Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 1, 2012

Synttärijuhlat ennätystunnelmissa

Puoliaika-blogille tuli eilen täyteen kolme vuotta. Synttäreitä vietettiin ennätystunnelmissa. Päättynyt maaliskuu oli blogin historian vilkkain kuukausi.

Aika on suhteellista. Ihmisen elämästä kolme vuotta ei ole tuhottoman pitkä aika. Kolmevuotias ihminen on vielä pieni lapsi. Kolme vuotta ilmestynyttä lehteä ei pidetä vielä mitenkään pitkäikäisenä, itse asiassa monia juustoja ja viinejäkin kypsytetään pidempään.

Blogille kolme vuotta on kuitenkin mittava ikä. Puoliaika saavutti tuon rajapyykin eilen, ja se teki sen juhlatunnelmissa. Maaliskuu oli Puoliajassa monellakin tapaa ennätyksellinen. Viikolla 11 blogin viikkoennätys paukkui uusiin lukemiin, kun Puoliaikaa luettiin Messin viiden maalin ja kahden Liigacupin ottelun myötä yli 24 000 kertaa. Aiempi ennätys parani yli 6 000 klikkauksella.

Lopulta ennätysviikko johti myös ennätyskuukauteen. Maaliskuussa Puoliaikaa luettiin 37 450 kertaa. Toukokuulta 2010 peräisin oleva aiempi ennätys parani yli 5 500 näyttökerralla. Kaikkiaan Puoliaikaa on luettu kolmen vuoden aikana noin 492 000 kertaa.

Ennätyksiä ja lukuja olennaisempaa on se, että olin kuukauteen tyytyväinen myös sisällöllisesti. Maaliskuu oli yksi blogihistoriani mallikkaimmista ja monipuolisimmista kuukausista. Pääsin kirjoittamaan syvällisesti Litmasesta ja Messistä, tekemään analyysia pudotuspeleistä ja KuPSin pelitavasta, harrastamaan mediakritiikkiä ja ottamaan hyviä kuvia Barcelonasta ja Liigacupista.

Juuri tällaisia asioita varten aikoinaan perustin Puoliajan – ja juuri tällaisia asioita haluan Puoliajassa jatkossakin käsitellä. Tarkoitukseni on pyörittää blogia niin pitkään kuin aikaa ja intoa riittää.

Blogi syntyy innostuksesta ja elää innostuksesta. Tämä blogi elää, ihan oikeasti, intohimosta jalkapalloon ja journalismin tekemisen riemusta. Paljon auttaa se, että on sanottavaa, mutta en olisi kirjoittanut 474 blogijuttua ellen pitäisi kirjoittamisesta.

Tosin en ole ainut. Toimittaja Simon Kuper totesi hiljattain journalimin tekemisen olevan niin nautittavaa, että ”puolet planeetasta näyttää tekevän sitä ilmaiseksi blogeissaan”. Minusta Kuper liioitteli hieman. Monilla blogeilla ei ole mitään tekemistä journalismin kanssa – tosin eipä ole monien nettilehtien jutuillakaan.

Ongelma on siinä, että lukijoiden ja klikkauksien välinen ero hämärtyy netissä helposti. Se että juttuja tehdään lukijoille ei tarkoita sitä, että jutun pitää saada mahdollisimman paljon klikkauksia. Juttujen tekeminen lukijoille tarkoittaa, että lukijoiden pitää saada mahdollisimman paljon irti lukemastaan jutusta.

Klikkaukset, lukijat ja kommentit tuovat blogin kirjoittamiseen lisää intoa, enkä ole sokea lukijamäärille. Mutta ilman kunnollista journalistista sisältöä ne luvut olisivat onttoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: