Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 7, 2012

Pudotuspelianalyysi osa 2: EM-kisat ovat tasaisemmat kuin MM-kisat

Puolet EM-kisojen pudotuspeleistä on mennyt jatkoajalle vuosina 1996-2008.

Puolet vuonna 1996-2008 pelatuista EM-kisojen pudotuspeleistä meni jatkoajalle. Tiukkuus ja niukkuus näkyy myös maalimäärissä. 64 prosentissa EM-pudotuspeleistä varsinaisen peliajan lopputulos oli 0-0, 1-0 tai 1-1.

Nämä ovat mullistavia tuloksia vedonlyöjille. Jos puolet pudotuspeleistä päättyy tasan, niin tasapelien palautusprosentit ovat huikeita (kertoimella 3 palautusprosentti olisi 150). Myös tulosvedossa lappu ”Koti: 0,1 Vieras: 0,1” palauttaisi panokset korkoineen kotiin.

Mielenkiintoista on se, että yllä olevat huomiot eivät päde 1) alkusarjan otteluissa eivätkä 2) MM-kisoissa. Niissä joukkueiden väliset erot ovat suurempia, tasapelit harvinaisempia ja maalierot mittavampia.

Yllä olevat tiedot eivät ole tärkeitä vain vedonlyöjille, vaan myös joukkueille. Pärjätäkseen EM-kisoissa joukkueella pitää olla kunto kohdallaan, jotta se jaksaa voittoon toisella jaksolla tai jatkoajalla.

Sen lisäksi sen pitää hallita rangaistuspotkut. 30 prosenttia arvokisojen pudotuspeleistä ratkaistaan rankkareilla. Ja kun joukkueen pitää finaaliin päästäkseen voittaa kisasta riippuen kaksi tai kolme matsia, rankkareita on vaikea välttää.

Yllättävää kyllä, erityisen hankalaa jatkoajan ja rankkareiden välttäminen tuntuu olevan EM-kisoissa. Vuosien 1996-2008 kahdeksasta finalistista vain yksi selvisi loppuotteluun pelaamatta jatkoaikoja. Viiden finalistin reitti loppuotteluun oli kulkenut rangaistuspotkukilpailun kautta.

Ruodin jo aiemmin Englannin ja Saksan eroja arvokisajoukkueina, mutta käydään ne vielä läpi tässä, sillä ne kuvastavat kouriintuntuvasti edellä mainittuja asioita.

Englanti ei pärjää, koska se toimii arvokisoissa kuin halpa paristo – se hyytyy ratkaisuhetkillä. Kuudessa viimeisimmässä turnauksessaan Englanti on tehnyt kaksi kolmannesta maaleistaan avausjaksolla. Ratkaisevissa pudotuspeleissä luku on vieläkin tylympi: 89 %. Saksan jakauma on tasapainoisempi: 11-15-1 eli 41%-56%-4%.

Toki Saksa voisi tehdä enemmän maaleja jatkoajalla, mutta sen ei usein tarvitsekaan. Saksalaisilla on kohta 30 vuotta kestänyt voittoputki arvokisojen rankkuskaboissa. Englanti taas lähti vuosina 1996-2010 rankkareilla ulos neljästä eri arvoturnauksesta, eikä päässyt yhteenkään loppuotteluun.

Samalla aikavälillä Saksa saavutti kolme finaalipaikkaa ja kaikkiaan viisi arvokisamitalia Englannin nollaa vastaan. Jokainen voi miettiä, johtuuko se puhtaasti tuurista ja sattumasta.

Mainokset

Responses

  1. Morjes Lari. Missäs päin Suomea sinä pyörit tätä nykyä?? Itse olen edelleen LPK:ssa. Kuulin jotakin mistä olit kimpaantunut. Onneksi kuitenkin löytyi kirjoitushommia. Kuitenkin terveisiä täältä Jyväskylästä !!!! 😉

  2. Ja tässä se Englannin saldo sitten tulikin. Mielenkiintoinen juttu ja varmasti mielessä kun EM-kisat kesällä pyörähtävät käyntiin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: