Kirjoittanut Lari Vesander | Tou 5, 2012

Alkukauden ihmeen anatomia

KuPS-MyPa 1-2

Alkukauden sensaatiojoukkue MyPa jatkoi vahvoja otteitaan ja haki vierasvoiton Keskuskentältä. Joukkue otti voitostaan kaiken irti. Tappion kokeneen KuPSin valmentaja Esa Pekonen alkoi puolestaan haikailemaan vanhan pelitavan perään.

Vuonna 2005 MyPa voitti historiansa ensimmäisen mestaruuden. Seitsemän vuotta myöhemmin se on suurin suosikki putoajaksi Veikkausliigassa. MyPa on kuitenkin haistattanut ennakoinneille pitkät. Joukkue on noussut alkukauden suurimmaksi yllättäjäksi.

Lauantaina MyPa jatkoi valitsemallaaan tiellä, kun se kukisti KuPSin Keskuskentällä. Voitto ei ollut pelillisesti erityisen näyttävä. MyPan pelaajat puskivat kaksi maalia Xhevdet Gelan antamista erikoistilanteista. Se riitti, kun KuPS ei saanut aikaiseksi kuin yhden osuman.

Riley O’Neill vei MyPan ensimmäisen kerran johtoon 36. minuutilla. Vieraat antoivat kuitenkin maalin jälkeen otteen suosiolla KuPSille, ja se kostautui. Muutama minuutti avausosuman jälkeen KuPS sai MyPan maalille hurjan mylläkän, jossa se pääsi yrittämään maalintekoa 3-4 kertaa. Yrityksistä paras siivottiin maaliviivalta.

Seuraavalla kerralla MyPa ei ollut yhtä onnekas. Pallo jäi jälleen pyörimään MyPan rangaistusaluelle. Maalivahti Antti Kuismala selvitti KuPSin pari ensimmäistä yritystä, mutta oli lopulta voimaton, kun Chris James laittoi (paluupallon paluupallon) paluupallon maaliin.

Toisen jakson alkupuolella KuPSille tarjottiin johto-osumaa tarjottimella. Ilja Venäläinen sai riistettyä pallon MyPa-puolustukselta ja pääsi nokikkain Kuismalan kanssa. Kuismala tuli vastaan ja törmäsi Venäläiseen. Irtipallo ajautui Vjatseslav Zahovaikolle, jonka olisi tarvinnut vain laittaa pallo 20 metristä tyhjänä ammottavaan maaliin. Zahovaiko sijoitti pallon sisäterällä löysässä kaaressa maalin yli.

Kun KuPS ei käyttänyt omia paikkojaan, oli MyPan vuoro iskeä. Gela antoi jälleen vapaapotkun, ja tällä kertaa sen laittoi maaliin kapteeni Tuomas Aho. ”En muista milloin edellisen kerran tehnyt maalin. Mutta on näitä erikoistilanteita harjoiteltukin”, Aho totesi pelin jälkeen.

MyPa oli viisastunut avausjaksosta sen verran, että tällä kertaa se ei luopunut suosiolla pallonhallinnasta. Se hyökkäsi ja piti pelivälineen pitkiäkin aikoja KuPSin puolustuskolmanneksella. ”Pelaamme nyt viime kautta enemmän omilla vahvuuksillamme. Laitamme painetta vastustajan päätyyn, emmekä jää neppailemaan omalle alueellemme”, Aho arvioi.

KuPS pääsi myllyttämään MyPan maalille vasta aivan pelin lopussa. Ottelun viimeisestä tilanteesta Miikka Ilo laukoi pallon ylärimaan. Siihen tiivistyi paljon KuPSin ja MyPan alkukaudesta. MyPa oli tehnyt maalit kummastakin maalia kohti suuntautuneesta vedostaan. KuPS sen sijaan laukoi ylärimaan ja avopaikasta maalin yli.

”MyPa on nyt sellaisessa tilanteessa, että siltä onnistuu melkein kaikki. Meiltä ei onnistu oikein mikään. Tämä on vähän väkisin makaamista nyt”, KuPSin valmentaja Esa Pekonen sanoi turhautuneena. ”Jokainen voi katsoa peiliin ja tunnustaa, että parannettavaa on”, lopussa kärkeen nostettu toppari Markus Joenmäki puolestaan totesi.

Pekonen korosti, että myös valmentajan täytyy nyt katsoa peiliin. Näkymä sai hänet nostalgiseksi. ”Me emme saa mitään aikaiseksi. Me nyhjäämme.  Se ennen kaikkea minun vikani, ja siihen tulee muutos. Me lopetamme pimputtelun nyt.”

Sanoissa oli vahva telaketjujen kaiku. Käytännössä Pekonen ilmoitti epäsuorasti, että hän aikoo vaihtaa pallonhallintaan pyrkimisen takaisin suoraviivaisempaan pelaamiseen. Suoraviivaisuus ja pallonhallinta eivät sulje toisiaan pois, mutta Pekosen puheista sai vahvasti sellaisen vaikutelman, että joukkueella olisi luvassa paluu menneisyyteen. ”Minulla on jo sellainen tunne, että tiedän mitä on luvassa. Nukutaan nyt vielä yön yli ja otetaan pari olutta”, Pekonen totesi.

Ilta oli kuitenkin MyPan. Viime kaudella joukkueen pelaajabudjetti oli puolet tämänvuotista suurempi. Rajun budjettileikkauksen uskottiin vievän joukkueelta automaattisesti mahdollisuudet menestykseen ja jopa sarjassa säilymiseen. Liigan ensimmäisillä kierroksilla joukkue on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen pitkää nenää voittamalla muun muassa mestarikandidaatit HJK:n ja TPS:n.

Viime kaudella MyPa saalisti viidestä ensimmäisestä pelistään vain yhden pisteen. Nyt se on saanut samasta ottelumäärästä 12 pistettä. Joukkue on positiivisessa kierteessä, jossa hyvät tulokset ruokkivat toisiaan. ”Mahtava fiilis. Täällä Kuopiossa on kontattu viime vuosina, mutta tänään oli meidän vuoromme onnistua”, Aho sanaili pelin jälkeen.

MyPan salaisuus on siinä, että joukkue on kääntänyt heikkouden edukseen. Koska sillä ei ole rahaa rutinoitujen liigapelaajien hankkimiseen, se on etsinyt riveihinsä lupaavia divaripelaajia. Nämä pelaajat ovat niin hyviä, että he saisivat Ykkösessä moninkertaista palkkaa, mutta MyPa pystyy tarjoamaan heille lähes korvaamattoman lisäarvon, jota he eivät saa muualta: säännöllisen peliajan liigassa.

Pelaajat eivät ole erityisen nimekkäitä, mutta he ovat sitäkin nälkäisempiä. Tuskin mikään joukkue on tehnyt kentällä alkukauden aikana niin paljon töitä kuin MyPa. Tämän kauden MyPa on pelaajilleen näyttöpaikka.

”Näille pelaajille jokainen peli on iso asia. He eivät ole pelanneet montaa liigamatsia”, valmentaja Toni Korkeakunnas totesi pelin jälkeen. ”Meillä on kova halu näyttää. Lähdemme jokaiseen peliin kuin cup-finaaliin.”

Tämä näyttöhalu purkautui loppuvihellyksen soitua villinä juhlimisena. MyPan pelaajat tuulettivat, huudattivat kannattajiaan ja tanssivat ringissä.

Altavastaajan asema on alkukaudesta herkullinen. Yksikin odottamaton voitto voi saada aikaan henkisen nosteen, jonka varaan joukkue voi heittäytyä. Tämä henkinen etu on vain korostunut suurimpia suosikkeja vastaan. Moni vastustaja on tullut hakemaan MyPasta pakkovoittoa, lähes yhtä moni on joutunut poistumaan kentältä ilman sitä.

On selvää, että myllykoskelaisten liito ei voi jatkua loputtomiin. Alkuhuuma viivästyttää väsymystä hetken ja voitoista saa lisää virtaa, mutta lopulta maitohapot kukistavat hehkeimmänkin hekuman. Lisäksi kesäkuuhun mennessä moni ”parempi” joukkue pystyy nostamaan pelinsä uudelle tasolle. Keskikesällä MyPalla ei ole enää samanlaisia yllätysmahdollisuuksia isompiaan vastaan.

Mutta juuri nyt sillä ei ole väliä. MyPa on tehnyt alkukaudesta sen verran monta yllätyspaukkua, että sitä ei voi enää pitää suurimpana putoajasuosikkina. Lisäksi joukkue kelpaa jo nyt esimerkiksi monelle seuralle, joka joutuu operoimaan totuttua pienemmällä budjetilla.

Voisimme puhua MyPan pelaajista enemmänkin, mutta on oikeampaa puhua miehestä, joka on tuonut heidät seuraan. Ykkösen ja Kakkosen läpikotaisin tunteva Toni Korkeakunnas on kaivanut liigan ulkopuolelta joukkueeseensa helmiä, jotka ovat joukkueelleen paljon palkkapussiaan arvokkaampia. Eivät niinkään taitojensa, vaan sen takia, että he jättävät joka ottelussa kaikkensa kentälle.

MyPa on esimerkki myös siitä, että budjetni pienentyessä valmentajan rooli korostuu. Tarvitaan oikea pelityyli ja uskoa omaan tekemiseen. Tarvitaan vetovoimaa, jotta joukkue voi houkutella pelaajia silloinkin, kun se pärjää kilpailjoilleen rahallisesti. Pietarsaaren Jaro ei olisi enää liigassa ilman Alexei Eremenko senioria. Voi olla, että MyPasta sanotaan tämän kauden jälkeen, ettei se olisi enää liigassa ilman Toni Korkeakunnasta.

Mainokset

Responses

  1. Jos KuPS-MyPa-ottelusta haluaa ottaa vielä yhden opetuksen, niin se on tämä: pienten marginaalien ottelut ratkeavat usein henkisellä puolella. MyPa teki kahdella maalia kohti suuntautuneella laukauksella kaksi maalia, KuPS veti puolestaan yli tyhjästä maalista ja viimeisestä paikastaan ylärimaan.

    Tiukoissa peleissä pallo pompii yleensä sille joukkueelle, joka uskoo enemmän omaan tekemiseensä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: