Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 12, 2012

Puoliaika Barcelonassa osa 1: Kun Messi teki historiaa

Puoliaika oli paikalla Camp Noulla, kun Leo Messi teki historialliset viisi maaliaan. Tältä se näytti ja tuntui.

Més que un club. Alemmille katsomoriveille jäävä teksti kertoo FC Barcelonan olevan enemmän kuin seura. Se on totta, mutta eri tavalla kuin seuran tunnuslause alun perin tarkoittanut.

Espanjan sisällissodan aikana FC Barcelonasta muodostui katalonialaisen nationalismin sekä tasavaltalaisuuden symboli. Diktaattori Francoa ei saanut arvostella kadulla, mutta stadionilla sai puhua katalaania, heiluttaa Katalonian lippua ja haukkua Francon suosikkiseuran Real Madridin pelaajia.

Sen jälkeen ajat ovat muuttuneet. Jo vuonna 1992, kun Barca voitti ensimmäistä kertaa Euroopan Cupin (Nykyisen Mestareiden liigan), kaupungin pormestari Pasqual Madragall sanoi juhlivalle väkijoukolle: ”Barca ei ole enää enemmän kuin seura, mutta se on Euroopan paras seura.”

20 vuotta myöhemmin Barca on maailman paras seura – ja se on enemmän kuin seura. Se on yksi maailman suosituimmista nähtävyyksistä. FC Barcelonan museo on Katalonian suosituin ja koko Espanjan kolmanneksi suosituin museo. Viime vuonna siellä kävi yli 1,6 miljoonaa ihmistä.

Vielä suositumpi kohde on kuitenkin FC Barcelonan kotiottelu. Barca on vuosikausien ajan pelannut maailman parasta jalkapalloa ja yhä useampi turisti pyrkii liittämään matkaansa vierailun Blaugranan peliin. Minä olen yksi heistä.

Peliksi valikoitui puhtaasti matka-aikataulujen takia Mestareiden liigan neljännesvälieräottelu Barcelonan ja Bayer Leverkusenin välillä. Barca oli voittanut ensimmäisen ottelun vieraskentällä 3-1, joten pelissä ei ollut suurta jännitystä. Silti paikan päälle oli saapunut 77 000 ihmistä lukuisista eri maista.

Ennen alkupotkua eri puolilta maailmaa kuvauttivat itsensä stadionilla. Pelkästään edessäni kameran eteen asettui ihmisiä Venezuelasta, Brasiliasta, Kiinasta ja Japanista. Periaatteessa tilanne olisi sama melkein missä tahansa Real Madridin tai Valioliigan huippujoukkueen ottelussa. Jalkapallosta on tullut yksi keskiluokkaisen turismin vetonauloista.

Silti Barcelona on tällä hetkellä futisturismin mekka. Jos Barcelonan matsi olisi Louvren taidemuseo, Lionel ”Leo” Messi olisi Mona Lisa. Argentiinalaispelaaja on valittu kolme kertaa peräkkäin vuoden jalkapalloilijaksi, ja viime kaudella hän teki 53 maalia.

Ei ihme, että monella turistilla oli päällään Messin pelipaita, jonka pystyy hankkimaan mistä päin Barcelonaa tahansa. Hinnaksi tulee liikkeestä ja tinkimistaidoista riippuen 20-80 euroa.

Messiä katsomaan tulevat joutuvat pettymään harvoin. Hän pelaa usein. Kolmen viime kauden aikana Messi on pelannut Barcelonan paidassa 159 ottelua. Tällä kaudella tahti on pysynyt yhtä kovana. Leverkusen-matsi oli Messille kauden 42. peli Barca-paidasssa.

Turistien onneksi jalkapallomaailman suosituin nähtävyys oli juhlakunnossa. Jo 25. minuutilla Messi tarjosi yleisölle sen, mitä he olivat tulleet katsomaan.

Heti kun Xavin pystysyöttö lähti, näki mitä tuleman piti. Messi kiihdytti keskiympyrästä karkuun puolustajilta, juoksi pallon kiinni, otti sen täydessä vauhdissa jalkapohjalla haltuunsa ja lähetti seuraavalla kosketuksellaan chipin maalivahdin ohi verkkoon.

Stadion räjähti juhlintaan. Turistit olivat myytyjä. He olivat nähneet Leo Messin tekevän maalin Mestareiden liigan matsissa Camp Noulla.

Suoraan sanottuna se näytti yllättävän tutulta. Messi on tehnyt kymmenittäin samanlaisia maaleja, ja tv-kanavat joka puolella maailmaa ovat pyörittäneet niitä edestakaisin. Ne ovat noin kuusi sekuntia kestäviä 40 metrin ja parin kosketuksen pyrähdyksiä, joista on karsittu kaikki ylimääräinen.

Pystysyötön ja lähdön ajoitus ovat täydellisiä. Spurtti on terävä ja ensimmäisenä kosketus pehmeä mutta päättäväinen. Sillä saadaan pallo pyörimään täydessä juoksuvauhdissa juuri oikeassa tahdissa. Sitten on enää viimeinen kosketus, viileä viimeistely, joka näyttää niin vaivattomalta, että katsoja unohtaa tilanteen vaikeuden ja paineen.

Se kaikki on itse asiassa uskomattoman hankalaa. Messin suuruus on kuitenkin siinä, että hän saa äärimmäisen vaikean näyttämään äärimmäisen helpolta.

Vielä paremmin tämän huomasi toisesta maalista. Messi puikkelehti puolustajien välissä kuin Vespa suurkaupungin ruuhkassa. Argentiinalaisen ympärillä oli viisi saksalaista, jotka yrittivät turhaan ehtiä rankkarialueella pörräävän taskuraketin eteen. Muutaman suoraviivaisen kosketuksen jälkeen vikkelä kuljetus päättyi terävään vetoon. Maalivahti Leno ei edes yrittänyt syöksyä tarkan kudin perään.

Maailmanluokan osuma nosti yleisön uusiin sfääreihin. Katsomossa tuli harvinaisen selväksi, että kun huutaa riittävän monta kertaa ”Leo” peräjälkeen, se kuulostaa sarjalta olé-huutoja. Ja päinvastoin. En tiedä huusivatko ihmiset ”O-Leo-O-Leo-O-Leo!”, ”OleOleOle!” vai ”LeoLeoLeo!”, eikä sillä ollut oikeastaan väliäkään. Jokainen tiesi miksi he huusivat.

Peli oli 2-0 ja yhteismaalit 5-1 kotijoukkueella. Peliparissa ei ollut enää oikeastaan muuta jännitystä kuin se, kuinka monta maalia Messi vielä tekisi.

Seuraava osuma tulikin heti toisen jakson alussa. Argentiinalainen nappasi Cesc Fabregasin kaarisyötön ilmasta mukaansa, siirsi pallon oikealle jalalleen ja chippasi sen vastuttamattomasti Lenon yli verkkoon. Hattutemppu oli valmis. Yleisö pauhasi ”Mees-si, Mees-si!” ja kumarsi huutonsa tahtiin kohti idoliaan.

Valmentaja Guardiola totesi otteluparin olevan lopullisesti ohitse ja otti Xavin ja Iniestan vaihtoon. Iniestan tilalle tullut Cristian Tello teki maalin ensimmäisellä kosketuksellaan.

Kolme minuuttia myöhemmin oli jälleen Messin vuoro. Hän pelasi joukkuekavereidensa kanssa kahdet seinät, murtautui alueelle ja pääsi saksalaispuolustuksen kömmähdyksen jälkeen sijoittamaan pallon pienestä kulmasta tyhjään maaliin. Yleisö oli haltioissaan. Selostajat huusivat: ”¡poker, poker!”. (Neljää maalia kutsutaan Espanjassa pokeriksi.)

Yleisö alkoi tehdä Messin kunniaksi aaltoa, mutta ennen kuin se saatiin kiertämään stadionin läpi, vaihtomies Tello ehti tehdä lukemiksi jo 6-0.

Osa katsojista oli saanut jo makeaa mahan täydeltä ja alkoi tehdä lähtöä. Kuusi maalia ja neljä osumaa samalle pelaajalle ovat niin harvinaista herkkua, että ottelusta riittäisi kerrottavaa lapsenlapsillekin.

Maailma on kuitenkin erilainen maailman parhaan jalkapalloilijan silmin. Valmentaja Guardiola tiivisti ottelun jälkeen osuvasti kymppinsä ajattelutavan: ”Messi ei ajattele isoja ennätyksiä. Hän tekee maalin ja haluaa heti tehdä toisen. Kun hän saa toisen, hän haluaa tehdä kolmannen.”

Nyt Messi oli tehnyt neljä maalia ja halusi viidennen. Hän halusi tehdä harvinaisesta historiallista.

Ja kuusi minuuttia ennen loppua se tapahtui. Messi sai syötön rangaistusalueen kaarelle, nousi pallon kanssa boksin rajalle ja sijoitti pelivälineen vasurillaan komeasti alanurkkaan. Ihmiset eivät uskoneet silmiään, selostajat huusivat viiden osuman kunniaksi re-pokeria ja manitaa (manita tarkoittaa pikku kättä, maalia joka sormelle).

Tunnelma oli sanoinkuvaamaton, mutta yritän kuitenkin. Se, että näkee Messin tekevän maalin, on kuin kävisi Louvressa katsomassa Mona Lisaa. Se, että näkee Messin tekevän viisi maalia samassa pelissä, on kuin näkisi Leonardon maalaavan Mona Lisan.

Varsinaisen peliajan päätteeksi Barca teki perinteisen kauneusvirheensä ja päästi Leverkusenin tekemään merkityksettömän kavennusmaalin. Sillä ei ollut mitään merkitystä. Eikä hirveästi silläkään, että Barcelona voitti yhteismaalein 10-2. Kaikkien silmät olivat pienessä kymppipaitaa kantavassa miehessä, joka käveli loppuvihellyksen jälkeen pelipallon luokse.

Messi nosti pallon kainaloonsa kuin lapsi unilelun. Hän näytti aivan pikkupojalta, joka oli lähdössä pihapeleistä kotiin. Mutta tästä pikkupojasta puhuttiin kuin kuninkaasta. Twitterissä Wayne Rooney hehkutti Messiä kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi. Atletico Madridin maalitykki Falcao ihmetteli oliko hän katsonut Mestareiden liigaa vai pleikkari-matsia: ”Olisiko Messi saanut kaksi palloa, jos hän olisi tehnyt vielä kuudennen maalin?”

”Olen onnekas. Voin aina sanoa, että minä valmensi Messiä”, Guardiola myhäili lehdistötilaisuudessa. ”Emme tule näkemään toista hänen kaltaistaan. Ei ole helppoa tehdä viittä maalia – ja jonain päivänä hän tekee kuusi. Valtaistuin on hänen – ja se on hänen niin pitkään kuin hän niin haluaa.”

Ja se oli vielä pientä verrattuna seuraavan päivän lehtiin. Marca ja Sport hehkuttivat etusivullaan ”Jumalan pikkukättä”, mikä oli suora viittaus viiteen maaliin ja Diego Maradonaan. Lehdistä jälkimmäinen kutsui Messiä Jumalan lahjaksi. Saksalaiselle Bildille Messi oli jalkapallojumala. Olé tyytyi maallisempaan ilmaisuun vertaamalla argentiinalaista Picassoon. Ranskalaisen L’Equipen ratkaisu oli vielä hillitympi: se julkaisi etusivulleen Messin nimen viiteen kertaan.

Espanajalaiset tv-kanavat pyörittivät Messin viittä osumaa tauotta; jopa siinä määrin, että kun lähdin Barcelonasta lauantaina, viimeinen näkyni lentokentällä oli tv-lähetys, jossa näytettiin ties kuinka monetta kertaa Messin manitaa.

Tiedotusvälineissä oli paljon hehkutusta, mutta niistä osuvimman tarjosi Guardianin Sid Lowe ”Messi on tehnyt ihmeellisestä niin rutiininomaista, että hänen loistokkuutensa saattaa joskus unohtua. Mutta juuri kun uskoo, ettei hän pysty enää yllättämään, hän yllättää”, Lowe kirjoitti, ”Messi ei voittanut tänään ketään; hän voitti itsensä, ylitti rajansa. Taas kerran. Hän löysi jotain mitä ei ollut tehnyt aikaisemmin ja teki sen.”

Lowe oli oikeassa. Messi oli tehnyt Barcelona 14 hattutemppua ja kaksi ”pokeria”, mutta viiden maalin ilta oli hänen uransa ensimmäinen. Mestareiden liigassa vastaavaan ei ole pystynyt kukaan. Euroopan cupissakin pelaaja pystyi edellisen kerran viiteen maaliin 1970-luvulla.

Tähän loppuun voisi luetella listan Messin saavutuksista ja maalimääristä, mutta se ei tekisi oikeutta sille mitä Camp Noulla tapahtui.

Pohjimmiltaan Messin viidessä maalissa on kyse siitä, mikä tekee urheilusta niin upean. Jossain vaiheessa urheilu lakkaa olemasta viihdettä ja muuttuu historiaksi. Ne hetket ovat harvassa, mutta ne ovat täyttä taikaa: Kun Ali tyrmäsi Listonin, kun Wilt Chamberlain teki sata pistettä, kun Bob Beamon liiti pituuden ME:n uudelle tasolle, kun Usain Bolt kiiti satasen ME:n uuteen ulottuvuuteen. Kun Messi teki viisi maalia Mestareiden liigan pudotuspeliottelussa.

Nuo tapahtumat nähneet voivat kertoa: ”Minä olin siellä. Minä näin kun se tapahtui. Minä näin kun historiaa tehtiin.”

Ja minä olin siellä. Minä näin kun se tapahtui. Voi olla, etten pääse urheilutoimittajan enkä katsojana todistamaan enää mitään yhtä historiallista.

Mutta silti voin sanoa olleeni Camp Noulla 7.3.2012. Minä kannan muistoa Messin maaleista mukanani niin pitkään kuin elän.

Mainokset

Responses

  1. […] Jalkapalloturismi kannattaa, myös matkailijalle. Erityisesti kannattaa olla pelipaikalla silloin kun tehdään historiaa. Futiskulturellimme Lari Vesander kävi Barcelonassa ja kertoi taannoin, miltä se sitten tuntuu katsomossa, kun Leo Messi iskee viisi maalia UCL-pelissä. […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: