Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 16, 2012

Pallonhallinta on paras tapa puolustaa

Jo pelkkä pallonhallintaan pyrkiminen on parantanut KuPSin puolustuspelaamista. Joukkue on pitänyt nollan kahdessa ottelussa peräkkäin. Se on esimakua tulevasta liigakaudesta.

Jokainen on varmasti kuullut legendaarisen lausahduksen, jonka mukaan hyökkäys on paras puolustus. Väite on valitettavasti hieman epätarkka. Paras tapa puolustaa on hallita palloa.

Espanja on ”possessiopuolustamisen” mestari. Viime MM-kisoissa espanjalaiset tekivät naurettavat 1,17 maalia per peli. Joukkueen pelasti se, että se laski vain 0,28 maalia ottelua kohden.

Pallonhallintapelillä on lukuisia puolustusetuja. Ensimmäinen etu on se, että vastustaja väsyy joutuessaan rikkomaan ja juoksemaan pallon perässä. Toinen etu on pelin kontrollointi. Tarkasti syöttelevä joukkue pystyy päättämään, missä päin kenttää se ottaa riskejä.

Yleensä joukkueet pelaavat varman päälle omalla alueellaan ja yrittävät riskisyöttöjä vasta viimeisellä kolmanneksella, jolloin pallonmenetyksestä ei ole suurta vaaraa joukkueelle. Joukkue menettää pallon, sillä on valtaosa pelaajista pallon alla ja todennäköisesti ylivoima omalle alueelleen pysäköineeseen vastustajaan nähden.

Tästä päästään kolmanteen etuun. Jo pallonhallintaan pyrkiminen helpottaa puolustamista. Lyhytsyöttöpeliä pelatessa pelaajien välimatkat eivät voi venähtää järjettömiksi. Pakka täytyy pitää tiiviisti kasassa.

Tämän edun KuPS on tavallaan jo saavuttanut. Kuopiolaiset ovat pitäneet kahdessa viimeisessä liigacupin ottelussaan maalinsa puhtaana, vaikka joukkueen peli ja puolustus ovat olleet kaukana valmiista. Tämä johtuu siitä, että pallonhallintaa varten porrastettu KuPS puolustaa nyt paljon paremmin joukkueena kuin viime kaudella.

Viime kauden 33 liigaottelussa KuPS laski 55 maalia. Tällä kaudella tuon lukeman voi odottaa laskevan noin kymmenellä osumalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: