Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 6, 2012

Veikkausliigan uusi marssijärjestys

Ei ole sattumaa, että HJK on rakentamassa dynastiaa juuri nyt, kun sen kaksi pitkäaikaista haastajaa ovat taantuneet tilaan, jossa ne taistelevat mestaruuksien ja cup-voittojen sijaan sarjapaikastaan ja vuosituhannen alun kovin kilpakumppani on julistettu konkurssiin.

Vuosituhanteen taitteessa Veikkausliigan joukkueilla oli selkeä marssijärjestys. HJK, Haka, MyPa ja TamU jakoivat mestaruudet ja mitalit, muut saivat sen mitä kvartetilta sattui jäämään. Yleensä heiltä ei jäänyt mitään. Vuosina 1999-2007 nelikon ulkopuolelle meni vain kaksi hopeaa ja yksi pronssia.

Sitten globaali lama alkoi vaikuttaa. Ensin tehdasjoukkueiden rahoitus väheni. Sen jälkeen Tampere Unitedille tuli mahdottomaksi kasata niin paljon rahaa, että sillä saisi kasaan mestarijahtiin kykenevän joukkueen.

Mestaruus- ja mitalitaisteluun tuli tilaa. Kulta-, hopea- ja pronssitontteja oli tarjolla, eikä ostajista ollut pulaa. Suurilla suunnitelmilla liikkeelle lähteneet TPS ja Honka panostivat paljon ja vakiinnuttivat nopeasti paikkansa mitalijoukkueina. Inter onnistui panostuksissaan ja voitti mestaruuden 2008 sekä cupin seuraavana vuonna.

Lisää tilaa oli tulossa. Kun lama vahvistui, TPS ja Honka törmäsivät samaan ongelmaan kuin TamU aikoinaan. Ne huomasivat, ettei jalkapallojoukkue ole kansainvälisten suhdanteiden tavoittamattomissa. Edes menestys ei pystynyt tuomaan joukkueille entisenlaista rahoitusta. Toisin kuin TamU – TPS ja Honka reagoivat ajoissa. Ne leikkasivat budjettejaan rajusti.

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, Honka ja TPS operoivat vielä kolme vuotta sitten HJK:ta suuremmilla budjeteilla. HJK:n ilmoitettu budjetti kaudelle 2009 oli 1,8 miljoonaa euroa. Honka oli budjetoinut kauteen 2,1 miljoonaa ja TPS peräti 3 miljoonaa euroa. Viime kauteen mennessä TPS:n budjetti oli pienentynyt tuosta 30 prosenttiin.

Turkulaiset operoivat nyt 900 000 euron budjetilla. Vuonna 2008 pelkkä TPS:n pelaajabudjetti oli 1,3 miljoonaa euroa. Nyt se oli 570 000 euroa. Myös Honka oli käytännössä puolittanut pelaajabudjettinsa kolmessa vuodessa. Viisi mitalia vuosina 2007-2010 voittaneet seurat luopuivat mestaruustaistelusta ja keskittyivät pysymään hengissä.

Veikkausliigan voimasuhteissa on käynyt 2000-luvulla valtava myllerrys. Kokoluokan ymmärtääkseen pitää pysähtyä hetkeksi ja tarkastaa vahingot.

Haka ja MyPa voittivat vuosina 1995-2005 noin puolet mestaruuksista ja Suomen cupeista. Nyt ne ovat peruuttamattomasti pois Suomi-futiksen huipulta. Tampere United voitti kultaa kausina 2001, 2006 ja 2007, pronssia 2003-2005 ja cupin 2007. 3,5 vuotta tuplamestaruuden voittamisen jälkeen joukkue kuopattiin sellaisena kuin me sen tunsimme.

Ei ole sattumaa, että HJK on rakentamassa dynastiaa juuri nyt, kun sen kaksi pitkäaikaista haastajaa ovat taantuneet tilaan, jossa ne taistelevat mestaruuksien ja cup-voittojen sijaan sarjapaikastaan ja vuosituhannen alun kovin kilpakumppani on julistettu konkurssiin.

Ei ole sattumaa, että Inter on vihdoin vakiinnuttamassa itseään mitalijoukkueeksi, kun kaksi sen kilpakumppaneista on joutunut leikkaamaan budjettiinsa murto-osaan entisestään ja toinen niistä on muuttunut HJK:n haastajasta HJK:n farmijoukkueeksi. Veikkausliigan uudessa marssijärjestyksessä HJK on mestarisuosikki ja Inter mitalisuosikki aina, kun Stefan Håkans niin haluaa.

Eikä ole sattumaa, että matka putoamistaistelusta mitalikahinoihin on lyhyempi kuin koskaan Veikkausliigan historiassa. Vuonna 2010 KuPS nousi putoamistaistelusta mitalikarkeloihin. Seuraavana vuonna JJK teki saman. Puolenkymmenen kestosuosikin hyytyminen on luonut liigaan nopean menestyksen houkutuksen, joka voi osoittautua osalle joukkueista vielä kohtalokkaaksi.

Siitä lisää seuraavassa jutussa, jonka julkaisen vielä viikonlopun aikana.

Mainokset

Responses

  1. Myönnän kärjistäneeni jutussa faktoja sen verran, että TPS ei ole romahtanut mitalitaistosta oikeastaan minnekään vaikka se onkin leikannut rajulla kädellä budjettiaan. Viime kaudella joukkue taisteli mitalista viimeisille kierroksille saakka ja tällä kaudella se todennäköisesti tekee niin vieläkin tiukemmin.

    TPS:n viime ja tämä kausi ovat hyviä esimerkkejä siitä, että menestystä voi tavoitella tosissaan myös ilman tolkuttomia taloudellisia riskejä. Myös vuosikausia hyvää ja vastuullista taloudenhoitoa harjoittaneen VPS:n osakkeet ovat nousussa. ”You don’t need to outspend them to outplay them.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: