Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 22, 2012

Tältä sen pitääkin näyttää

KuPS-TPS 1-1

KuPS näytti TPS:ää vastaan juuri siltä, mitä se oli syystalvella luvannut: omia kasvatteja ja näyttävää pallonhallintapeliä. Vain voitto jäi uupumaan, eikä sekään ollut kaukana.

Se tiedettiin jo etukäteen, että tähän pisteeseen tultaisiin jossain vaiheessa. 33 matsin Veikkausliiga on raaka sarja, jota vedetään rajallisilla pelaajamäärillä kaksi kertaa viikossa. Sellaisessa maratonissa loukkaantumiset ja pelikiellot vetävät melkein välttämättä kokoonpanon niin tiukalle, että luu paistaa läpi.

Kukaan ei vain osannut odottaa, että tuohon tilanteeseen ajauduttaisiin jo huhtikuussa, sarjan alkumetreillä. Siinä KuPS kuitenkin seisoi TPS:ää vastaan tänään. Joukkueelta puuttui puolet ihanneavauksestaan. Kaikkiaan sivussa oli yhdeksän sellaista pelaajaa, jotka olisivat terveinä menneet tänään avaukseen.

Kaiken hyvä lisäksi kuopiolaisilla oli vastassaan joukkue, joka oli edellisessä pelissään voittanut suvereenisti hallitsevan Suomen mestarin HJK:n. Kun lähtökohdat olivat nämä, odotukset eivät olleet Kuopiossa aivan katossa.

Aluksi näyttikin, että ottelu noudattaisi ennakoitua kaavaa. TPS hallitsi pelin alkua, ja reilun vartin jälkeen Aleksi Ristola vei vieraat johtoon. Maali syntyi Jarkko Hurmeen pitkästä rajaheitosta, jonka Mika Ääritalo puski Ristolalle ja Ristola taas Mika Hilanderin yli takanurkkaan.

Runsaat kymmenen minuuttia myöhemmin TPS:llä oli mahdollisuus pistää peli pakettiin ja varmistaa voittonsa. Juho Lähde murtautui KuPSin rangaistusalueelle ja hankki joukkueelleen rankkarin. Tepsin erikoistilannespesialisti Toni Kolehmainen oli ottanut jo pallon käsiinsä, mutta KuPS-kasvatti Petteri Pennanen kävi neuvottelemassa vetovastuun itselleen.

Jos Pennanen olisi laittanut pallon maaliin, ottelu olisi ollut siinä. KuPS ei olisi millään noussut kahden maalin takaa. Pennanen kuitenkin pamautti pallon voimalla tolppaan. Keskuskenttä räjähti korvia huumaavaan huutoon. Kuopiossa ei ole vieläkään unohdettu tai annettu anteeksi sitä, että seuran oma kasvatti valitsi viime vuonna uudeksi osoitteekseen Turun.

Pennasen missaama pilkku oli ottelun kulminaatiopiste, jonka jälkeen KuPS otti pelin ja pallon hallintaansa. Kotijoukkue liikutti palloa paremmin kuin kertaakaan tänä vuonna. Aluksi KuPSin syöttely sopi turkulaisille. TPS on yksi sarjan nopeimmista ja voimakkaimmista joukkueista, joka pelaa mielellään suoraviivaisia vastaiskuja. Turkulaiset tyytyivät kyttäämään niitä loppujakson ajan.

Mutta kun joukkueet tulivat tauon jälkeen kopista kentälle, TPS ei saanutkaan uutta vaihdetta silmään. KuPS sen sijaan lisäsi koko ajan hallintaansa ja alkoi koityleisön kannustaessa vyöryttää hyökkäyksiä turkulaisten maalille. Reilun tunnin kohdalla hallinta muuttui vihdoin maaliksi. KuPS pelasi pitkän syöttelyn päätteeksi pallon Aleksi Paanaselle, joka sijoitit pelivälineen Jukka Lehtovaaran ohi takakulmaan.

Paanasta oli istutettu kauden alussa katsomossa sopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Nyt neuvottelut on saatu käyntiin ja Paananen päästetty irti. Nuorukainen kiitti sunnuntaina luottamuksesta parhaalla mahdollisella tavalla ja oli varmasti oikea pelaaja tasoitusmaalin tekemiseen. TPS-ottelun esityksen perusteella Paanasesta on pallonhallintaan pyrkivälle KuPSille vielä paljon iloa tällä kaudella.

KuPSin ote ei kadonnut minnekään tasoituksen jälkeen. Syöttöketjuja katsellessa tuli ajatelleeksi, mitä joukkue olisikaan saanut aikaan, jos sillä olisi ollut ihan oikea keskushyökkääjä käytettävissään. Jossittelu oli kuitenkin turhaa, sillä kentällä olleet pelaajat antoivat kaikkensa. KuPS pelasi niillä vahvuuksilla, joita sillä oli. Se ei pyrkinytkään pelaamaan korkeita palloja Ats Purjelle (178 cm), Chris Jamesille (172 cm) tai Paanaselle (168 cm hyvänä päivänä), vaan liikutti palloa maata pitkin ja pyrki hyödyntämään pelaajiensa nopeutta.

Kymmenen minuuttia ennen loppua tämä olikin tuottaa tulosta. KuPS sai TPS:n rajaheiton jälkeen aikaan pallonriiston, jonka jälkeen Purje lähti kuljettamaan palloa nopeasti omalta alueelta. Virolaislaituri purjehti TPS:n rangaistusalueen laitamille, imi harvat jäljellä olevat tepsiläiset kimppuunsa ja syötti sitten Jamesin nokikkain Lehtovaaran kanssa. Se olisi ollut täydellinen voittomaali, mutta kukaan ei kertonut sitä TPS-vahdille, joka ryntäsi vastaan ja onnistui peittämään Jamesin kudin.

Heti seuraavassa hyökkäyksessä Pennasella oli mahdollisuus hyvittää epäonnistunut rankkarinsa, mutta hän laukoi niukasti takatolpan ohi. Tämän jälkeen KuPS onnistui luomaan vielä pari kolme hyvää paikkaa, mutta Lehtovaara piti huolen siitä, ettei turkulaisten tarvinnut poistua Keskuskentältä tyhjin käsin.

”Hyvä että sain lopussa vedot kiinni. Uskon, että kun kautta mennään eteenpäin, niin tämä piste osoittautuu tärkeäksi.”, Lehtovaara totesi pelin jälkeen ja lisäsi, ettei hänellä ole pitkään aikaan ole ollut näin paljon torjuttavaa yhdessä matsissa.

TPS:n valmentaja Marko Rajamäki kuvasi ottelua viihdyttäväksi. ”Maaleja olisi voinut tulla vieläkin enemmän. Siinä mielessä peli oli ok, että ei hävitty, mutta kyllä me voittamaan lähdettiin.” Kun Rajamäeltä kysyttiin Pennasesta, hän puolusti pelaajaansa. ”Pennanen on fantastinen pelaaja. Minusta hän pelasi tänään hyvän ja aktiivisen pelin.”

KuPSin Esa Pekonen piti ottelua mielenkiintoisena. ”Tämä oli hyvä futispeli ja oikeudenmukainen tulos”, hän totesi. Poissaoloihin Pekonen ei puuttunut kuin yhdellä lauseella: ”Meillä on vielä A-junnuissa pelaajia lisää.”

Samat joukkueet iskevät Keskuskentällä uudestaan yhteen jo keskiviikkona. Tällä kertaa Suomen cupissa. TPS jäi odottamaan ottelua Kuopioon. ”Olisimme voineet nukkua joko bussissa tai täällä. Päätimme jäädä tänne”, Rajamäki totesi.

KuPS saa tuohon otteluun takaisin ainakin pelikiellosta vapautuvan Vjatseslav Zahovaikon. Muitakin apuja saattaa tulla sairastuvalta, ja lisäksi seurassa toivotaan, että Sander Puri saisi vihdoin ja viimein peliluvan Kreikan liitolta.

KuPS on metsästänyt Sander Purin pelilupaa viikkoja käyttäen apunaan Martti Kuuselaa, Uefaa, Fifaa, Balasz Baloghia, Suomen Palloliittoa, kreikkalaisen ravintolan tulkiksi opiskelevaa työntekijää ja matkatoimistoja. Näin muutamia mainitakseni. Kissoja ja koirijakin harkittiin, mutta ne olivat viettämässä pääsiäistä.

Toivon mukaan peliluvanmetsästys tuottaa tulosta vihdoin alkuviikosta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: