Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 21, 2012

Quo Vadimus?

Lukijat ja kommentit eivät ole se asia, joka saa kirjoittajan liikkeelle, mutta ne pitävät liikkeessä. Tekstit tehdään lukijoille. Jos heitä ei juurikaan ole, blogin pitäminen ei ole hirveän motivoivaa puuhaa.

Tällaisen blogin pitäminen on jatkuvaa tasapainoilua, varsinkin jos sattuu käymään kokopäiväisesti töissä. Jo otteluun päästäkseen pitää sumplia aikatauluja ja työvuoroja. Pelipäivänä tulee tehtyä 5-6 tunnin urakka sen eteen, että lukijat saavat mahdollisimman nopeasti luettavakseen tasokkaan raportin ja kunnollisen kuvagallerian. Etenkin jälkimmäistä tulee välillä väännettyä joskus yöunienkin kustannuksella.

Tähän saakka se kaikki on tuntunut sen arvoiselta, mutta eilen minulle tuli viesti, jonka jälkeen olen joutunut puntaroimaan tosissani blogin tulevaisuutta. Pohdiskelu on edelleen kesken.

Kun aloitin blogin pitämisen runsaat kolme vuotta sitten, tarvitsin lukijoita. Nyt on helppo sanoa, että olen niitä myös saanut. Suurena apuna tässä on ollut keskustelupalsta FutisForum2. Olen kolmen vuoden ajan linkittänyt juttujani FF2:lle – en kaikkia, mutta varsinkin liigajutuista suuren osan.

Linkittämisessä on ollut hyvät ja huonot puolensa. Nettikeskustelijoilta palaute on tullut aina välittömästi ja kaunistelematta. Jos juttu ei ole miellyttänyt, sen on saanut kuulla saman tien. Se on nostanut omaakin rimaani korkealle. Lukijat ovat saaneet laadukkaita juttuja, ja minä puolestaan jutuilleni lukijoita. Voi olla, että ilman FF2:sta en olisi jaksanut pitää blogia pystyssä näin pitkään.

Totuus nimittäin on, että jalkapalloblogeja, verkkolehtiä ja muita sivustoja tulee ja menee vinhalla vauhdilla. Karkeasti arvioiden suomalaisen jalkapalloblogin keskimääräinen elinikä on yhden liigakauden mittainen, jos sitäkään. Tällä puulla mitattuna Puoliaika on vanhus, ja se on sitä varmasti myös juttujen määrässä.

Olen julkaissut tässä blogissa on yli 520 juttua ja yli 4 000 valokuvaa. Ainut palkkio, jonka tästä työstä toivon saavani, on se, että jutuilla riittää lukijoita. Tässä mielessä FF2 on ollut monelle blogijutulle suorastaan elinehto. Varsinkin keskustelupalstan liigaosiossa linkkeihin on jokseenkin poikkeuksetta suhtauduttu hyvin. Ne on otettu lukijoiden palvelemisena, mikä niiden perimmäinen tarkoitus onkin.

Siksi otinkin erityisen raskaasti sen, kun FF2:lta ilmoitettiin tällä viikolla, että linkittämisen pitää loppua nyt. Varmuuden vuoksi minulle laitettiin sivustolle viikon kirjoituskielto ja lisättiin, että se muuttuu elinikäiseksi, jos yksikin linkki ilmaantuu jonnekin muualle kuin sille erikseen varattuun paikkaan.

Tavallaan ymmärrän FutisForum2:n kannan hyvinkin. Erilaisia jalkapallosivustoja on syntynyt ja pysynyt täksi vuodeksi hengissä sen verran paljon, että niitä kaikkia ei voi päästää vapaasti linkittelemään juttujaan keskustelun sekaan. Sivustoissa on mukana myös sellaisia toimijoita, jotka linkittävät kohuotsikoituja, nimettömiä juttujaan kaupallisen hyödyn toivossa. Sellaisten pyrkimysten tukeminen ei ole keskustelupalstan tehtävä. Ja kun tällaisia toimijoita halutaan rajoittaa, on helpoin rajoittaa kaikkia toimijoita.

Silti tuntuu kohtuuttomalta laittaa kaikki samalle viivalle riippumatta siitä, onko kirjoittajalla takanaan suuri lehtitalo, menevätkö hänen juttunsa Amppareihin tai saako hän työstään rahaa. Puoliajan kohdalla vastaus kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin on ei. En ole ottanut blogiin edes mainoksia, ettei sen tarkoitusperistä ja taloudellisesta riippumattomuudesta syntyisi pienintäkään epäilystä.

Riippumattomuuden täytyy ulottua myös juttuvalintoihin. Mikäli minulle annettaisiin keskustelupalstalla ”erityisoikeus” linkittää juttujani vaikkapa yhden joukkueen (esim. KuPSin) topiikkin, niin tämä vaikuttaa väistämättä siihen, että minun pitäisi kirjoittaa lukijoita saadakseni juuri tuosta joukkueesta. Tämä ei kuulosta journalistisesti sen paremmin hyvältä kuin riippumattomaltakaan lähtökohdalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luultavasti ainut vaihtoehto on lopettaa linkittäminen kokonaan ja katsoa kuinka alas lukijamäärät putoavat. On todennäköistä, että ne putoavat niin alas, että blogin jatkaminen nykyisessä muodossaan ei ole järkevää.

Olen saanut moderaattorin viestittelystä sellaisen kuvan, että saisin edelleen linkittää FF2:lle peleistä tekemiäni kuvagallerioita. Mukava tietää, että joku suostuu ottamaan edelleen ilmaiseksi vastaan ottamiani ja käsittelemiäni valokuvia. Silti on pakko kysyä, onko tämä FF2:n virallinen linjaus siitä, millaista jalkapallojournalismia se haluaa tukea? Kuvat kelpaavat, mutta otteluraporteilla, haastatteluilla, kolumneilla ja muilla jutuilla ei ole väliä.

Jos FF2:n merkitys lukijamäärissä olisi pienempi, tällä kaikella ei olisi juurikaan väliä. Käytännössä kyseinen keskustelupalsta on Veikkausliigaa käsittelevien juttujen kannalta bloggaajalle yhtä tärkeä kuin Elokuvasäätiö filmintekijöille. Jos FF2:n linjaus säilyy, blogiin ei kannata jatkossa tehdä kuin kahdenlaisia juttutyyppejä: otteluraportteja ja kuvagallerioita. Esimerkiksi otteluanalyysit voidaan unohtaa, ja se on vasta alkua.

Olen aiemmin tehnyt Puoliaikaan syvälliset henkilöjutut muun muassa Dickson Nwakaemesta, Babatunde Wususta, Touko Tumannosta ja Aki Riihilahdesta. Tällä kaudella en ole vielä ehtinyt syvällistä henkilöhaastattelua tekemään, ja linjauksen perusteella se kannattaakin jättää suunnittelutasolle.

Puoliajassa on julkaistu myös 5-7 jutun mittaisia ennakoja. Nekin täytynee jatkossa unohtaa. Jo pelkkä Kausi-countdownin tai Derby-viikon kaltaisten juttusarjojen yrittäminen lopettaisi koko olemassaoloni FF2:lla kuin seinään. Harjoitusreportaasit on hyvä hyllyttää nekin.

Joku voi huomauttaa tähän väliin, että voihan jutun kirjoittaa ja julkaista vaikkei sitä linkkaisikaan minnekään. Se on toki totta, mutta mikäli jutulleen haluaa lukijoita, niin se on linkattava jonnekin. Huomasin tämän itse, kun perustin keväällä englanninkielisen When the Quarterfinals Come -sivuston. Kovalla työllä väsätty blogi loppui käytännössä alkuunsa, kun lukijoita ei ollut eikä tullut. Samalla huomasin, että en jaksa pyörittää blogia jolla ei ole riittävästi lukijakuntaa.

Olisi mukava ajatella, että hyvät jutut löytävät aina lukijansa ja että joku aktiivinen sielu tuo lukemansa artikkelin myös muiden tietoon. Kokemukseni kertoo kuitenkin toista. Linkkien jakaminen on minulle koko työprosessin vähiten mieluisa vaihe, mutta samalla se on välttämätön lukijamäärien kannalta.

Keskittyisin mieluusti vain kirjoittamiseen ja kirjoituksista keskustelemiseen, mutta se on luksusta johon ei yhden ihmisen pyörittämässä journalistisessa blogissa ole varaa. Kun teksti on valmis, se on lähtenyt Facebookiin, Twitteriin ja keskustelupalstalle. Sillä vaikka kirjoittaja synnyttää blogin, lukijat pitävät sen hengissä.

Kuten sanoin, pohdiskelu blogin tulevaisuudesta on kesken. Maanantain IFK-ottelusta tulee todennäköisesti juttu, mutta en linkitä sitä FutisForum2:lle. Kun näen miten lukijamäärät käyttäytyvät tässä tilanteessa, olen taas hitusen viisaampi jatkon suhteen.

Mainokset

Responses

  1. Olipa surullista lukea tällaisesta. Suomessa jalkapallo tarvitsee kaiken saamansa julkisuuden. Sitä paitsi blogisi on laadukas ja sillä on paikkansa. Itsekin käytän suuren osan vapaa-ajastani futisvapaaehtoistyön merkeissä (yölliset kirjoitus- ja editointisessiot ovat tuttuja), joten ymmärrän turhautumisesi varsin hyvin. Olen pitkään seurannut tätä blogia ja toivon, että jatkat FF:n päätöksestä huolimatta. Toivottavasti blogin lukijat linkittävät tätä tekstiä muilla keinoin.

  2. Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Lisäksi, kirjoituksesi avaavat peliä, erityisesti kotimaisen jalkapallon osalta, sellaisille lukijoille, joiden oma analyysi on usein kovin rajallinen, ml. erityisesti minä. Toivon sinun jatkavan kirjoittamisen parissa edelleen. Toivoo, harras lukijasi.

  3. Kiitoksia. Kyllä tässä jatkamassa ollaan. Konsepti vain on vielä auki.

    Pari ”pöytälaatikkoon” kirjoitettua tekstiä on luvassa tässä viikonlopun aikanakin.

  4. Ehkä ihan ekojen linkkaamattomien blokkausten jälkeen ei vielä kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä mahdollisesta kävijämäärien laskusta. Vie varmasti aikansa, ennen kuin FF2:n käyttäjät oppivat, ettei heitä enää palvella sinne tulevilla linkeillä, vaan että tänne pitää tulla ihan omatoimisesti.

  5. Jos FF2:en linja pysyy niin eihän se ole kuin siirtyminen samaan tyyliin kuin suurempienkin mediatalojen kanssa eli foorumistit postaavat artikkelisi FF2:elle kuuluviin tobiceihin.

    • Pitää paikkansa. Tähän mennessä näin ei ole vielä tapahtunut, varmasti pitkälti sen takia, että olen ollut linkkaamisessa itse niin aktiivinen. Mutta käytännössähän sen kuuluisi toimia juuri noin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: