Kirjoittanut Lari Vesander | Tou 2, 2012

HJK pesi kasvonsa

KuPS-HJK 0-3

Huhut HJK:n kriisistä ovat suuresti liioiteltuja. KuPSin hätätila on sen sijaan totisinta totta. Joukkue on pelannut nyt 300 minuuttia ilman kunnollista maalipaikkaa.

Pitkän kauden aikana jokaiselle joukkueelle tulee hyviä ja huonoja jaksoja. Tällä hetkellä ei ole epäilystäkään siitä, kumpi Kuopion Palloseuralla on menossa. KuPS hävisi keskiviikkona aneemisen esityksen jälkeen HJK:lle 0-3 ja sai aikaan vain yhden laukauksen helsinkiläisten maalia kohti.

Sekin oli yksi laukaus enemmän kuin mitä joukkue sai aikaiseksi viikonloppuna Pietarsaaressa. Kun tähän lisätään vielä joukkueen rankkarivoittoon päättynyt maaliton cupin ottelua TPS:ää vastaan, KuPS on pelannut nyt 300 minuuttia putkeen ilman maalia. Eikä pelkästään maalia vaan ilman kunnollista maalipaikkaa.

Myös valmentaja Esa Pekonen on tiedostanut joukkueensa ongelman. ”Emme saa oikein mitään aikaan hyökkäyspäässä. Tällä hetkellä pitää melkein pakkien hyökätä, että jotain tapahtuu.”

HJK:ta vastaan KuPS näytti vain kerran siltä, että se saattaisi ehkä kaikkien tähtien ollessa sopivassa asennossa onnistua maalinteossa. Tämä tapahtui 85. minuutilla, kun Ilja Venäläinen otti pallon rinnalla haltuun boksissa ja laukoi. Lopulta kuitenkin tähdet tai Venäläisen kenkä oli väärässä asennossa, ja kuti meni maalin ohi.

Ison kuvan kannalta sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä. HJK johti ottelua jo 0-2, ja pari minuuttia Venäläisen epäonnistumisen jälkeen Klubi teki kolmannen osumansa. Vaihdosta kentälle tullut Sherif Ashraf spurttasi omalta kenttäpuoliskolta vastaiskuun, karkasi kupsilaisilta ja keskitti pallon Juho Mäkelälle, joka laukoi sen hallitusti takanurkkaan.

Se oli vaihdosta sisään tulleelle Mäkelälle illan toinen osuma. Ensimmäisen hän oli ohjannut Sebastian Mannströmin keskityksestä reilut kymmenen minuuttia aikaisemmin. ”Kun sai yhden maalin tehtyä, se helpotti. Sen jälkeen oli helppo tehdä toinen. Tämä oli meille kasvojenpesun paikka ja hoidimme sen hyvin”, Mäkelä sanaili.

Hyökkääjä oli oikeassa. HJK pelasi Keskuskentällä hyvän ottelun ja osoitti, että huhut sen pelillisestä kriisistä ovat suuresti liioiteltuja. ”Tämä oli meiltä ehjä suoritus. Joukkueesta näki, että pääsimme pomppukentältä tasaiselle alustalle”, valmentaja Antti Muurinen totesi.

HJK:ta auttoi keskiviikona se, että se tiesi, kuinka KuPSia vastaan pelataan. Se prässäsi alusta asti aggressiivisesti ja onnistui sekoittamaan kotijoukkueen pelinrakentelun alkuunsa. Ensimmäisen 20 minuutin aikana kuopiolaisilla oli vaikeuksia ylittää pallon kanssa keskiviivaa. Sen sijaan he potkivat harhasyöttöjä ulos kentältä.

Klubin paine jalostui kuitenkin maaliksi vasta toisella jaksolla, kun joukkue sai prässättyä taaksepäin syötelleet savolaiset nurkkaan. Maalivahti Mika Hilander jäi kikkailemaan liian pitkäksi aikaa ja menetti pallon Joel Pohjanpalolle. Pohjanpalo syötti Akseli Pelvaalle, jonka kudin KuPS pelasti vielä maaliviivalta. Sebastian Mannströmin jatkolaukaukselle kukaan ei sitten enää voinut mitään.

”Peli oli hallinnassamme jo ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla teimme sitten tarvittavat maalit. Tärkeää oli sekin, että pelasimme vuoden ensimmäisen nollapelimme”, Klubin parhaimpiin kuulunut Mannström totesi pelin jälkeen.

HJK sai varmasti paljon energiaa voitosta, nollapelistä ja Mäkelän maaleista. Muurista ilahdutti myös se, että seuran kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen tehnyt Sherif Ashraf sai onnistumisia alle. ”Egyptin tapahtumien takia hän ei ollut maaliskuun jälkeen joukkueharjoituksissa ennen tänne tulemista. Siksi hänellä on edelleen valmistautumiskausi menossa.”

KuPSin tilanne näyttää sen sijaan synkemmältä. Joukkue kohtaa lauantaina MyPan, joka kaatoi edellisessä pelissään HJK:n. Esa Pekosen herättelyurakkaa vaikeuttaa se, ettei hän ole saamassa peliin uusia pelaajia: Sander Puri saa lähipäivinä Palloliiton kurinpitovaliokunnalta lisäpelikieltoa, Ats Purje kärsii ylirasitusvammasta, Etchu Taben nivunen ärtyi viikonlopun Jaro-pelissä ja niin edelleen.

Erikoisimman syyn poissaoloon tarjosi keskiviikkona kuitenkin HJK:n Erfan Zeneli. ”Zeneli kävi eilen vappulounaalla ja sai lievän ruokamyrkytyksen. Ja tästä ei sitten vedetä mitään taka-ajatuksia tai johtopäätöksiä”, Muurinen sanoi.

Mainokset

Responses

  1. hyvä raportti taas ja hyvä blogi muutenkin. tämän blogin innoittamana etsinyt merkkejä mm. porrastuksesta kupsin pelistä, ei ole näkynyt? hyökkäävät pelaajat seisovat linjassa ylhäällä, kukaan ei tule alas keskikentälle palloa hakemaan. Obi saadessa pallon keskikentällä hänen ympärilleen sai yleensä piirtää 15-20 metrin säteisen ympyrän jonka sisällä ei ollut toista kupsilaista, korkeintaan alapuolella. ja tämän uuden pelitavan piti vähentää turhaa juoksemista, onko liike nyt kielletty kokonaan kun kukaan ei hakeudu pelattavaksi? onko yhden kosketuksen peliä treenattu ollenkaan kun tuntuu että pienessäkin tilassa pitää ottaa haltuun eikä pelata kaverille viereen, silloin harvoin kun niitä siinä pelattavana on…

    lopetan turhautuneen kommentin tähän…

    • Käsittelen KuPSin pelin tukkoisuutta kattavammin vielä tänään, mutta näin lyhyesti sanottuna olet aivan oikeassa. Hyökkäyspelistä puuttuu porrastus ja idea. Koko joukkue on henkisesti ja fyysisesti uupunut.

      Käytännössä KuPS on täysin samassa jamassa kuin vuosi sitten. Tämä on täsmälleen se tilanne, jonka kuopiolaiset pyrkivät pelitavanmuutoksella välttämään. Välttäminen ei kuitenkaan onnistu, koska pallonhallintaan siirtyminen on edelleen kesken. KuPS on juossut viime pelit palon perässä ja nyt siltä on loppunut ”jalat”. Ja niitä on äärimmäisen hankala saada takaisin, kun pelaa kolmen päivän välein.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: