Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 15, 2012

Korhonen pelasti JJK:lle pisteen

KuPS-JJK 2-2

KuPS jäi vaiherikkaassa liiga-avauksessaan ensin jyrän alle, syntyi tauolla uudelleen ja menetti lopussa dramaattisesti kahden maalin johtonsa.

KuPS olisi tuskin voinut avata liigakauttaan dramaattisemmin. Joukkueella oli viisi minuuttia ennen JJK-ottelun loppua tukeva ote kotivoitosta. Se olisi ollut KuPSin ensimmäinen voitto liiga-avauksessa sitten vuoden 1990. Kuopiolaisten ote ei kuitenkaan pitänyt. JJK iski kaksi maalia kahteen minuuttiin ja venyi vierastasapeliin.

Tasurissa oli savolaisten suussa katkera maku, mutta mikäli joku olisi tarjonnut kotiyleisölle vartin jälkeen tasapelipistettä, se olisi luultavasti ottanut sen riemusta kiljuen vastaan. KuPS oli ensimmäiset 15 minuuttia täysin JJK:n jyrän alla. Jyväskyläläiset näyttivät KuPSille miten lyhytsyöttöpeliä pelataan. Kotijoukkueen hermostuneet otteet toivat sen sijaan mieleen lähinnä flipperin.

Pelin luonne muuttui kuitenkin ratkaisevasti, kun Atte Hoivala rappasi JJK-laituri Mikko Mannisen vaihtopenkille. Vikkelä Manninen oli ollut koko lyhyen kentälläoloaikansa KuPS-puolustajien taklausten kohteena. Kapteeni Pyry Kärkkäinen otti ottelun ensimmäisen varoituksen Mannisen rikkomisesta jo neljännellä minuutilla.

Mannisen vaihtaminen muutti pelin tasapainoa. JJK:lla kesti parikymmentä minuuttia saada hyökkäyksensä taas uomiinsa. Loppujaksosta vieraat vyöryttivät taas tilanteita KuPSin maalille, mutta Hilander piti torjunnoilla tilanteen 0-0:ssa.

Tauon jälkeen nähtiin se, mikä on nähty tänä vuonna lähes joka ottelussa. KuPS keräsi itsensä surkean avausjakson jälkeen. Joukkue nosti prässiään ja sai aiheutettua JJK-puolustukselle painetta. Joukkue sai riistoja ja erikoistilanteita, jotka johtivat toinen toistaan parempiin paikkoihin. Kuopiolaiset saivat pallon käymään kulmapotkutilanteessa ensin maaliviivalla ja sitten vielä ylärimassa. Ja se oli vasta esimakua.

56. minuutilla sitten vihdoin rävähti. JJK-vahti Janne Korhonen venytti komeasti Ats Purjeen yrityksen tielle, mutta ei voinut mitään Ilja Venäläisen paluupallosta tekemälle avausosumalle. Keskuskentän 2 300 katsojaa räjähtivät huutoon. Heistä vain harva oli ensimmäisen jakson jälkeen uskonut KuPSin avausmaaliin.

Seitsemän minuuttia myöhemmin KuPS huudatti katsojiaan uudestaan. Tälläkin kertaa Korhonen torjui Purjeen laukauksen, mutta ei saanut taaskaan apuja puolustajiltaan. Paul Obiefule sai siirtää rauhassa pallon tyhjään maaliin.

Peli oli kääntynyt päälaelleen. KuPS hyökkäsi yhä uudestaan JJK:n maalille, ja vain Korhosen paraatipelastukset pitivät jyväskyläläisten kettunutut edes jotenkin ottelussa mukana.

Näissä tunnelmissa edettiin aina viimeiselle kymmenminuuttiselle saakka. Sitten KuPSin taivas synkkeni. Sitten vaihtopelaaja Lasse Linjala pääsi iskemään kavennuksen. Seuraavasta hyökkäyksestä Mikko Mannisen tilalle tullut Babatunde Wusu puski tasoituksen takanurkkaan.

Maaliskuun keuhkokuumekierteessä viettäneen Wusun maali räjäytti puolestaan JJK-kannattajat villiin juhlintaan. Järjestysmiehet yrittivät turhaan pitää kannattajia aisoissa, kun kulttihyökkääjä tuli fanikatsomon eteen juhlimaan tasoitustaan. Tilanne muistutti kovasti viime kesän paikallispeliä, jossa KuPS menetti niin ikään kahden maalin johtonsa loppuhetkillä.

Tundelta riitti halauksia jokaiselle halukkaalle, mutta KuPS-valmentaja Esa Pekosella oli pelin jälkeen rakkaus vähissä. Pekonen antoi pelin päätyttyä pelaajilleen palautetta sellaisella volyymilla, että koko käytävä kaikui. Huomenna pukukoppi joudutaan luultavasti maalaamaan uudestaan, sillä Pekosen huutomyrsky todennäköisesti varisti maalit huoneen seiniltä.

Median eteen astellessaan Pekonen oli jo rauhoittunut. ”Tämä olisi pitänyt voittaa. Korhonen piti JJK:ta pelissä”, Pekonen totesi. ”Lopun takaiskut olivat meiltä tyhmyyttä. Palloa ei koskaan pitäisi heittää korkeana keskelle. Sieltä ne vastaiskut syntyvät. Jos on tiukka peli ja johdetaan, niin älkää ainakaan maalivahdin käsiin sitä palloa antako”, hän manasi.

Pekonen viittasi JJK:n tasoitukseen, joka lähti liikkeelle Korhosen avauksesta. Joku voisi tosin huomauttaa, että jalkapallossa on paljon vaarallisempiakin asioita kuin pallon kanssa maalin suulla seisova maalivahti. Varsinaista tyhmyyttä oli se, että KuPSilla ei ollut riittävästi pelaajia puolustamassa omaa maalia johtoasemassa.

Toisaalta oli osuvaa, että tasoituskin lähti Korhoselta, joka mahdollisti lukuisilla haamupelastuksillaan vieraiden ylösnousemuksen. ”Torjuminen on minun työtäni. Jostahan se silti kertoo, kun joutuu joutuu töihin noin usein”, Korhonen totesi vaatimattomasti pelin jälkeen.

Korhonen sai tunnustusta myös KuPSin avausmaalin tehneeltä Venäläiseltä. ”Janne on poikavuosista saakka tuttu vastustaja. Hän on aina ollut… ihan hyvä maalivahti”, Venäläinen veisteli. Huulenheitosta huolimatta pettymys paistoi hyökkääjän kasvoilta. ”Parempi alku tämä oli kuin mitä on usein saatu, mutta loppuvihellyksen jälkeen ei tuntunut hirveän mukavalta.”

Ikävästä jälkimausta huolimatta kuopiolaisten kaudenavaus oli rohkaiseva. Sen myönsi Pekonenkin. ”Kokonaisuuteena olen tyytyväinen koko joukkueen pelaamiseen. Yksittäisiä ajatuskatkoja tuli ja ne maksoivat voiton”, Pekonen sanoi ja antoi vielä erityistunnustuksen liigadebyyttinsä tehneelle Ali Koljoselle. ”Pitää nostaa Alille hattua. Hän pelasi viime vuonna III-divisioonaa. Tänään hän onnistui monella tavalla.”

Mainokset

Responses

  1. Ihmettelen edelleen, miksi Pekonen ei tehnyt ainuttakaan vaihtoa. Yhden syyn hän antoi lehdistötilaisuudessa: ”Meillä ei ollut lopussa heittää kentälle yhtään isoa miestä.” Ihan validi huomio, Linjala ja Wusu saivat pääpelivoimallaan ja kuuluisalla fyysisellä preesensillään puolustuksessa aikaan paniikkia, jota Markus Joenmäki tai varsinkin Etchu Tabe olisi rauhoittanut.

    Se ei ole kuitenkaan pätevä syy olla käyttämättä vaihtoja ollenkaan. James, Nissinen tai Voutilainen olisivat tuoneet kentälle tuoreita jalkoja ja antaneet vaihtohetkellä KuPSille mahdollisuuden hengähtää. Joukkue ei välttämättä olisi tarvinnut sitä fyysisesti, mutta henkisesti sitäkin enemmän.

    Viimeistään kavennukseen jälkeen Pekosen olisi pitänyt ottaa vaihdolla joukkueellen ylimääräinen rauhoittumistauko. Jalkapallossa ei ole virallisia aikalisiä, mutta vaihdot ovat käytännössä juuri niitä. Ja juuri sitä KuPS olisi JJK:n kavennuksen jälkeen kaivannut.

  2. Siinä vaiheessa ku puolustetaan omaa maalia puolustamista ajatellaan vain sen kautta kuinka isoja miehiä on boksissa niin kertoo aika paljon suomalaisen jalkapallon tasosta. Mitä väliä prässäävän pelaajan koolla on ? Pekosen kolikot loppui paineen keskellä kesken ja LUOTTOA vaihtopelaajiin ei ole.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: