Kirjoittanut Lari Vesander | Tou 1, 2012

Maajoukkuepesti on Hodgsonin mestaruus

Roy Hodgson muistettiin Englannissa pitkään vain Blackburnissa kokemastaan nöyryytyksestä. Maajoukkuevalmentajan pesti on merkki siitä, että Hodgson on vihdoin profeetta omalla maallaan.

Joulukuussa 1998 Roy Hodgson sai potkut Valioliigan viimeiseksi valahtaneesta Blackburnista. Valmentajanvaihdos ei lopulta auttanut seuraa. Blackburn putosi divariin vain neljä vuotta sen jälkeen, kun joukkue oli voittanut Valioliigan mestaruuden.

Suurimpana syynä Blackburnin putoamiseen pidettiin Hodgsonia ja hänen huonoja hankintojaan. Tapahtuma tahrasi valmentajan maineen kotimaassa pahasti. Niin pahasti, että hän pääsi puhdistamaan sitä vasta yhdeksän vuotta myöhemmin, kun hän siirtyi Suomen maajoukkuevalmentajatehtävien jälkeen Fulhamiin.

Fulhamissa Hodgson tarttui tilaisuuteensa kaksin käsin. Kaudella 2008-2009 hän luotasi Fulhamin seurahistorian parhaaseen sijoitukseen: seitsemänneksi. Seuraavalla kaudella hän pani vielä paremmaksi. Hän johti joukkueensa Eurooppa-liigan finaaliin. Kauden jälkeen Hodgson valittiin vuoden valmentajaksi.

Hodgson tunnetaan valmentajana, jonka joukkueet pelaavat riskitöntä futista. Puolustus tulee valmentajan filosofiassa aina ennen hyökkäystä. Samaa riskittömyyden periaatetta Hodgson noudatti pitkään myös valitessaan työnantajiaan. Blackburn-fiaskon jälkeen Hodgson valitsi laskelmoiden aina sellaisen seuran, jonka odotettiin pärjäävän huonosti ja jonka menestyksestä hän voi saada kunnian itselleen.

Työpaikkapolitiikka osoittautui toimivaksi. Kukaan ei odottanut menestystä Suomelta tai Fulhamilta. Kun sellaista tuli, Hodgson sai siitä itselleen kunnian. Onnistuminen yhdessä paikassa johti hieman isompaan paikkaan. Hodgson nousi kierreportaita kohti asemaa, jossa hän oli ennen Blackburn-pestiään.

Loppukesästä 2010 Hodgson oli vihdoin siellä. Sitten hän teki jotain, mitä ei ollut tehnyt vuosikausiin. Hän otti riskin ja ryhtyi Liverpoolin valmentajaksi. Kirjoitin tuolloin Valioliiga-kauden alla Iltalehteen näkökulmajutun otsikolla ”Maajoukkueeseen, ei mestaruuteen”:

”Tehdään yksi asia selväksi: Roy Hodgson ei ole se valmentaja, joka palauttaa Liverpoolin 20 vuoden tauon jälkeen mestaruuskantaan. Mestaruuden voittaminen Liverpoolissa vaatisi vuosikausien työtä ja maltillista joukkueen rakentamista. Hodgson ei ole sellainen valmentaja. Hän on kiertolainen, joka on viimeisen 15 vuoden aikana valmentanut 11 joukkuetta.

Sen sijaan Roy Hodgson saattaa hyvinkin olla Englannin maajoukkueen seuraava päävalmentaja. Se pesti houkuttelee häntä, ja ilman 1990-luvun lopun Blackburn-fiaskoa hän olisi jo saanut tilaisuutensa. Nyt hän joutuu odottamaan vielä vuoden tai pari – ja välttelemään katastrofia Liverpoolissa.”

Lyhyellä tähtäimellä olin väärässä. Hodgson ei onnistunut välttämään Liverpoolissa katastrofia. Hänen epäonnistunut pestinsä päättyi potkuihin jo tammikuussa 2011. Hän ei kuitenkaan ollut kauaa työttömänä, sillä jo helmikuussa West Bromwich Albion palkkais hänet valmentajakseen.

Ymmärtääkseen miksi Hodgson epäonnistui Liverpoolissa (ja Blackburnissa), mutta menestyi Suomessa, Fulhamissa ja WBA:ssa, täytyy ymmärtää hänen filosofiaansa. ”Hän on tehnyt valinnan omasta pelitavastaan jo 30 vuotta sitten. Se pelitapa sopi hyvin Suomelle”, Hodgsonin apuvalmentajana maajoukkueessa toiminut Jyrki Heliskoski arvioi, kun haastattelin häntä Hodgsonista kesällä 2010.

Se pelitapa sopi myös WBA:lle ja Fulhamille, jotka pystyivät lähtemään peleihin haastajina ja puolustuksen kautta. Liverpool sen sijaan oli Hodgsonille paluu arkeen, jossa pelaajat menestyvät ja epäonnistumiset ovat valmentajan syytä.

Toisin kuin ennakoin Liverpoolissa epäonnistuminen ei vienyt Hodgsonilta mahdollisuuksia maajoukkuevalmentajaksi. Ensimmäinen syy tähän on suurissa sarjoissa valmentavien englantilaisten määrä. Helmikuussa 2012 Serie A:n valmentajista 95 prosenttia oli italialaisia, Ligue 1:n valmentajista 85 prosenttia ranskalaisia ja La Ligan valmentajista 70 prosenttia espanjalaisia. Valioliigan valmentajista vain 15 prosenttia, toisin sanoen kolme kappaletta, on englantilaisia.

Nykyään se, että on englantilainen ja valmentaa Valioliigassa tekee managerista automaattisesti kandidaatin Englannin päävalmentajaksi. Eikä Hodgson ole mikä tahansa kandidaatti vaan kokenut kosmopoliitti. ”Hodgson on englantilaiseksi valmentajaksi erittäin kansainvälinen. Hän on yksi kansainvälisimmistä valmentajista koko Euroopassa”, Heliskoski arvioi.

Maajoukkuevalmentamisessa vaaditaan kansainvälisyyttä, ja sitä löytyy hyvin harvalta englantilaisvalmentajalta. Vielä harvempi englantilainen tietää mitä maajoukkuevalmentaminen vaatii. Hodgson tietää sen. Hän luotsasi Sveitsin MM-kisojen jatkopeleihin 1994. Sellaista kokemusta ei voi ostaa.

FA:lle kenties tärkeintä onkin se, että Hodgson ON maajoukkuevalmentaja. ”Hodgson on sisäistänyt hyvin sen, että maajoukkuevalmentamisessa on hyvin vähän aikaa valmentamiselle. Samoja asioita kerrattiin kerta toisensa jälkeen”, Heliskoski sanoi. Hän luonnehti Hodgsonia valmentajaksi, joka tietää, mitä pelaajilla on annettavanaan ja miten sen heistä saa irti.

Se kuulostaa juuri sopivalta reseptiltä tämän hetken Englannin maajoukkueelle. Se että joukkue on kaaoksessa, sopii Hodgsonille. Kun kukaan ei odota menestystä, hän voi peluuttaa joukkuetta puolustusvoittoisemmin.

Liverpoolin epäonnistuminen ei romuttanut Hodgsonin mahdollisuuksia, koska kandidaatteja on niin vähän – ja koska maajoukkuevalmentajan pestit aukeavat sykleissä. Siinä vaiheessa, kun pesti vapautui, Hodgson oli ehtinyt ponnistaa WBA:n peräsimessä jo takaisin pinnalle. Hän otti riskinsä sellaiseen aikaan, että hänellä oli varaa epäonnistua. Jälkikäteen ajateltuna se tuskin oli sattumaa.

Hodgson on Englannille luonteva valinta – ja luultavasti oikea valinta tähän paikkaan. Silti tuntuu erikoiselta, että hänelle annettiin neljän vuoden sopimus. Kuten Heliskoski sanoi, Hodgson valitsi pelitapansa jo 30 vuotta sitten. Jalkapallomaailma on muuttunut paljon sen jälkeen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: