53%-13%. Toisin sanoen kolmannes maaleista tehdään avausjaksolla, runsaat puolet toisella jaksolla ja loput jatkoajalla.

Mutta miksi jatkoajalla tehtyjen maalien määrä on EM-kisoissa kaksinkertainen MM-kisoihin verrattuna? Siitä lisää seuraavassa jutussa.

Analyysin toinen osa julkaistaan keskiviikkona. Siinä selviää pari varsinkin vedonlyöjiä kiinnostavaa asiaa EM-kisojen pudotuspeleistä.

Mainokset

Responses

 1. Mielenkiintoista luettavaa. Jos palataan taas kerran omaan lempiaiheeseeni, josta sinäkin ansiokkaasti kirjoitit alempana, eli Englannin maajoukkueen lyömiseen. Tästä tekstistä on myös rivien välissä luettavissa ja siitä pääteltävissä miksei Englanti pärjää arvokisoissa. Vuoden 2010 MM-kisoihin lähdettäessä Englanti oli viimeisissä arvokisoissaan tehnyt ainoastaan yhden (!) maalin toisella puoliajalla. Eli tässäkin suhteessa britit pelaavat täysin päinvastoin siitä, mitä voittava jalkapallo olisi.

  • Juurikin näin. Englannilla on tapana toimia arvokisoissa kuin halpa paristo: virta loppuu, kun ratkaisuhetket ovat käsillä.

   Yksi syy tähän on se, että englantilaiset huutavat aina intohimon ja taistelun perään ja yrittävät tehdä liikaa. Saarivaltiossa ollaan hekuman huipulla, kun Steven Gerrard tekee puoliturhan 80 metrin spurtin tai John Terry heittäytyy pää edelle muutenkin ohi menevän laukauksen eteen. Tai kun pelaajat huutavat toisilleen kuin juoksuhaudoissa. Sellaisessaa kouhkaamisessa ei jää energiaa olennaiseen.

   Brittien pelitavasta tulee mieleen Australian ensimmäiset harjoitukset Guus Hiddinkin alaisuudessa. Hiddink katseli puolen tunnin ajan kuinka aussit syöksyivät toistensa kimppuun kuin kamikaze-lentäjät. Sitten hän keskeytti harjoitukset ja sanoi: ”Teidän ei tarvitse jahdata toisianne.” Hiddink käski pelaajien huutaa vain silloin, kun toinen on pulassa ja tarvitsee neuvoja.

   Jalkapallossa on kyse oikeiden asioiden tekemisestä. Esimerkiksi Leo Messin pelaaminen on äärimmäisen pelkistettyä, siitä on karsittu kaikki turha pois. Englantilaiset voisivat ottaa Messistä paljon oppia. Nyt he yrittävät tehdä kaikkea ja ehtiä joka paikkaan ja väsyvät siksi jo ensimmäisellä jaksolla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: