Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 17, 2012

Tabe hölmöili voiton Lahdelle

KuPS-FC Lahti 1-2

FC Lahti oli koko toisen jakson jyrän alla, mutta haki silti Keskuskentältä vierasvoiton. Kolmesta pisteestään lahtelaiset saavat kiittää maalivahti Viktor Szentpeteriä sekä vieraille käsittämättömästi rankkarin lahjoittanutta Etchu Tabea.

FC Lahti -ottelun 58. minuutilla moni asia näytti KuPSin kannalta lupaavalta. Kotijoukkue oli toki 0-1-tappiolla, mutta se hallitsi ottelua mielin määrin. Lahti oli ollut köysissä toisen jakson alusta asti, ja kotijoukkueen tasoitus näytti olevan vain ajan kysymys.

Nytkin KuPS oli käynnistämässä uutta hyökkäystä. Pallo oli saatu varmasti Lahden kenttäpuoliskolle, ja pelaajat ryhmittyivät tilanteen luomista varten. Ja sitten soi erotuomari Tony Asumaan pilli. Hän ei ollut iloinen näkemästään, eikä siitä mitä hän joutui seuraavaksi tekemään. Hän kuitenkin tiesi, ettei hänellä ollut vaihtoehtoja.

”Se oli paska tilanne viheltää ja minua säälitti vähän itseänikin, mutta minulla ei ollut vaihtoehtoja”, Asumaa sanoi ottelun jälkeen. KuPS-toppari Etchu Tabe oli työntänyt kaksin käsin Edgar Bernhardtia. Se oli vähintään varoituksen arvoinen rike, ja kaiken lisäksi se tapahtui KuPSin rangaistusalueella. Pallon ollessa pelissä se tarkoitti sitä, että peliä jatkettaisiin FC Lahden rangaistuspotkulla.

”En ymmärrä mitä hän oikein ajatteli. Joukkue oli jo voittanut pallon itselleen”, Asumaa ihmetteli. Hän oli joutunut pitkällä urallaan (joka sisältää muun muassa 183 liigaottelua) vastaavaan tilanteeseen vain kerran. Peli poikki, varoitus Tabelle ja pallo kiikutetaan toiselta puolen kenttää rangaistupotkupisteelle. Yleisö ei ymmärrä tuomiota, ja KuPSin pelaajat prostetoivat kovaäänisesti, mutta valmentaja Esa Pekonenkin tietää, että tuomio on täysin oikea.

”Rangaistuspotku oli ihan selvä. Sen näki penkille asti”, Pekonen totesi pelin jälkeen. Pekonen on koko raskaan alkukauden ajan vetänyt lehdistötilaisuuksissa tiukkaa linjaa – mitä tahansa on tapahtunut, hän ei ole kritisoinut pelaajia, ei ainakaan nimeltä. Kaikella on kuitenkin rajansa, ja Tabe on hölmöilyllään saavuttanut omansa. Teko on selittämätön. ”Se oli sama kuin lahjoittaisi vastustajalle maalin. Sama kuin heittäisi pallon itse verkkoon”, Pekonen manaa.

Pallo laitetaan pilkulle, ja seuraikoni Rafael toimittaa sen varmasti maaliin. Se on hyökkääjälegendan 101. liigamaali. Lahti on käyttänyt molemmat maalipaikkansa hyväkseen ja johtaa täysin pelitapahtumien vastaisesti 0-2. (Bernhardt teki avausmaalin 25. minuutilla.)

Viisi minuuttia 0-2-maalin jälkeen Lahden maalivahti Viktor Szentpeteri tekee ottelun ainoan virheensä. Ats Purjeen keskityslaukaushybridi leijailee komeasti takaylänurkkaan. Pian tämän jälkeen Pekonen ottaa Taben pois, ettei tämä hölmöile enempää.

KuPS vyöryttää jäljellä olevat 30 minuuttia lähes tauotta, mutta Szentpeterin virhekiintiö on täynnä. Unkarilaisvahti torjuu kaiken mahdollisen, eikä KuPSilla ole tarjottavana mahdottomuuksia. KuPS laukoo 14 kertaa maalia kohti ja seitsemän kertaa sen ohi, mutta joukkueen viimeistely on surkeaa.

”Eiköhän me tehty itse maalivahdista tänään kentän paras pelaaja”, KuPSin Antti Hynynen toteaa Szentpeterin pokattua kaikki mahdolliset palkinnot. ”Ei ole mitään väliä, etät olimme parempi joukue. Hävisimme ottelun maalinteossa. Tämä oli katkera tappio”, Hynynen jatkaa. Pelikaveri Miikka Ilo on samaa mieltä. ”Ei voi voittaa, jos ei tee noista maaleja. Paikkoja oli ihan hirveästi.”

Loistopelin pelannut Szentpeteri kiittelee puolestaan joukkuetovereitaan. ”Tämä oli meille hankala peli. KuPS loi paljon paikkoja, mutta puolustimme hyvin joukkueena”, hän sanoo.

KuPSin Pekonen sanoo paljonkin. Kauden aikana hän on ottanut syystäkin paljon omaan piikkiinsä, mutta tätä tappiota hän ei katsele peilistä. ”Valmentajana en tekisi mitään toisin. Kun joukkue saa noin paljon paikkoja, niin valmentaja on hommansa tehnyt”, hän toteaa ja sanoo tietävänsä mikä hyökkäyksissä mättää. ”Menemme maalipaikkoihin liian aikaisin. Seisovia pelaajia vastaan on helppo puolustaa.”

Lahden valmentaja Tommi Kautonen ei ole ollenkaan sitä mieltä, että KuPSia vastaan olisi ollut helppo pelata. Hän kiittelee Bernhardtin panosta, toivoo maalin tuovan hänelle itseluottamusta ja sanoo, että joukkueen nuorien pelaajien kanssa on mukava tehdä töitä, koska he ovat niin motivoituneita ja nälkäisiä. ”KuPS on sarjataulukossa liian alhaalla. He ovat erittäin hyvä joukkue ja aiheuttivat meille paljon vaikeuksia”, Kautonen huomauttaa.

Se minkä hän jättää sanomatta on, että KuPS aiheutti tänään vielä enemmän vaikeuksia itselleen. Taben pilkku, huolimattomuus viimeistelyssä… Tänään ei ollut kyse siitä, että Lahti olisi voittanut KuPSin. Tänään oli kyse siitä, että KuPS hävisi Lahdelle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: