Kirjoittanut Lari Vesander | maaliskuu 27, 2012

Jari Litmanen – varma kevään merkki

Suomi-futiksen varmin ja riemukkain kevään merkki on Jari Litmasen palaaminen harjoituskentälle. Se nähtiin tänään Helsingissä.

Unohtaa västäräkit ja leskenlehdet, varmin kevään merkki on Jari Litmasen saapuminen harjoituskentälle. Tämä jokakeväinen havainto on tehty tänään aamupäivällä Helsingin Töölössä. Bongaus kertoo vastaansanomattomasti, että liigakausi ei voi olla enää kaukana.

Jääkiekkomaailmassa vastaavanlaisena kevään merkkinä pidetään sitä, että Teemu Selänne alkaa arpoa jatkaako hän uraansa vai ei. Tämä leskenlehtimäinen pohdiskelu pompsahti päivänvaloon viikonloppuna, kun Selänne kertoi tekevänsä jatkopäätöksensä heinäkuun alkuun mennessä. Bongaus kertoo vastaansanomattomasti, että NHL:n pudotuspelit eivät voi olla enää kaukana.

41-vuotias Selänne on Suomen kaikkien aikojen jääkiekkoilija. 41-vuotias Litmanen on Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija. Molemmat ovat voittaneet urallaan lähes kaiken mahdollisuuden ja saaneet tukun tunnustuksia. Silti he jatkavat edelleen.

Se kertoo paljon Litmasesta, Selänteestä ja urheilusta. Urheilijat ovat ammattilaisia ja haluavat menestyä urallaan, mutta kaikkein parhaiden pelaajien taustalla ei ole niinkään halu voittaa kuin halu pelata. Siitä Litmasen kevätrituaalissa on kyse.

Ainut syy jatkaa urheilijan uraa nelikymppisenä on se, että rakastaa lajiaan niin paljon, ettei tohdi lopettaa. Tämä on totta niin Litmasen kuin Selänteen kohdalla. He vain käsittelevät läsnäolevaa lopettamisen mahdollisuutta eri tavalla.

Selänteellä ei ole ollut uraa uhkaavia loukkaantumisia. Hän on pysynyt terveenä ja on oman kohtalonsa herra. Sellaisessa tilanteessa voi puntaroida joka vuosi uudestaan haluaako jatkaa urheilemista vai ei. Se, että vastaus on ollut joka kerta myöntävä, on jääkiekkomaailman onni.

Litmasen lähestymistapa lopettamiseen on toisenlainen. Hän ei leikittele lopettamispäätöksellä julkisesti kuten Selänne. Hän ei koskaan anna itselleen deadlineja, eikä sano, että tämä kausi on viimeinen.

Litmanen tiivisti urafilosofiansa Kalastajatorpalla kesäkuussa 2003: ”Voidaanhan me aina spekuloida, mutta en voi sanoa mitään muuta kuin sen, että otan seurajoukkueessa kauden kerrallaan ja maaottelut oikeastaan yhden kerrallaan.”

Siinä puhui mies, joka on joutunut tuijottamaan lopettamista silmiin vuosikaudet. Kun Litmanen saavutti jalkapalloilijan parhaan iän, hänellä alkoi olla vaivoja kuin eläkeläisellä. Sellainen jättää jälkensä ihmiseen. Litmanen ja lopettaminen ovat tehnet sinunkaupat jo toista vuosikymmentä sitten.

Lopettaminen on Litmaselle liian kipeä asia lehtien palstoilla käsiteltäväksi. Se on yksi perustavista eroista hänen ja Selänteen välillä. Selänne saattaa kysyä itseltään ”lopettaisinko?”, Litmanen kysyy ”voinko jatkaa?”. Kysymys muuttuu ensin muotoon ”voinhan jatkaa?” ja saa aina keväisin vastauksensa ”voin jatkaa”.

Vastaus on ongelmallinen ainoastaan toimittajille, joilla on lopetusta vaille valmiina se suuri juttu Litmasen huikeasta urasta sekä mahdollisesti sille porukalle, joka tekee Litmasesta dokumenttielokuvaa. Toisaalta, he luultavasti tiesivät projektinsa riskit siihen ryhtyessään.

Toivon mukaan dokumentintekijät tajuavat vangita sen poikamaisen innon, joka Litmasen otteissa varsinkin nyt on. Hän nauttii jokaisesta pelistä kuin se olisi viimeinen, koska tietää, että se voi olla viimeinen. Se kuulostaa pelottavalta, mutta hän on elänyt tuon pelon kanssa niin pitkään, että se on muuttunut kiitollisuudeksi.

Kun voittaa pelon, jäljelle jää onnellisuus ja nautinto. Litmanen ei viisi tai 15 vuotta sitten uskonut näkevänsä jalkapalloilijana tätä kevättä. Nyt hän on valmis nauttimaan siitä täysin siemauksin.

Tälle miehelle jalkapallo ei ole peli. Se on elämäntapa. Älkää kysykö milloin hän lopettaa, koska voi olla, ettei hän lopeta koskaan.

Pidempää Litmas-juttua kaipaaville suosittelen Kuusnolla-sivustolla julkaistua kaksiosaista ”Vanhus ja peli – Jari Litmasen rakkaus”-juttupakettia. Avausosa julkaistiin tänään tiistaina: http://www.kuusnolla.fi/2012/03/vanhus-ja-peli-jari-litmasen-rakkaus-osa-1/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: