Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 6, 2012

Isäntämaiden suosiminen synnytti A-lohkon

Perjantaina alkavissa EM-kisoissa ei ole pelkästään kuoleman lohkoa vaan myös ”elämän lohko”, johon on laitettu kisojen neljä tilastollisesti huonointa maata.

Jos katsoo aiempien arvokisojen tilastoja, perjantaina alkavat EM-kisat vaikuttavat hyvin laadukkailta. 16 kisajoukkueesta 12 on sellaisia, jotka ovat päässeet aiemmissa arvokisoissa alkulohkostaan jatkoon vähintään 50 prosentin varmuudella.

Tämä taas tarkoitaa sitä, että kisoissa on mukana vain neljä joukkuetta, joiden aiemmat arvokisaurakat ovat vuosina 1996-2010 päättyneet useammin alkulohkoon kuin pudotuspeleihin. Nämä joukkueet ovat Tsekki (40%), Kreikka (33%), Venäjä (25%) ja Puola (0%) – ja ne kaikki pelaavat A-lohkossa.

Arvokisojen alla on tapana puhua kuoleman lohkoista, mutta A-lohko on kuoleman lohkon täydellinen vastakohta. Koossa on neljän joukkueen nippu, jonka ei pitäisi mitenkään päätyä samaan lohkoon.

A-lohkon heikkolaatuisen ymmärtäminen onnistuu parhaiten vertaamalla sen joukkueiden menestystä muiden lohkojen joukkueisiin. A-lohkon maat ovat päässeet viimeisten 16 vuoden aikana alkulohkostaan jatkoon keskimäärin 26,7 prosentin varmuudella.

Kun keskiverto arvokisamaa menee jatkoon alkulohkostaan kerran kahdesta yrityksestä, A-lohkon maat ovat tarvinneet pudotuspeleihin pääsemikseksi keskimäärin neljä yritystä.

Luku kutistuu vielä pienemmäksi, kun sitä verrataan muiden lohkojen keskiarvoihin. C-lohkossa maiden keskimääräinen jatkoonpääsyprosentti on 65,2 ja D-lohkossa se on 72,2. B-lohkossa luku on vieläkin kovempi: 79,3%. Toisin sanoen Tanska, Hollanti, Saksa ja Portugali ovat päässeet arvokisoissa jatkoon kolme kertaa todennäköisemmin kuin Puola, Venäjä, Tsekki ja Kreikka.

Todellisuudessa ero on vieläkin suurempi. B-lohkon maat ovat viimeisten 16 vuoden aikana päässeet alkulohkoistaan jatkoon yhteensä 23 kertaa. A-lohkon mailla vastaava luku on 4.

Eivätkä A-lohkolaiset ole edes parhaimmillaan. Kreikan ja Tsekin huippuhetket ajoittuivat vuoteen 2004. Venäjä puolestaan oli parhaassa terässään 2008. Viime vuodet ovat olleet näille maille enemmän tai vähemmän alamäkeä. Heidän onnekseen UEFA ”päätti” kuitenkin antaa heille hieman tasoitusta näihin kisoihin.

Ongelman ydin on alkulohkojen arvontakoreissa. EM-kisojen lohkoarvonta vääristyi merkittävästi siinä vaiheessa, kun molemmat isäntämaat Puola ja Ukraina laitettiin ykköskoriin. Kun puolet ykköskorin paikoista annettiin joukkueille, jotka eivät tasonsa puolesta olisi välttämättä edes kisapaikan arvoisia, niin lopputulos on… no, A-lohko.

UEFAn ja FIFAn pitäisi lopettaa isäntämaiden suosiminen. Ne eivät kuitenkaan tee niin. Kattojärjestöjen edut edellettyvät, että isäntämaat menestyvät, koska sillä tavalla liput menevät kaupaksi ja rahaa virtaa järjestöjen saaviin.

Sen takia automaattiset kisapaikat menevät hallitsevien mestareiden sijaan isäntämaille. Sen takia ykköskori voi olla puolillaan joukkueita, joiden ei välttämättä pitäisi olla edes kisoissa. Sen takia näemme A-lohkojen kaltaisia floppeja jatkossakin.

Joukkueiden jatkamisprosentit arvokisojen alkulohkoista 1996-2010

A-lohko
Tsekki (jatkoon 2 kertaa – kotiin 3 kertaa) onnistumisprosentti 40%
Kreikka (1-2) 33%
Venäjä (1-3) 25%
Puola (0-3) 0%
Yhteensä 4-11 = 26,7%

B-lohko
Hollanti (7-0) 100%
Portugali (7-1) 86%
Saksa (6-2) 75%
Tanska (3-3) 50%
Yhteensä 23-6 = 79,3%

C-lohko
Irlanti (1-0) 100%
Espanja (6-2) 75%
Italia (5-3) 62,5%
Kroatia (3-3) 50%
Yhteensä 15-8 = 65,2%

D-lohko
Ukraina (1-0) 100%
Englanti (7-1) 86%
Ranska (5-3) 62,5%
Ruotsi (3-2) 60%
Yhteensä 16-6 = 72,2%

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: