Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 10, 2012

Kausi-countdown osa 1: Haastava reitti menestykseen

KuPS on liigakauden alla käymistilassa. Pelitavan muuttaminen on kesken. Muutosprosessi maksaa kuopiolaisille todennäköisesti alkukaudesta pisteitä, mutta se on se hinta, joka seuran on menestysmahdollisuuksistaan maksettava.

Muutoksen takana on aina syy. Myöhemmin syytä voidaan romantisoida, mutta useimmiten se on hyvin käytännöllinen. Kun Amsterdamin Ajax loi totaalisen jalkapallon 1960- ja 70-luvun taitteessa, joukkueen tavoitteena ei ollut luoda massiivista tilataideteosta vaan säästää energiaa.

”Pelitapamme oli ratkaisu fyysiseen ongelmaan. Kunto on kaikki kaikessa, mutta kuinka voi juosta 90 minuuttia ja pysyä vahvana?”, kulta-ajan Ajaxin vasen pakki Ruud Krol vertasi. ”Jos minun piti juosta laitapakkina 70 metriä hyökkäykseen, ei ollut järkevää, että juoksin saman tien 70 metriä takaisin paikalleni. Jos keskikenttäpelaaja otti paikkani ja laitahyökkääjä otti hänen paikkansa, yhden pelaajan tarvitsi juosta vähemmän.”

Vielä selvemmäksi Ajaxin energiansäästösysteemi tuli puolustettaessa. ”Me pidimme vastustajan keskiviivalla. Pelasimme paitsioansaa, koska halusimme säästää voimiamme. On parempi vetäytyä kymmenen metriä ja hyökätä sitten sama matka takaisin kuin juosta 80 metriä ensin puolustamaan ja sitten hyökkäämään”, Krol muistelee.

KuPSilla on nyt hieman samanlainen muutos meneillään. Olisi mukava tarinoida savolaisista jalkapalloperinteistä ja naatiskelusta ja KuPSin paluusta juurilleen, mutta tosiasia on, että KuPS pyrkii pallonhallintapeliin olosuhteiden pakosta.

Kun liigan ottelumäärät kasvoivat, KuPS olisi tarvinnut vanhaan, juoksemiseen perustuvan pelitapansa toteuttamiseen aiempaa laajemman ringin. Sillä ei kuitenkaan ole varaa sellaiseen, joten joukkueen piti keksiä muuta. Valmentaja Esa Pekosen ratkaisu oli looginen: joukkueen pitää hallita palloa enemmän.

Pallonhallinta on ainut tapa, jolla KuPS voi vähentää ravaamista ja silti parantaa voittomahdollisuuksiaan. Kun pelaa kaksi ottelua viikossa, on helpompi syötellä palloa kuin juosta sen perässä 1,5 tuntia ja lisäajat päälle.

Pelityylin muuttaminen ei kuitenkaan tapahdu pelkällä päätöksellä. Uusi pelitapa pitää rakentaa. Tarvitaan selkeä peliajatus, sen mukainen ryhmitys ja pelaajat jotka pystyvät tuota ajatusta toteuttamaan.

Pelaajapuoli on KuPSilla enimmäkseen kunnossa. Talvikauden hankinnat on tehty uutta pelityyliä silmällä pitäen. Pallonhallinnan kannalta suurin materiaaliin liittyvä huoli on luultavasti toppareiden pystyminen lyhytsyöttelyyn. Tähän ongelmaan palataan myöhemmin.

Mitä peliajatukseen ja ryhmitykseen tulee, niin ne määräytyvät pallonhallinnan ehdoilla. Pallonhallinta perustuu helppoihin lyhyihin syöttöihin. Tämä taas edellyttää sitä, että pelaajilla pitää olla useampia mahdollisuuksia helppoon syöttöön.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että KuPSin pitää rakentaa kentälle mahdollisimman paljon kolmioita. Pallonhallinnan ylipappi Louis van Gaal sanoi aikoinaan, että mitä useamman kolmion kentälle pystyy muodostamaan, sitä helpompaa palloa on syötellä.

Kolmioihin perustuvassa pelitavassa jokaisella pelaajalla on pallon saatuaan vähintään kaksi helppoa syöttösuuntaa, joista valita. Tällöin pelaajan ei tarvitse panikoida ja yrittää epätoivoisia roiskaisuja. Toisin sanoen systeemi suojelee pelaajia heiltä itseltään.

Kolmiot ja syöttökulmat muodustuvat helpommin, kun pelaajat ovat useammassa linjassa. Kolmioiden lisäksi kentälle tarvitaan linjoja. Perinteinen 4-4-2 ei sovi pallonhallintaan. Siinä pelaajien väliset etäisyydet kasvavat helposti liian suuriksi.

Tarvitaan porrastusta. Valioliigan yllättäjäjoukkue Swansean ryhmityksessä on peräti seitsemän linjaa, joista ensimmäinen on maalivahti ja viimeinen keskushyökkääjä. KuPS ei luultavasti mene linjoissa aivan näin pitkälle. Joukkue pelaa vastustajasta riippuen 4-2-3-1- tai 4-1-4-1-ryhmityksellä, jossa laitapakit nousevat vahvasti.

Käytännössä KuPSin kenttäpelaajat ryhmittyvät viiteen linjaan. Nämä linjat helpottavat kolmioiden muodostamista ja pitävät pelaajien väliset etäisyydet optimaalisina. Tästä syystä jo pallonhallintaan pyrkiminen helpottaa puolustamista. Lyhytsyöttelyä varten porrastettu KuPS puolustaa nyt aiempaa paremmin joukkueena. Siksi se laskee liigakauden aikana todennäköisesti kymmenkunta osumaa vähemmän kuin vuosi sitten.

KuPSin kannattajat ovat kauden alla innoissaan. Se on ymmärrettävää, kun ottaa huomioon seuran tekemät hankinnat. Kaksi Viron maajoukkuepelaajaa on jo tullut ja kolmas on tulossa. Jos Vjatsheslav Zahovaiko liittyy joukkueeseen, KuPSilla on jälleen kasassa mitalijoukkueen materiaali.

Mutta kuten viime kaudella nähtiin, mitalikelpoisesta materiaalista on vielä pitkä matka mitalijoukkueeksi. Joukkue tarvitsee onnea välttääkseen loukkaantumiset ja pahimmat pelikiellot. Lisäksi KuPSin tarvitsee sisäistää uusi pelitapansa ja sen tarvitsee sisäistää se nopeasti. Joukkueella alkaa huhtikuun 29. päivä neljän viikon rupeama, jossa se tahkoaa kahdeksan liigapeliä. Jo sitä ennen KuPS pelaa tärkeät kotipelit JJK:ta ja TPS:ää vastaan. Tasaiseksi povatussa mitalitaistossa ne ovat kuuden pisteen pelejä.

Pelitavan sisäänajo on KuPSin suurin haaste. Haastetta kasvattaa entisestään se, että loukkaantumisten ja myöhäisten hankintojen takia KuPS ei ole vielä pelannut otteluakaan ykköskokoonpanollaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kuopiolaiset joutuvat hiomaan peliään liigaotteluissa. Se johtaa joskus junnaaviin hyökkäyksiin ja helppoihin virheisiin, jotka maksavat tasaisissa otteluissa pisteitä. Tämä Via Dolorosa KuPSin on kuitenkin kuljettava, sillä oikotietä menestykseen ei ole, eikä kuluttavaan telaketjufutikseen voi palata peliruuhkan keskellä.

Kun KuPS poistuu toukokuun 27. päivän iltana VPS-pelin jälkeen pukukoppiin, se on pelannut kolmanneksen kauden liigapeleistään. Siinä vaiheessa nähdään mistä asemista KuPS lähtee mitalikamppailuun.

Puoliaika-blogi ottaa liigakauden vastaan viisiosaisella juttusarjalla. Jutut julkaistaan peräkkäisinä päivinä. Tämä on juttusarjan ensimmäinen osa. Viides ja viimeinen osa julkaistaan lauantaina.

Mainokset

Responses

 1. 8. Kappale
  ”Pelaajapuoli on KuPSilla enimmäkseen kunnossa. Talvikauden hankinnat on tehty uutta pelityyliä silmällä pitäen.”

  Viimeinen kappale
  ”Pelitavan sisäänajo on KuPSin suurin haaste. Haastetta kasvattaa entisestään se, että loukkaantumisten ja myöhäisten hankintojen takia KuPS ei ole vielä pelannut otteluakaan ykköskokoonpanollaan”

  Ymmärrän noista kappaleista, että tuossa nyt menee hieman ristiin tuo teksti. Muuten jutussa on kyllä asiaa!!

  • Nuo kappaleet tarkoittavat sitä, että KuPSilla on uuteen pelitapaan kykenevät pelaajat, mutta he eivät ole vielä päässeet pelaamaan yhdessä. Jos KuPS olisi hankkinut talvella pelityyliinsä sopimattomia pelaajia, sen urakka olisi toivoton. Nyt sillä on palapeliinsä oikeat osaset, mutta ne täytyy vielä hitsata yhteen.

   Jos joukkue ei ole yhdessä lyhytsyöttöpeliä aiemmin pelannut, sen sisäänajoon menee aikaa, olivat pelaajat sitten miten hyviä tahansa. KuPSin avauskokoonpano on ollut kasassa niin vähän aikaa, että joukkue on kauden alussa väistämättä vähemmän kuin osiensa summa.

   KuPSin pelitavan muutoksen pystyy näkemään erityisen hyvin siitä, millaisia pelaajia joukkueella on keskikentän keskustassa. Viime kaudella siellä oli Juho Nykäsen kaltaisia vääntäjiä, nyt taas Chris Jamesin, Paul Obiefulen ja Aleksi Paanasen kaltaisia syöttelijöitä. James ja Obiefule on hankittu juuri pelitapaa silmällä pitäen.

   Mutta vaikka Obiefule on hyvä pelaaja, niin se ei tarkoita sitä, että hän tietäisi automaattisesti miten Sander Puri tai Ats Purje liikkuu. Kuten Puri ja Purjekaan eivät tiedä automaattisesti kuinka heidän halutaan KuPSissa pelaavan. Se tieto tulee yhteisten harjoitusten ja pelien kautta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: