Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 20, 2012

El Traductor – Barcelonan vihatuin mies

Barcelonalaiset vihasivat José Mourinhoa palavasti jo ennen kuin hänestä tuli Real Madridin valmentaja.

José Mourinho on luultavasti Barcelonan vihatuin mies, mutta niin ei ole ollut aina.  Mourinho toimi vuodet 1996-2000 FC Barcelonassa apuvalmentajana. Hän teki Barcalle yksityiskohtaisia tarkkailuraportteja vastustajista, toimi päävalmentaja Bobby Robsonin tulkkina ja pääsi harjoituskaudella jopa valmentamaan edustusjoukkuetta. Itse asiassa FC Barcelona on ensimmäinen joukkue, jota Mourinho on valmentanut.

Eikä ole kaukana, että Mourinhosta olisi tullut virallisesti FC Barcelonan päävalmentaja. Vuonna 2008 kaksi seuravirkailijaa kävi haastattelemassa häntä kiinnostuksesta managerin pestiä kohtaan. Mourinhon kiinnostus oli suurta, mutta Barcelona päätyi lopulta seuralegenda Pep Guardiolaan. Yksi syy tähän saattoi olla, että Mourinhoa ei tunnettu seurassa kovin hyvin. Jopa seuran presidentti kutsui häntä El Traductoriksi, kääntäjäksi.

Mourinho lähti Barcelonasta vuonna 2000. Neljä vuotta myöhemmin Barcan kannattajat näkivät tv:ssä etäisesti tutun hahmon. El Traductor oli juuri voittanut Mestareiden liigan Porton päävalmentajana. Pian he saivat huomata, että Mourinho oli hylännyt Barcan etiketin. Barcan motto on: ”Enemmän kuin seura”, eikä se ole pelkkää sanakalinaa. Guardiola sopii vaatimattoman eleganttina miehenä täydellisesti seuran imagoon.

Mourinho sen sijaan on jotain muuta. Hän käytti Mestareiden liigan voiton jälkeisen lehdistötilaisuuden enimmäkseen itsestään puhumiseen. Hänkin koki olevansa ”enemmän kuin seura”.

Samalla kävi selväksi, että hän oli hylännyt barcelonalaisen käytöskoodiston lisäksi myös katalonialaisten kauniin jalkapallon ihanteen. Barcelonassa vannotaan lyhytsyöttelyn nimiin, mutta Mourinhon nerokkuus piilee hänen kyvyssään havaita vastustajan heikkoudet ja hyödyntää niitä.

Mestareiden liigan voiton jälkeen Mourinho lähti Portugalista suuremmille kentille ja alkoi kiusata Barcelonaa Chelsean päävalmentajana. Kun portugalilainen palasi Camp Noulle Chelsean kanssa vuonna 2005, hän julisti voittaneensa jo yhtä monta Euroopan Cupia kuin Barca on voittanut koko historiansa aikana, ennusti vastustajansa avauskokoonpanon päivää ennen kohtaamista ja kaatoi lopulta entisen seuransa kentällä – suurelta osin siksi, että hän oli havainnut, ettei vasen pakki Giovanni van Bronckhorst osaa taklata.

Barcelonalaiset olivat raivoissaan. Vihasuhde heidän ja Mourinhon välillä oli saanut alkunsa. Kun Mourinho jatkoi menestymistä ja Barcan vakivihollinen Real Madrid ei pysynyt aivan kilpakumppaninsa perässä, Mourinho otti paikallisten silmissä Realin paikan Barcan vastavoimana.

”Kun Chelsea palasi Camp Noulle vuonna 2006, Barcelonan kannattajat jyskyttivät joukkueen bussia ja huusivat ’traductor!’. Kuten kaikissa toimimattomissa parisuhteissa, Mourinho ja Barcelona tietävät kuinka satuttaa toisiaan: Mourinho voittaa Barcan säännöllisesti ja barcalaiset teeskentelevat, etteivät he kunnioita häntä”, toimittaja Simon Kuper kirjoittaa kirjassaan Football Men.

Monet luulivat Barcelonan ja Mourinhon välisen vihan saavuttaneen huippunsa keväällä 2010, kun Mourinho pudotti ”bussitaktiikallaan” Barcelonan Mestareiden liigan finaalista ja kirmasi etusormi pystyssä juhlimaan voittoaan Camp Noun nurmelle. Tosiasiassa se oli kuitenkin vasta alkua.

Real Madridin puheenjohtaja Florentino Perez oli tullut Barca-dynastian alla epätoivoiseksi ja palkkasi Mourinhon seuran valmentajaksi. Neljän pokaalittoman vuoden jälkeen Perez halusi Mourinhon kirmaavan Camp Noun nurmelle tuulettamaan madridilaisten valmentajana. Hän uskoi Mourinhon olevan ainut valmentaja, joka pystyisi pysäyttämään Barcan.

Alusta asti oli selvää, että Mourinho on palkattu vastavoimaksi Barcalle. Madrid tarvitsee häntä niin pitkään kuin Guardiola valmentaa Barcaa. Ennen maailman kahden parhaan jalkapalloseuran kaksinkamppailu olisi tiivistynyt joukkueiden tähtipelaajiin Leo Messiin ja Cristiano Ronaldoon. Nyt se on keskittynyt valmentajiin Pep Guardiolaan ja José Mourinhoon.

Mourinho on muuttanut Real Madridissa käytännössä kaiken. ”Mourinhon hankkiminen merkitsi vallankumousta”, Guardianin Sid Lowe kirjoitti joulukuussa, ”Niin paljon on tapahtunut ja muuttunut viimeisen 18 kuukauden aikana, että siitä kaikesta on vaikea pysyä edes kärryillä.”

Vallankumouksella on ollut hintansa. Mourinho on muuttanut Madridissa rakenteita, jotka kaipasivat kipeästi muuttamista. Hän on tuonut toiminnallaan seuran uudelle vuosikymmenelle, mutta pesuveden mukana on välillä mennyt lapsiakin. ”Mourinho on sytyttänyt lukemattomia tulipaloja: jokainen lehdistötilaisuus oli hänelle sodanjulistus. Missä oli se herrasmiesmäisyys, señorio, jolla Madrid on aina ylpeillyt? Vastaus oli yksinkertainen: mitä väliä? Meidän täytyy voittaa. Madridismo on nyt sitä mitä Mourinho sanoo sen olevan”, Lowe kirjoitti.

Tietyllä tavalla Mourinho on juuri sitä mitä Madridin kallispalkkainen ja alisuoriutuva supertähtinippu kaipasikin. Ennen Mourinhoa Real Madrid oli jäänyt seitsemän kertaa peräkkäin Mestareiden liigan semifinaalien ulkopuolella. Mournhon alaisuudessa joukkue pelaa siellä nyt toista kertaa. ”Madrid tarvitsi jonkun Mourinhon kaltaisen”, puolustaja Sergio Ramos on sanonut, ”jonkun jolla on persoonaa ja luonnetta.”

Persoonassa ja luonteessa on toki varjopuolensakin. Mourinhon sanotaan aloittavan tulipaloja pelaajiensa puolesta, helpottaakseen heidän paineitaan, mutta välillä pelaajatkin saavat niistä palovammoja. Kun Mourinho antoi syyskuussa joukkueelleen murskapalautetta Santaderissa pelatun 0-0-tasurin jälkeen, tapahtui jotain erikoista: osa pelaajista nousi vastarintaan. Tilanne ratkesi lopulta siihen, että puheenjohtaja Perez tuli pukuhuoneeseen ja halasi Mourinhoa.

Silti ongelma on edelleen olemassa. Mourinholle lojaalisuus ja kunnioitus ovat kaikki kaikessa. Siksi hän hurjistui, kun joku hänen pelaajistaan vuoti maaliskuussa harjoituskentällä käydyn keskustelun lehdistölle. Madridissa pelaajat ovat tottuneet pitämään valtaa. Mourinho on tottunut samaan. Siksi konflikteilta ei ole voitu välttyä.

Miten tämä kaikki liittyy Barcelonaan? Mourinho on kirjaimellisesti tulos tai ulos -valmentaja. Madridissa hänen onnistumisensa mitataan väistämättä vertailuna Barcelonaan. Jos Madrid välttää lauantaina tappion Barcelonalle El Clásicossa ja voittaa La Ligan, Mourinhon valta ja kunnioitus kasvavat.

Pelillisesti Madrid on tähän valmis. Joukkue on pelannut tällä kaudella parasta jalkapalloaan vuosikausiin. Se on tehnyt La Ligassa eniten maaleja. Ennen Mourinho saattoi jättää Madridissa hyökkäämisen lahjakkaiden yksilöiden varaan, nykyään joukkue hyökkää tarkasti valmistelluilla kuvioilla. Madridilaiset ovat hioneet harjoituskentällä suunnanmuutospelinsä huippuunsa. Joukkueen salamannopea vastaiskupeli ja erikoistilanneosaaminen ovat tuoneet sille lukemattomia voittoja. Real Madrid on ollut tällä kaudella nopeampi, monipuolisempi ja vaarallisempi kuin pitkään aikaan.

Silti Mourinho ei ole missään vaiheessa unohtanut sitä, mikä joukkueen päävastustaja on. Yhdessä vaiheessa Mourinho laittoi pelaajansa pelaamaan harjoitus ottelun kolmella maalilla. Ylimääräinen maali oli sijoitettu kentän keskelle. Jokainen pelaaja oli lukittu kahden lähimmän maalin väliseen tilaan. Puolustajien piti suojella maalia, riistää pallo ja pelata se keskimmäisen maalin yli, jotta joukkueen hyökkääjät pystyivät viimeistelemään osuman kauimmaiseen maaliin. Harjoituksen tarkoitus oli opettaa toistojen kautta, kuinka pelata palloa tyhjään tilaan, jonka ylhäältä prässäävät joukkueet (kuten Barcelona) jättävät taakseen.

Real Madrid on aina ollut FC Barcelonan vastavoima – ja päinvastoin. Tällä kertaa koko joukkue on kuitenkin rakennettu valmentajaa myöten tuota nimenomaista tehtävää varten. Mourinho on palkattu voittamaan Barca. Samalla hän on tullut muuttaneeksi seuraa, kenties pysyvästi. ”Entiseen ei ole paluuta, eivätkä Madridin kannattajat sitä haluaisikaan. He ovat nyt niin lähellä Espanjan mestaruutta, että voivat melkein tuntea sen. Perez pelasi Mourinhon palkkaamisessa uhkapeliä. Hän on joutunut tukemaan hankintaansa raskaasti, mutta lopulta hän saattaa voittaa”, Sid Lowe arvioi.

Mourinholla on edelleen valtataistelu menossa omassa pukukopissaan, mutta merkittävää on se, että hän saa sellaista edes käydä. Ja kun pallo potkaistaan lauantai-iltana liikkeelle, Mourinho unohtaa antiapatiansa tiettyjä pelaajiaan kohtaan. Camp Nou vislaa hänelle ja haukkuu häntä kääntäjäksi, hän taas yrittää tehdä sitä, mitä hän on yrittänyt menestyksekkäästi jo vuosien ajan: satuttaa Barcelonaa. Tässä mielessä hän oli madridilainen jo ennen seuraan tulemistaan.

El Clássico on jo pitkään ollut maailman paras ja seuratuin ottelu, mutta aiempina vuosina siinä ei ole ollut vastakkain kahta maailman parasta seuraa. Nyt on. Panokset ovat valtavat, mutta mikäli Barcelona ja Madrid onnistuvat kääntämään Mestareiden liigan semifinaaliparit edukseen, seuraavassa kohtaamisessa panokset nousevat toiseen potenssiin. Barcelona ja Mourinho eivät vain näytä pääsevän eroon toisistaan.

Mainokset

Responses

  1. Loistava kirjoitus, jälleen kerran. Suuret kiitokset ja Barca voittakoon.

  2. Mainio pohjustus huomiseen El Clásicoon. Huolella tehtyjä ja syvällisesti asian ytimeen paneutuneita kirjoituksia on ilo lukea.

  3. Kiitos. Mourinho on kirjoittajan kannalta herkullinen aihe. Minusta tuntuu, että hän on hieman rauhoittunut viimeisen puolen vuoden aikana.

    Odotan suurella mielenkiinnolla, mitä Mourinho keksii huomiselle. Bussitaktiikkaa, tripivotea (kolmea puolustavaa keskikenttäpelaajaa) ja pelkkiin vastaiskuihin turvautumista tuskin nähdään. Real Madrid on tehnyt tällä kaudella liigassa 3,2 maalia ottelua kohti.

    Barcelona ei pärjää kovin hyvin silloin, kun se joutuu puolustuskannalle. Uskon, että huomenna nähdään maaleja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: