Kirjoittanut Lari Vesander | huhtikuu 30, 2012

VPS iski voittoon JJK:n virheistä

JJK-VPS 0-2

Vaasan Palloseura iski kahdesta JJK:n puolustusvirheestä kaksi maalia ja haki täyden pistepotin Harjun stadionilta. Voitto nosti vaasalaiset sarjassa neljänneksi, mutta valmentaja Olli Huttunen ei suostu silti vilkuilemaan sarjataulukkoa.

Jyväskyläläisten jalkapallointoilijoiden vappu ei saanut aivan toivotunlaista starttia. Simat ja munkit menivät Harjun stadionin lehtereillä väärään kurkkuun jo VPS-ottelun kolmannella minuutilla. Laitapakki Antti Uimaniemi katkasi JJK-puolustuksen syöttelyn, otti tyhjät pois ja syötti maalin eteen Steven Morrisseylle. Jamaikalaisella oli helppo työ laittaa pallo maaliin.

”Se oli täysin identtinen maali kuin Hakaa vastaan. Mies oli taas vapaana vitosen viivalla. Meidän pitäisi olla boksissa kovempia”, maalivahti Janne Korhonen manasi. Korhonen viittasi JJK:n edelliseen kotiotteluun, jossa Valkeakosken Haka haki Harjulta vieraspisteet.

Tietyllä tavalla VPS sai alussa juuri sitä mitä se oli lähtenyt hakemaan. Vaasalaiset lähtivät otteluun kahdella kärjellä ja keskikentän timanttimuodostelmalla. Taktisten valintojen tarkoituksena oli saada aikaan painetta JJK-puolustukselle. ”Halusimme olla aktiivisia ja häitistä JJK.n pelinrakentelua. Onnistuimme siinä kolmen minuutin ajan. Sen jälkeen olimme surkeita”, valmentaja Olli Huttunen kertasi avausjaksoa.

0-1-maalin jälkeen avausjakso olikin yksisuuntaista liikennettä kohti vaasalaisten maalia. Aivan huippupaikkoja JJK ei kuitenkaan pystynyt rakentamaan, ja VPS onnistui roikkumaan johdossa tauolle saakka. Puoliajalla Huttunen palautti joukkueensa normaalimpaan 4-3-3-järjestelmään. Se auttoi hieman, mutta ei riittänyt kääntämään liikenteen suuntaa.

JJK jatkoi painostustaan, ja oli saada siitä palkinnon, kun reilu tunti oli pelattu. Mikko Mannisen laukaus kimposi kuitenkin ylärimasta takaisin kentälle. Ja kun kotijoukkue ei käyttänyt omia paikkojaan, oli vaasalaisten vuoro iskeä – ja jälleen kotijoukkueen puolustajan virheestä. Tällä kertaa maalipaikan vieraille tarjoili Juha Pasoja, jonka syöttö maalivahti Korhoselle epäonnistui pahasti.

”Janne huusi 5-6 kertaa, että ”älä syötä!”. Mutta Paso syötti, ja pääsin väliin. Siitä sai halvan maalin”, 0-2-osuman tehnyt Sebastian Strandvall kertasi maalinsa syntyä.

Strandvallin osuma jäi pelin viimeiseksi. ”Peli ei ollut meiltä mitenkään jäätävän hyvä. Puolustimme kuitenkin hyvin boksiamme, ja kolmeen pisteeseen täytyy olla todella tyytyväinen”, Strandvall totesi pelin jälkeen.

JJK-kapteeni Korhoselle tappion kaava oli turhankin tuttu – eikä pelkästään häviänä osapuolena. ”Saimme Hongalta pisteet samalla reseptillä kuin VPS tänään meiltä: puolustimme tiiviisti, otimme tilan pois ja iskimme vastaan.”

JJK olisi kaivannut Jani Virtasen juonikkuutta ja puolustuslinjan taakse laskeutuvia chippejä. Lisäksi se olisi kaivannut jonkun piiskaamaan pelikavereitaan. Joukkue tyytyi yllättävän vaitonaisena takaa-ajoasemaan. Sen peli oli toisella jaksolla lähinnä hiljaista puurtamista raivokkaan kavennustaistelun. ”Tottakai toivoisi, että takaa-ajoasemassa kentältä löytyisi äänekkäitä johtajatyyppejä, jotka tsemppaisivat joukkuetta. Tänään heitä ei löytynyt. Jokainen pelasi hiljaa omaa peliään”, valmentaja Kari Martonen myönsi.

Tappion syistä Martosella oli selvä käsitys: ”Kaksi oman pään hölmöilyä kostautui.” Hän näki silti pelissä positiivistakin. ”Siinä mielessä olen luottavainen, että pelimme paranee koko ajan. Tämä oli molempiin suuntiin meiltä parempi peli kuin Haka-ottelu. Mutta jalkapallo on silti tulosurheilua.”

Jos Martonen näki tappiossa positiivista, niin Huttunen löysi voitosta paljonkin negatiivista. ”Tämä ei ollut meiltä pelillisesti tyydyttävä esitys. Tämä ei ole se pelillinen taso, jossa meidän pitää olla”, hän ruoti. Huttusen kriittisyyttä ei pehmentänyt edes se, että voitto nosti Vepsun sarjataulukossa neljän parhaan joukkoon. ”En ole katsonut sarjataulukkoa, enkä katsokaan vähään aikaan, kun pelimme näyttää tältä.”

Vaasalaisten kannalta ilahduttavaa on se, että joukkueen toppariongelma näyttää olevan taakse jäänyttä elämää. Huttunen on löytänyt puolustuksen keskustaan mainiosti toisiaan täydentävän kaksikon. ”Augustine Jibrin on takuuvarma puolustussuuntaan, mutta hänellä on puutteita pelin avaamisessa. Liam O’Neill on puolestaan kylmähermoinen kaveri, joka on osoittanut varmuutta myös topparin tontilla – ja hänen pelin avaaamisensa on erinomaista”, Huttunen sanoi.

VPS-valmentaja on ollut enemmän kuin tyytyväinen West Bromwichista tulleeseen lainapelaajaansa. ”O’Neill on vasta 18-vuotias, mutta hän on johtajatyyppi. Sellainen nostaa ympärillään olevien pelaajien tasoa.”

JJK:n risukasaan tuo valoa puolestaan se seikka, että tänään kolhujen takia sivussa olleet Jani Virtanen ja Babatunde Wusu saattavat olla käytettävissä jo seuraavassa pelissä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: