Kirjoittanut Lari Vesander | Touko 14, 2012

Äitienpäivä oli liikaa SanomaGamesille

LP-Futiksen viikonlopun sekoilut todistivat sen mikä jo tiedettiinkin: Veikkausliigasta ei ole vieläkään saatu kunnollista nettivalmennuspeliä.

Ihmiset voi jakaa kahteen ryhmään: niihin jotka pelaavat nettivalmennuspelejä ja niihin jotka eivät. Edellinen ryhmä on ehkä pieni, mutta sitäkin innokkaampi. Tämä ei ole oikeastaan mikään ihme, sillä maailma on täynnä laadukkaita ja yleensä ilmaisia valmentajapelejä, joissa voi esitellä omaa asiantuntemustaan kotisohvalta käsin.

Jalkapallon parissa kenties suosituin näistä, Englannin Valioliigaan perustuva Fantasy Premier League päättyi juuri viikonloppuna. Oma sijoitukseni noin kolmen miljoonan pelaajan seurassa oli 94 090:s.

Samaan aikaan kun brittifutiksen maratonurakka (FPL kestää koko kauden) saatettiin onnellisesti ja laadukkaasti päätökseen, koti-Suomessa herättiin siihen ikävään tosiseikkaan, jonka useimmat jo tiesivät: Veikkausliigasta ei ole vieläkään tehty kunnollista nettivalmennuspeliä.

Suomen nettipelimarkkinoilla on tällä hetkellä yksi yrittäjä, SanomaGamesin pyörittämä LP Futis. LP Futis osoitti kuitenkin surullisen toimimattomuutensa viimeistään viikonloppuna, kun pelin vaihdot tukkeutuivat kahdeksi päiväksi juuri kun ensimmäisen jakson ratkaisuhetket olivat käsillä.

LP Futis on osoittanut merkittäviä puutteita jo aiemmin. Pelaajat ovat joutuneet katsomaan läpi sormien sitä, että osa pelaajista on laitettu täysin väärille pelipaikoille. He ovat joutuneet nielemään myös sen, että pelimaksua on tästä huolimatta kasvatettu puolella alkuperäisestä. Nämä puutteet on hyväksytty, koska parempaakaan ei ole tarjolla.

SanomaGamesin viikonlopun töppäys oli kuitenkin sen luokan kardinaalimunaus, että sitä ei voi enää antaa hyvällä tahdollakaan anteeksi. Kuten ei sitäkään, että pelin pyörittäjiltä kesti pari vuorokautta ilmoittaa asiasta yhtään mitään. LP Futis perustuu oikeisiin pelaajavalintoihin ja pelaajavalinnat tapahtuvat vaihdoilla. Kun vaihtoja ei voikaan tehdä, kyse ei ole enää samasta pelistä, josta pelaaja on maksanut.

Tässä vaiheessa täytyy korostaa, että LP Futis on maksullista ja tavoitteellista toimintaa. Pelaaminen maksaa vaihtojen määrästä riippuen 3-12 euroa per jakso. Jaksoja on kolme. Pelimaksujen vastineeksi LP Futiksessa on rahapalkinnot. Jakson voittaja saa esimerkiksi 1 500 euroa.

Voin antaa käytännön esimerkin siitä, kuinka peli vääristyi. Minulla on LP Futiksessa kaksi joukkuetta. Ennen viikonlopun sekoiluja ne olivat kokonaiskisassa sijoilla 7 ja 10 (yli 3 000 joukkueen joukossa ihan mukavasti). Mahdollisuuteni jopa rahasijoille olivat hyvät, sillä joukkueillani oli mukavasti vaihtoja jäljellä – toisin kuin pahimmilla kilpailijoillani. Olin suunnitellut aloittavani loppukirin sunnuntaina kolmella vaihdolla – ja siitä se olisikin auennut, mikäli vaihtoja olisi vain voinut tehdä.

Koska vaihdot pysyivät kiinni, joukkueeni valahtivat sijoille 17 ja 18. Kun SanomaGames päätti ”hyvittää” sekoilunsa antamalla kaikille pelaajille kaksi lisävaihtoa, vaihtojen säästämiseltäni meni jo toistamiseen pohja pois. Yhtäkkiä olinkin mukana nettipelissä, jossa vaihtoja saa tehdä vain sattumanvaraisesti ja niitä saattaa yhtäkkiä tipahtaa kaikille pari lisää. En minä tällaisesta maksanut. (Toisaalta tämän ei pitäisi yllättää. SanomaGamesin osaavat ja ahkerat työntekijät ovat todistaneet tasonsa jo sillä, että heiltä on kestänyt pitkälti toista vuotta siirtää pelaajia oikeille pelipaikoilleen, eikä mitään ole vieläkään tapahtunut.)

LP Futis on nyt tilanteessa, jossa mikä tahansa muu bisnes antaisi asiakkailleen mukisematta rahat takaisin. Suoraselkäisyyden sijaan SanomaGames yrittää kuitenkin keplotella virheestään irti vääristämällä peliä entisestään ja syyttämällä mokasta järjestelmävirhettä ja äitienpäivää. Selityksiä lukiessa ei voi kuin todeta, että tällaiseen ei mikään muu eläin pysty.

LP Futista pelaamattomille tehtäköön tässä vaiheessa selväksi, että SanomaGames pyörittää myös huomattavasti suositumpaa Liigapörssiä. Jos äitienpäivä riittää suistamaan SanomaGamesin futispelin raiteiltaan, niin kiekkofanaatikkojen kannattanee odottaa joulua kauhulla.

Tähän loppuun kerrottakoon, että Suomessa oli yhdessä vaiheessa myös pätevämpi nettijalkapallopeli. Sen nimi oli Futispörssi. Futispörssissä pelaajat olivat oikeilla paikoillaan, eikä äitienpäiväkään ollut ongelma. Homman akilleen kantapääksi muodostui kuitenkin lopulta sama seikka kuin LP Futiksessakin. Vaikka järjestäjät keräsivät innolla pelimaksuja, he eivät palauttaneet rahoja pelaajille silloin kuin niin olisi kuulunut tehdä. Futispörssiä pyörittänyt kuopiolainen ohjelmisto- ja tuotekehitysyhtiö Beneway haudattiin hiljaisuudessa 2010.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: