Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 25, 2012

Pöntinen torjui KuPSin puolivälieriin

KuPS-TPS 0-0 (8-7 rp.)

Kuopion Palloseura selvitti tiensä Suomen cupissa kahdeksan parhaan joukkoon, kun se kaatoi TPS:n rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Kotijoukkueen sankari oli maalivahti Joonas Pöntinen.

”Usein käy niin, että tuuri kääntyy altavastaajalle. Niin kävi nytkin”, KuPSin valmentaja Esa Pekonen totesi, kun hänen joukkueensa oli selviytynyt jatkoon Suomen cupissa. KuPS oli juuri voittanut TPS:n rangaistuspotkukilpailun jälkeen ja oli toden totta ollut pelissä altavastaaja.

TPS hallitsi ottelua jo tasakentällisin, mutta liki totaaliseksi joukkueen dominointi kävi siinä vaiheessa, kun KuPSin Sander Puri hölmöili itsensä suihkuun. Puri meni tönäisemään protestointisa päätteeksi erotuomari Toni Ollikaista. ”Eihän se järkevä teko ollut. Siinä oli ylilatautumista. Hän oli koko pelin ajan yliaktiivinen”, Pekonen kommentoi ulosajoa.

Suoraan sanottuna Purin temppu oli typerä. Ollikainen tuomitsi pelin epävarmasti, mutta KuPS ei silti tehnyt viikkotolkulla töitä Purin peliluvan hankkimiseksi, jotta hän voisi hankkia itselleen pelikiellon. Nyt kauan kentälle odotettu virolainen on sivussa vähintään kaksi ottelua.

Purin ulosajon jälkeen Keskuskentällä nähtiin eräänlainen mukaelma eilisestä Mestareiden liigan välierästä, jossa Chelsea puolusti itsensä jatkoon Barcelonaa vastaan. KuPS sumputti, puolusti, uurasti ja kulutti kentällä aikaa parhaansa mukaan. ”Me ollaan vähän niin kuin Selssi”, valmentaja Pekonenkin myönsi.

TPS-kollega Marko Rajamäki löysi kuitenkin tämänpäiväisestä kamppailusta pienen eroavaisuuden eiliseen verrattuna. ”Eilen Chelsea teki yhden maalin. KuPS ei tehnyt ainuttakaan. He eivät päässeet edes kontrolloidusti rangaistusalueellemme. Pelasimme todella hyvän ottelun. Kenellekään ei jäänyt epäselväksi kuka peliä vei”, Rajamäki sanoi.

Se oli tavallaan totta, mutta toisin kuin Barcelona, TPS:kään ei saanut osumaa aikaiseksi. Se hallitsi kenttätapahtumia mielin määrin, mutta joukkueen todelliset huippupaikat olivat harvassa. ”Ei meillä ollut hirveätä hätää. Kokeneet pelaajat tiesivät mitä tehdä. Odotimme vastaiskupaikkoja ja rankkareita”, Pekonen sanoi ja kiitteli onneaan siitä, että Tepsillä ei ollut heittää kärkeen kahta kookasta sentteriä.

Ne paikat, jotka TPS sai aikaiseksi, päätyivät unelmaottelun pelanneen Joonas Pöntisen hanskoihin. Itsevarmuutta uhkuva Pöntinen oli KuPSin maalin suulla ohittamaton, eikä hänen tarvinnut juurikaan venyä haamupelastuksiin. ”TPS:llä oli muutama paikka, mutta ei aivan tuhannen taalan paikkoja. Ne mitä tuli, jäi hyvin käsiin”, Pöntinen totesi.

KuPS onnistui lopulta roikkumaan kilpikonnataktiikallaan ensin tauolle, sitten varsinaisen peliajan loppuun ja lopulta jatkoajan kautta rankkareille. Jännityksen maksimoimiseksi nekin venyivät jatkopilkuille. Lopulta kisassa edettiin tilanteeseen, jossa kaksi pilkkua torjuneet maalivahdit olivat vastakkain. Kun Pöntinen laittoi rankkarinsa varmasti alanurkkaan ja Lehtovaara taas omansa yläriman kautta yli, KuPS juhlat olivat valmiit alkamaan.

Bileiden seremoniamestarina hääri itseoikeutetusti Pöntinen. ”Aivan mahtava fiilis. Oman vedon jälkeen oli samanlainen olo kuin ennen peliä. Tunsin hoitavani homman”, hän sanoi. Pöntinen kertoi harjoitelleensa rankkareita viimeksi eilen, mutta muutti pilkkukisaa varten tapojaan. ”Harjoituksissa olen vedellyt vain yläkulmiin, mutta nyt päätin kokeilla sisäsyrjäsijoitusta.”

TPS-leirin oli vaikea uskoa tappiota todeksi. Joukkue oli hallinnut pelitapahtumia niin selvästi, että valmentaja Marko Rajamäki totesi olevansa pettynyt putoamiseen, mutta ei joukkueensa peliin. Hänen mukaansa turkulaiset tekivät kaiken mitä tehtävissä oli – maalia lukuun ottamatta. ”Pääsimme vastustajan rangaistusalueelle pitkillä palloilla, lyhyillä syötöillä, laitoja pitkin ja meillä oli vielä vaaralliset erikoistilanteet. En tiedä mitä muuta jalkapallossa voisi enää tehdä. Jos ottelu pelattaisiin uudestaan, tekisin kaiken samalla tavalla.”

Jatkoon meni silti KuPS, joka kohtaa seuraavalla kierroksella kotonaan IFK Mariehamnin. Ottelu pelataan Keskuskentällä toukokuun 9. tai 10. päivä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: