Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 19, 2012

Ne ratkaisevat puuttuvat palaset

KuPS teki oikean ratkaisun lähettäessään kolme testimiestään kotimatkalle. Kukaan heistä ei ollut sitä mitä seura hyökkäyspalapeliinsä etsii. Kahden puuttuvan palasen etsimisessä ei ole panoksena sen vähempi kuin KuPSin mitalimahdollisuudet.

KuPS ilmoitti tänään lähettävänsä testitrionsa Ikechukwu Kalun, Chima Martins Echefun ja George Odhiambon kotiin. Ratkaisu oli oikea. Kukaan kolmikosta ei ollut sellainen vahvistus, jota KuPS hyökkäykseensä kaipaan.

Niinpä savolaisten oikean laiturin ja kakkossentterin etsintä jatkuu edelleen. Etsinnällä alkaa olla kiire, sillä liigakauden alkuun on vain 26 päivää. Etsintää helpottaa onneksi hieman se, että seura tietää tarkkaan millaisia pelaajia se palapeliinsä kaipaa.

Lisäksi on rohkaisevaa, että KuPS on jo onnistunut useammassakin hankinnassa. Esimerkiksi Paul Obiefulen pallovarmuus, rauhallisuus syöttövalikoima ja fyysisyys ovat tehneet hänestä nopeasti KuPSin tärkeimmän pelaajan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi joukkueen korvaamattomin jäsen. Se titteli kuuluu hyökkääjä Ilja Venäläiselle.

Venäläinen on tällä hetkellä joukkueen ainut keskushyökkääjä mutta korvaamattoman hänestä tekee hänen roolinsa. Yksinäisen kärjen tontti on KuPSin systeemissä äärimmäisen vaativa. Venäläinen kantaa päävastuun maalien tekemisestä, mutta lisäksi hänen pitäisi pystyä pitämään palloa yksinäisenä piikkinä niin pitkään, että keskikenttäpelaajat pääsevät mukaan hyökkäyksiin.

Jotain vaatimustasosta kertoo se, että kun Venäläinen ei tähän VPS-pelin avausjaksolla pystynyt, Pekonen haukkui hänen suorituksensa surkeaksi lehdistötilaisuudessa. Roolin vaatimustaso oli luultavasti syy siihen, miksi KuPS ei kiirehtinyt kiinnittämään synnynnäistä maalintekijää Christian Andreasenia joukkueeseensa. Andreasen on Venäläistä parempi viimeistelijä, mutta olisiko hän pystynyt aktiiviseen yksinäisen kärjen rooliin?

Yksiulotteiset maalipyssyt olivat ennen kovaa valuuttaa pelaajamarkkinoilla. Nyt tilanne on toinen. Joukkueilla ei ole nykyään varaa laittaa kentälle kahta pelaajaa, joiden pääasiallinen, jopa ainut tehtävä, on maalien tekeminen. Itse asiassa harvassa joukkueessa yksittäinenkään hyökkääjä on enää puhtaasti kärkipelaaja. Hyökkääjien määrä on vähentynyt ja samalla heistä on tullut monikäyttöisempiä.

Ennen tyypillisiä kärkipareja oli kahdenlaisia. Ensimmäisessä parissa toinen kärjistä oli kookas ja toinen nopea. Toisessa toinen kärjistä oli tilanteiden luoja ja toinen viimeistelijä. Nykyään huippukärjissä yhdistyvät näiden parien parhaat puolet: Didier Drogba on sekä kookas että nopea, David Villa taas osaa sekä antaa viimeisen syötön että viimeistellä itse.

KuPSin pelisysteemissä Venäläinen on target-hyökkääjä, jonka tehtävänä on sekä luoda että viimeistellä. Kahtena viime kautena, KuPSin pelatessa suoraviivaisemmin, Venäläinen oli tässä roolissa mainio. Viime vuonna KuPS sai näin lukuisia maalipaikkoja Olajide Williamsille. Tällä kaudella Venäläinen luo luultavasti lukuisia vetopaikkoja Chris Jamesille.

Jamesin hankinta oli hyvä veto siksikin, että hän tuo keskikentälle ratkaisuvoimaa. Kun joukue pelaa yhdellä kärjellä, myös keskikenttäpelaajien on pystyttävä maalintekoon. Jos KuPSin kaikki syöttöketjut päättyisivät siihen, että pallo toimitetaan Venäläiselle, joka yrittää maalia, sen hyökkäykset olisi äärimmäisen helppo pysäyttää. Mutta jos hyökkäyskolmanneksella ei tiedetä kuka ratkaisee ja miten, pysäytysurakka on jo paljon vaikeampi.

Tässä mielessä KuPSin hyökkäyksen monipuolistaminen on vielä puolitiessään. Ilolla ja Jamesilla on toki hyvät laukaukset, ja he pystyvät ratkaisuihin rangaistusalueen ulkopuolelta. He kuitenkin nousevat hyvin harvoin rangaistusalueelle, mikä jättää Venäläisen yksinäiseksi tärkeimmälle maalintekosektorille.

Tästä syystä oikean laiturin hankkiminen on tärkein päätös, jonka Esa Pekonen tekee ennen kauden alkua. Tällä hetkellä KuPSin hyökkäys kaipaa kipeästi oikealle laidalle pelaajaa, joka pystyisi tarvittaessa nousemaan boksiin toiseksi kärjeksi, tukemaan Venäläistä ja viimeistelemään maaleja lähietäisyydeltä. Kun KuPS tällaisen pelaajan onnistuu löytämään ja saa hänet sisäistämään roolinsa, kuopiolaisten pysäyttäminen on jo huomattavasti vaikeampaa.

Oikean pelaajan löytämisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Jos KuPS epäonnistuu oikean laiturin hankinnassa, joukkueen hyökkäys jää niin yksiulotteiseksi, että joukkue jää todennäköisesti ulos mitalisijoilta. KuPS tarvitsee lisää tulivoimaa ja oikea laita on ainut paikka, jonne se voi sitä vielä mahduttaa.

Hyökkäävän laiturin lisäksi KuPS tarvitsee vielä toisen sentterin Venäläisen varamieheksi. Sillä vaikka topparit Etchu Tabe ja Markus Joenmäki ovat kelvollisia vaihtoehtoja loppuhetkien paniikkipanssarivaunuiksi, heistä ei ole yksinäisiksi kärjiksi. KuPS tarvitsee toisenkin pelaajan, jonka voi heittää itsekseen piikkiin.

Todennäköisesti joukkueella on hakusessa hyvin Venäläisen tyyppinen pelaaja – kookas hyökkääjä, joka pystyy suojaamaan palloa ja tekemään maaleja. Vaikka tämä hankinta tehdään ”vaihtopenkille”, ei sen merkitystä sovi vähätellä. Venäläinen ei pysty olemaan jatkuvasti huippuvireessä eikä pelaamaan kaikkia otteluita. Nykyisellä ringillä hänen loukkaantumisensa olisi KuPSille katastrofi.

Niissä peleissä, joissa Venäläinen ei ole kentällä, uusi sentterihankinta joutuu suureen ja yksinäiseen rooliin. Siksi tämänkään hankinnan tekeminen ei ole helppo tai riskitön urakka. KuPSin onneksi se on kuitenkin edes hieman kiireettömämpi kuin laiturihankinta.

Mainokset

Responses

  1. […] hänen loukkaantumisensa tarkoittaisi joukkueen hyökkäystavan muuttamista. (Enemmän aiheesta tuolla.) Siihen KuPSilla ei taida olla tällä hetkellä rahkeita, sillä nykyinenkin pelitavan muutos on […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: