Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 8, 2012

Eurooppa loistaa vielä jalkapallokentällä

Eurooppa on saavuttanut jalkapallokentällä ylevimmät tavoitteensa. Se on monikulttuurinen, hallitseva ja yhtenäinen. Yleisesti ottaen jalkapallon EM-kisat näyttävätkin Euroopan parhaat puolet.

Vanhan mantereen talous taantuu, väki ikääntyy ja merkitys vähenee. Silti on olemassa vielä yksi areena, jossa Eurooppa saavuttaa vanhan valta-asemansa: jalkapallokenttä.

Euroopan maat voittivat viime MM-kisoissa kaikki mitalit. Lisäksi parhaat jalkapallon seurajoukkueet ovat eurooppalaisia. Vanha mantere dominoi kuningaslajia, eikä sen valta-asema ole koskaan selvempi kuin EM-kisojen aikaan.

Ja se asema vahvistuu. EM-kisojen maailmanlaajuiset tv-katsojamäärät kasvavat koko ajan. Suurin osa tästä kasvusta tulee Euroopan ulkopuolelta. Samalla kun eurooppalaiset yritykset menettävät jalansijaa eri puolilla maailmaa, eurooppalainen jalkapallo valtaa kiihtyvällä vauhdilla Kiinaa, Yhdysvaltoja, Brasiliaa ja Meksikoa.

Parasta tässä kaikessa on se, että jalkapallo on Eurooppaa parhaimmillaan. Yleisesti ottaen eurooppalainen jalkapalloilu näyttää siltä, miltä EU haluaisi Euroopan näyttävän. Jalkapalloilijat ovat hyvin palkattuja, maailman luokan ammattilaisia, jotka tulevat hyvin toimeen eri puolelta maailma kotoisin olevien työkavereidensa kanssa.

Jalkapallo on niitä harvoja aloja, joissa Eurooppa on saavuttanut kovasti tavoittelemansa työvoiman esteettömän liikkuvuuden. Suuri osa EM-kisojen pelaajista pelaa jossain muualla kuin kotimaansa sarjassa. Totta kai kisoissa mukana on John Terry tai pari, mutta yleisesti ottaen eurooppalaiset jalkapalloilijat ovat mallikansalaisia ­- suorastaan mallieurooppalaisia.

Äärinationalistiset idiootit voivat varastaa otsikot ja harhauttaa meitä hetkeksi, mutta todellisuudessa monikulttuurisuus on tuskin toteutunut tähän mennessä yhtä hyvin missään muualla kuin jalkapallokentällä. EM-kisoissa on mukana lukuisia maahanmuuttajien lapsia. Jos Euroopasta pitäisi lähettää näytille toimiva monikulttuurinen työyhteisö, Saksan jalkapallomaajoukkue olisi vahva ehdokas.

Eikä kyse ole pelkästään pelaajista. Myös fanit tulevat entistä paremmin juttuun toistensa kanssa. En tiedä, kuinka näissä kisoissa käy, mutta Euroopassa järjestetyissä arvokisoissa on jo jonkin aikaa vaikuttanut siltä, että futishuligaanit ovat kuolemassa sukupuuttoon.

Tuntuu siltä, että Eurooppa on saavuttanut jalkapallokentällä ylevimmätkin tavoitteensa. EM-kisoissa maailmalle näkyy monikulttuurinen ja yhtenäinen yhteisö. Rasismiakin toki esiintyy, mutta sitäkin huomattavampaa on se yhteinen päättäväisyys, jolla se tuomitaan. Jalkapalloilijat tuntevat selvästikin vastuunsa ylikansallisina esimerkkeinä ja ovat sitä, mitä eurooppalaiset poliitikot eivät enää ole: mielipidejohtajia.

”Jos Saksa pääsee finaaliin ja Ukrainan presidentti Janukovich seisoo edessäni, epäilen todella hänen kättelemistään. Ukrainan poliittinen tilanne ei tunnusta ajatuksiani demokratiasta ja mielipiteen vapaudesta”, Saksan kapteeni Phillip Lahm totesi kisojen alla. Monet ovat toivoneet kuulevansa saman poliitikkojen suusta.

Euroopan kannattaa nauttia valta-asemastaan jalkapallokentällä niin pitkään kuin sitä kestää, sillä tämäkään dominanssi ei ole ikuista. Viime MM-kisoissa puolivälieriin pääsi kolmen eurooppalaismitalistin lisäksi viisi joukkuetta Euroopan ulkopuolelta. Se oli ensimmäinen kerta, kun vanhan mantereen joukkueet olivat kahdeksan parhaan joukossa vähemmistö.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: