Kirjoittanut Lari Vesander | Tou 4, 2012

Analyysi: KuPS väsähti taas

KuPS on samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Tiukka pelitahti on taas väsyttänyt joukkueen.

KuPS pelasi surkeasti keskiviikkona, kun se hävisi HJK:lle 0-3. Normaalisti joukkue voisi huonon pelin jälkeen lohduttautua sillä, että seuraava ottelu on pian tulossa. KuPSin kohdalla se ei ole kuitenkaan lohdutus, vaan koko ongelman ydin.

KuPS on tällä hetkellä täysin tukossa. Joukkue on henkisesti ja fyysisesti uupunut, eikä sen hyökkäyspelissä ole sen paremmin ideaa, porrastusta kuin virtaakaan. Ironista tilanteessa on se, että KuPS oli vuosi sitten täysin samassa jamassa. Nyt tiukka pelitahti on imenyt jälleen mehut joukkueesta.

Tämä on täsmälleen se tilanne, jonka kuopiolaiset pyrkivät pelitavanmuutoksella välttämään. Joukkue joutuu kuitenkin painimaan saman ongelman kanssa, koska pallonhallintaan siirtyminen on edelleen kesken. KuPS on juossut viime pelit palon perässä ja nyt siltä on loppunut “jalat”. Ja niitä on äärimmäisen hankala saada takaisin, kun pelaa kolmen päivän välein.

KuPSin alkukausi on ollut armoton. Kun KuPS kohtaa ensi viikon lauantaina vieraissa HJK:n, se pelaa 10:nnen pelinsä 30 päivän sisään. Kyseessä ei kuitenkaan ole ainutkertainen otteluruuhka, vaan samaa pelirytmiä on luvassa kesälläkin. Siksi kysymys kuuluukin: miten KuPS voisi välttää väsähtämisen kesällä?

Vastaus on sama kuin tähänkin asti: hallitsemalla enemmän palloa. Se, että tulos on juuri nyt joukkueen kannalta huono, ei tarkoita sitä, etteivätkö keinot olisi oikeita. Pelitavan muuttaminen ei vain onnistu kuukaudessa tai kahdessa. Se on pitkä prosessi, jota KuPSin on jatkettava, koska muussa tapauksessa se on aina pienen otteluruuhkan päässä väsähdyksestä.

Toki KuPSilla on mennyt useampi asia metsään alkukauden aikana. Joukkueen ulkomaalaishankinnoista oikeastaan vain Ats Purje on ollut vakuuttava alusta asti. Muille on jäänyt paljon parannettavaa. Vjatseslav Zahovaikon pelituntuman puute näkyy joka ottelussa, ja se tuntuu turhauttavan häntä itseäänkin. Chris James ei ole vielä noussut omalle tasolleen eikä ole pystynyt ottamaan hänelle kaavailtua roolia hyökkäyskolmanneksen pallollisena johtajana.

Etchu Tabe on puolestaan ollut käytettävissä vain parissa ottelussa. Veikkausliigassa hän on ollut käytettävissä tasan yhden puoliajan verran – ja silloinkin hyökkääjänä. Taben peluuttaminen yksinäisenä kärkenä on, kuten Pietarsaaressa huomattiin, taktinen itsemurha. Jenkkikolossi on kelvollinen loppuhetkien rymistelijä silloin, kun paine on jo vastustajan maalilla ja hyökkäykseen kaivataan lisää voimaa. Hän ei ole kuitenkaan sellainen pelaaja, joka pystyy pelaamaan sentterinä selkä kohti vastustajan maalia ja luomaan painetta.

Yksinäisen kärjen rooli on nykyjalkapalloilussa äärimmäisen vaativa. Pitää osata syöttää, suojata, prässätä ja viimeistellä. Nykysentterin prototyyppi on Didier Drogba, iso ja nopea kärkipelaaja joka on jo yksinään vaarallinen. KuPSilla ei ole riveissään yhtään Drogbaa, ei ainuttakaan pelaajaa, jolle voisi heittää pallon ylös ja luottaa siihen, että hän saa hyökkäyskolmanneksella yksinään kaaoksen aikaan.

Eikä siinä mitään. Ei ole muillakaan joukkueilla. Tämä pitää vain ottaa huomioon. KuPS ei voi luottaa siihen, että Zahovaiko tai Venäläinen saa yksinään (tai edes kahdestaan) ihmeitä aikaan. Herroista kumpikaan ei ole niin nopea ja taitava, että pystyisi pujottelemaan vastustajan ohi. Tehdäkseen maalin Zahovaiko ja Venäläinen tarvitsevat pallon maalipaikkaan.

KuPSin on saatava hyökkäyspään tarjoilu ja taustatuki kuntoon, muuten joukkue tuhoutuu tehottomuuteensa. Ei riitä, että kärjessä on yksi mies. Hän tarvitsee taustatukea hyökkäävältä keskikenttäpelaajalta (James) ja nopealta laiturilta (Purje/Puri/Paananen). Kuka tahansa oikealla laidalla pelaakin, hänen on leikattava keskelle ja tuotava hyökkäyksiin nopeutta.

Tällä hetkellä KuPS kärsii pallonhallintaan pyrkivien joukkueiden perusongelmasta. Sen hyökkäykset ovat hitaita ja ennalta arvattavia. Joukkueen suunnanmuutospeli on ollut kolmessa viime ottelussa aneemista. Kuten näistä esimerkeistä näkee, kyse ei ole niinkään siitä, etteikö KuPS osaisi hyökätä nopeasti. Parissa viime pelissä ongelma on ollut lähinnä se, että joukkue ei ole jaksanut hyökätä nopeasti.

Siltä ei ole löytynyt pelaajaa, joka olisi lähtenyt rohkeasti ja nopeasti kuskaamaan palloa kohti vastustajan maalia eikä paria pelaajaa, jotka lähtisivät kieli vyön alla tukemaan vastaiskua. Siltä ei ole löytänyt pelaajia, jotka olisivat lähteneet porrastamaan silloin, kun keskikentän ja hyökkäyksen välimatkat venähtävät kohtuuttomiksi eikä ketään, joka uskaltaisi lähteä haastamaan vastustajia yksi vastaan yksi tilanteissa.

Kun tämän kaiken laskee yhteen, päästään tilanteeseen, jossa KuPS ei ole luonut 300 minuuttiin yhtään kunnollista maalipaikkaa. Joukkueen hyökkäävistä pelaajista on vaikea keksiä kolmen viimeisen ottelun perusteella mitään muuta hyvää sanottavaa kuin sen, että he ovat puolustaneet kohtalaisen hyvin.

KuPSin lama on tällä hetkellä sekä pelillinen että fyysinen. On vaikea uskoa, että joukkue kääntäisi merkittävästi kurssiaan niin pitkään kuin se tahkoaa kahta peliä viikossa. Viime kaudella joukkueen peli parani aina, kun se sai yli viikon pelitauon. Valitettavasti sellainen on nyt luvassa vasta toukokuun päätteeksi.

Sitä ennen KuPSilla on edessään kuusi liigaottelua ja ensi keskiviikkona pelattava Suomen cupin puolivälierä. Jälkimmäinen ottelu on KuPSille erittäin tärkeä, sillä cup näyttää tälläkin kaudella olevan joukkueelle ainut reitti eurokentille.

Mainokset

Responses

  1. Esa Pekosen kunniaksi on sanottava, että KuPSin väsymyksessä ei ole kyse siitä, että hän olisi peluuttanut joukkueen puhki. Pekonen on yrittänyt kierrättää pelaajia aina kun on voinut, mutta loukkaantumisten ja pelikieltojen takia siihen ei ole juuri ollut mahdollisuutta.

    Osa KuPSin ongelmaa on se, että iso osa joukkueen pelaajista (virolaiset, seuran juniorit…) eivät ole tottuneet pelaamaan jatkuvasti. He väsyvät tavallistakin nopeammin.

    Isossa kuvassa kenties mielenkiintoisin kysymys on: mitä KuPSin lama tarkoittaa sarjasijoituksen kannalta? KuPS saa tämän kuun liigapeleistään korkeintaan seitsemän pistettä (todennäköisesti ei sitäkään). Silloin ero kolmanteen sijaan saattaisi olla ensimmäinen kolmanneksen jälkeen vähintään kymmenen pisteen luokkaa.

    Toisin sanoen heikko alku maksaa KuPSille mitalimahdollisuudet. Sen suuremmasta katastrofista on turha puhua. Viime kaudella KuPS pelasi penkin alle 2/3 sarjasta. Se voitti 22 ensimmäisestä pelistään vain neljä – ja sijoittui silti kuudenneksi.

    Uskon, että kauden päättyessä KuPS on jälleen keskikastin (sijat 5-8) joukkue.

  2. pätevää analyysia taas. hjk-pelissä kummastutti myös Voutilaisen vaihto puoliajalla pois, mielestäni oli kentän parhaita ensimmäisellä puoliajalla mutta kenties tässä on myös säästelyä kyseessä. Paanaselta odottaisin enemmän, laidassa sekä keskellä on puuttuneet ne maagiset oivallukset, sen kerran kun se röyhkeä nousu viimeinkin tapahtuu on syöttö ollut huono tai jäänyt puuttumaan kokonaan. Jerryä ja Alia enemmän kentälle, jos vaan jaksavat


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: