Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 24, 2012

Otteluanalyysi: Suunnanmuutospelin oppitunti

KuPS-TPS-ottelussa nähtiin puolenkymmentä vastahyökkäystä, jotka käyvät oppikirjaesimerkeiksi hyvästä suunnanmuutospelistä. Tässä jutussa avaan nitä hieman TPS:n ottelusta tekemän koostevideon avulla.1. Lähde ja Eriba hankkivat rankkarin (video: 1.07-1.23)

TPS:n rangaistuspotkuun johtunut tilanne on erinomainen esimerkki siitä, miten vastustajan ryhmittäytyminen vaikuttaa vastaiskun vaarallisuuteen. Videolta nähdään, kuinka KuPS on valmistautunut puolenvaihtoon. Laitapakki Tero Taipale on noussut niin pitkälle vasemmalle laidalle, ettei häntä edes näy kuvassa.

Keskiympyrässä olevalta Paul Obiefulelta (kuva 1) odotetaan ristipalloa, mutta hän päättääkin antaa lyhyen syötön lähimmälle pelaajalle. Viimeistään tämän pelaajan olisi pitänyt levittää pallo pidemmälle laitaan, mutta hänellä on ongelmia syötön haltuunottamisessa ja hän päättääkin yrittää myös lyhyttä syöttöä (kuva 2). Lähellä päivystävät Juho Lähde ja Kennedy Eriba ovat ennakoineet hyvin KuPSin virheen. Kaksikko iskee aggressiivisella prässillä kiinni huonoon syöttöön. Eriba tukkii syöttölinjan ja Lähde tulee välittömästi tukemaan häntä.


Eriba katkaisee syötön ja jättää pallon Lähteelle (kuva 3). Samaan aikaan hän itse suuntaa tyhjään tilaan, joka on jäänyt ristipalloa ennakoineen Tero Taipaleen tontille. Kun Lähde pari sekuntia riiston jälkeen syöttää pallon Eriballe, tällä on edessään enää KuPSin topparikaksikko (kuva 4). Käytännössä koko muu joukkue on pelattu tilanteesta ulos.

Prässi on onnistunut täydellisesti. Lähde ja Eriba eivät pelkästään riistäneet palloa – he käänsivät parissa sekunnissa koko pelin suunnan. Vaikka riisto tapahtuu omalla kenttäpuoliskolla, se on vaarallinen, koska ristipalloa odottava KuPS on epätasapainossa. Symbolisesti puhuen TPS-duo pääsee horjuttamaan vastustajaa, jonka paino on yhdellä ja täysin väärällä jalalla.


Seuraavat sekunnit ovat maliesimerkkejä siitä, millaista tuhoa kaksi päättäväistä, taitavaa ja nopeaa pelaajaa voivat saada aikaan hyvin ajoitetulla pallonriistolla ja nopealla suunnanmuutoksella (kuva 5). Eriba ohittaa vastaantulleen topparin. Toppari saa oikeaoppisesti ohjattua Eriban laitaan, mutta hyökkäys ei silti muutu vaarattomaksi. TPS:n Ääritalo ja Ristola ovat jo tulossa toisesta laidasta mukaan hyökkäykseen. Varsinaiseen avainasemaan nousee kuitenkin Lähde, joka tekee erinomaisen spurtin keskiviivalta vastustajan rangaistusalueelle.

Ainut pelaaja, joka olisi voinut pysäyttä tai merkata Lähteen oli Paul Obiefule. Hän kuitenkin tyytyy tekemään keskiviivalle epäonnistuneen riistoyrityksen ja lönkyttelee sitten hyödyttömänä kohti omaa maalia. Jerry Voutilainen sen sijaan lähtee jahtaamaan Lähdettä epätoivon vimmalla. Siinä vaiheessa, kun Voutilainen saavuttaa Lähteen tämä on kuitenkin jo boksissa ja valmiina laittamaan pallon sisään avopaikasta (kuva 6). Voutilaisen epätoivoiseksi tehtäväksi jää Lähteen kaataminen. Hän on onnekas selviytyessään rikkeestään ilman korttia.

Lähteen pelaaminen tilanteesta pois ei olisi poistanut kokonaan vastaiskun vaarallisuutta, sillä TPS:llä oli boksissa jo kaksi muuta hyökkääjää. Se olisi kuitenkin helpottanut puolustuksen urakkaa. Varsinainen virhe, se josta dominot lähtivät kaatumaan, oli kuitenkin kahden lyhyen syötön yrittäminen ruuhkaisessa tilanteessa, jossa koko muu joukkue oli valmistautunut ristipalloon. Eriba ja Lähde tunnistivat tilanteen, riistivät pallon ja rakensivat kahdestaan tilanteen, joka olisi voinut ratkaista koko ottelun. Molemmat pelasivat tilanteen täydellisesti. Riistosta kesti rangaistuspotkun viheltämiseen vain 13 sekuntia. Jos Petteri Pennanen olisi upottanut tilanteesta vihelletyn rangaistuspotkun, nuo sekunnit olisivat olleet ottelun kulminaatiopiste.

2. KuPS iskee vastustajan erikoistilanteista (video 3.31 ja 4.30)

KuPS teki TPS-ottelussa kolme hyvää ja terävää vastaiskua vastustajan erikoistilanteista. Ensimmäinen näistä syntyi TPS:n kulmapotkusta (kuvat 7, 8 ja 9). Tämä vastaisku ei johtanut avopaikkaan, mutta siitä on silti huomattava kaksi asiaa. 1) Jerry Voutilaisen erinomainen pallonkuljetus ja oikea-aikainen syötöt. 2) Se että TPS tunnistaa tilanteen vaarallisuuden ja yrittää rikkoa Voutilaista jo ennen kuin hän ehtii ylittää keskiviivan.

Toinen vastaisku syntyy TPS:n rajaheitosta 81. minuutilla. Jarkko Hurmeen pitkien heittojen ansiosta rangaistusalueen läheisyydestä saadut rajaheitot ovat TPS:lle lähes yhtä vaarallisia kuin kulmat ja joukkue nostaa niihin myös yhtä paljon pelaajia. Tämä tarkoittaa sitä, että rajaheitot ovat vastustajille myös hyviä mahdollisuuksia vastaiskuihin.

Tässä esimerkissä KuPS onnistuu kahdella kontrolloidulla purkupuskulla (kuva 10) luomaan tilanteen, jossa se on jo kääntänyt pelin suunnan. Tämän jälkeen joukkue pelaa pystypallon keskiviivan tuntumassa odottelevalle Ats Purjelle, joka voittaa helposti juoksukilpailussa TPS-toppari Jaakko Nybergin (kuva 11).

Tässä tilanteessa KuPS onnistuu käyttämään hyväkseen erinomaisesti sekä omia vahvuuksiaan (Purjen nopeus) että TPS:n heikkouksia (Nybergin hitaus). Nyberg on ottanut vastaavanlaisissa tilanteissa viime vuosina paljon kortteja. Tällä kertaa hän päättää olla rikkomatta. Tilanteen eteneminen paljastaa sen virhearvioksi.

Nyberg sen paremmin kuin hänen toppariparinsa Jani Tanskakaan ei ole ottanut huomioon sitä, että KuPSin Chris James on lähtenyt tukemaan Purjea. Virolaislaituri pelaa tilanteen erittäin fiksusti. Hän pysähtyy rangaistusalueen rajalle ja houkuttelee molemmat topparit kimppuunsa. Sitten hän syöttää pallon täysin vapaaksi jääneelle Jamesille (kuva 12), jolla on vastassaan enää maalivahti Jukka Lehtovaara.

Se että James ei saa avopaikasta maalia aikaan on Lehtovaaran hyvyyttä. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että KuPS pelasi tilanteen viimeistelyyn asti oppikirjamaisen hyvin.

Sekä Voutilaisen että Purjen rakentama vastaisku on pitkien kuljetusten tulosta. Kun joukkue muuttaa pelin suunnan, sillä on yleensä runsaasti tilaa edessään. Tällöin vastaiskuun lähtevien pelaajien pitää olla valmiita hyödyntämään sitä. Jos edessä on vielä toinen oman joukkueen pelaaja, tilan hyödyntäminen voi tapahtua pystysyötöllä. Jos pallollinen pelaaja taas on vastahyökkäyksen kärjessä, hänelle aukeaa usein mahdollisuus nopeaan kuljetukseen.

Voutilainen ja Purje toimivat juuri näin. Molemmilla on riittävästi nopeutta puolustajista irtautumiseen, riittävästi taitoa pallon hallitsemiseen kovassa vauhdissa ja riittävästi malttia odottaa parasta mahdollista syöttöhetkeä. Näillä avuilla he loivat paikat, joista KuPS olisi voinut ratkaista ottelun voiton itselleen.

3. Porrastetummat, usean pelaajan vastaiskut (video 5.02 ja 6.00)

KuPS-TPS-ottelu oli peli, jonka molemmat joukkueet halusivat voittaa. Tämä näkyi loppuhetkinä useina vastaiskuina. Ottelukoosteessa näkyy kummaltakin joukkueelta vielä yksi vastaisku. Ne molemmat syntyvät erikoistilanteiden jälkeen (TPS:llä kulmasta ja KuPSilla vapaapotkusta) ja ne ovat edellisiä vastaiskuja porrastetumpia. TPS:n vastaisku muistuttaa varsin paljon Purjen Jamesille järjestämää paikkaa.

KuPSin vastaiskusta puolestaan näkee, että TPS on ottanut aiemmista tilanteista hieman opiksi. Siinä vaiheessa kun pallo saapuu TPS:n puolustukolmannekselle, turkulaisilla on 6-4-ylivoima pelaajissa. Tämä ylivoima on kuitenkin vain näennäinen, sillä kaikki puolustajat juoksevat kohti omaa maalia. Puolustus ei ole järjestäytynyt ottamaan hyökkäystä vastaan vaan se enemmänkin yrittää juosta hyökkäystä kiinni.

Tällaisissa tapauksissa hyökkäävällä joukkueella on aina etu. KuPS käyttää tämän etunsa hyväkseen ja saa luotua ottelun parhaan maalipaikkansa. Purje pääsee vastaiskun päätteeksi laukomaan vapaasti vajaan 10 metrin päästä maalia. Lehtovaaran torjunta on jälleen huikea, mutta rehellisyyden nimissä Purjen olisi pitänyt pystyä laittamaan pallo maalivahdin ulottumattomiin.

Kaikesta huolimatta on rohkaisevaa huomata, että KuPS ei ole hylännyt pelitapaansa muuttaessaan nopeita ja suoraviivaisia vastaiskuja. Joukkue iskee näistä tilanteista kauden aikana vielä monta maalia – samoin kuin TPS.

Mainokset

Responses

 1. Ansiokasta työtä!

  Tässä alkaa olla jo vähitellen zonalmarking-aineksia kasassa kuopiolaisessa viitekehyksessä 🙂

  Pidin, ja rohkaisen jatkamaan.

  • Kiitos. Arvasit muuten jutun esikuvasivustonkin täysin oikein.

   Jatkoa seuraa kun aihetta ilmenee. Pieni este on vielä se, että sen paremmin KuPS kuin Savon Sanomatkaan ei harrasta ottelukoosteita, joten näissä ollaan vierasjoukkueen varassa.

 2. Loistotyötä toveri Puoliajalta jälleen kerran! Lisää näitä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: