Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 22, 2012

Del Bosquen saappaat

Vaikeinta urheilussa on vaihtaa voitokas taktiikka ennen kuin sen toimimattomuus tekee voittajasta häviäjän.

Suosikkisarjassani West Wingissä on kohtaus, jossa presidentti Jed Bartlet makaa sohvalla ja kastsoo NFL-matsia. ”Jep, jatkakaa vain samalla taktiikalla. Tuskin he enää tällä kerralla osaavat varautua siihen”, Bartlet tuhahtaa.

Sitten hän kääntyy alaisensa puoleen. ”Jos ammattilaisurheilijoilta kysyy mikä on hankalinta, he kaikki sanovat ’baseballiin osuminen’. Mutta eräs valmentaja kertoi minulle, että vaikeinta urheilussa on kävellä finaalin puoliajalla pukuhuoneeseen ja vaihtaa taktiikka, joka on tuonut joukkueen loppuotteluun, koska se ei enää toimi.”

Tarkalleen ottaen valmentaja puhui jenkkifutiksen Super Bowlista, mutta samat sanat pätevät oikeaankin jalkapalloon. Suurimmat seura- ja maajoukkueet on tarkkailtu täydellisesti. Jokainen ottelu analysoitu puhki. Jos haluaa tietää, mitä tuleva vastustaja on tehnyt aiemmissa peleissään – miten se hyökkää, miten puolustaa – sen tiedon saa varmasti jostain. Sen jälkeen ei tarvitse kuin sopeuttaa omaa pelaamistaan vastustajaa varten.

Yleensä siinä ei mene kauaa. Puola sai näissä kisoissa Borussia Dortmundissa pelaavasta kolmikostaan etulyöntiaseman 20 minuutiksi. Venäjä puolestaan mellasti ensimmäisen ottelun ajan Pietarin Zenitin vastaiskukuvioilla. Sen jälkeen joukkueiden hyökkäyskoodit murrettiin, ja Puola ja Venäjä jämähtivät alkulohkoon.

Moni maajoukkue nojautuu pelissään jonkun seurajoukkueen tyyliin. Venäjä pelasi kuin Zenit, Espanja kuin Barcelona. Italia ottaa mallia Juventuksesta ja Saksa Bayern Münchenistä. Maajoukkue on yhdessä niin lyhyen aikaa, että siinä harvemmin ehtii rakentaa koko hyökkäystä uudestaan. Niinpä päävalmentajat tyytyvät usein tekemään uuden sovituksen siitä, mitä on sävelletty jo seuratasolla.

Huono puoli tässä on se, että seurajoukkueiden peliä vastaan kehitetään vastalääkkeitä ympärivuotisesti. Kun joukkueet keksivät vastalääkkeen Barcelonan pelityylille, he loivat samalla reseptin Espanjan pysäyttämiselle. Nyt tätä troppia on hiottu jo parin vuoden ajan. Se riitti tällä kaudella pysäyttämään Barcan, riittääkö se pysäyttämään myös Espanjan?

Espanja on nyt samassa tienhaarassa kuin presidentti Bartletin kuvailema valmentaja. Se taktiikka, joka on tuonut sen maailman huipulle on murrettu. Oikeastaan se oli samassa tilanteessa jo kaksi vuotta sitten, kun se hävisi MM-kisojen avausottelunsa Sveitsille. Sen jälkeen valmentaja Vicente del Bosque reagoi. Hän suoraviivaisti joukkueensa pelitapaa. Se muutos riitti silloin maailmanmestaruuteen asti.

Nyt joukkueen vastustajat ovat kaksi vuotta valmiimpia. Maanantaina Kroatia oli mukautunut upeasti Espanjan pelaamiseen. Kroaatit prässivät ylhäältä ja tukkivat espanjalaisilta helpot syöttösuunnat ylöspäin. Maailmanmestarit päätyivät sahaamaan pallonhallinnallaan vaaratonta X:ää kentän keskelle.

Toki ottelun voi nähdä toisinkin. Periaatteessa peli meni niin kuin del Bosque tahtoikin. Kroatia oli se, jonka olisi tarvinnut saada maali. Se ei saanut sitä. Sen sijaan Espanja iski lopussa. Voitto ja kaikki hyvin? Ei aivan. Jos Kroatian ei olisi pitänyt hakea riskillä maalia, Espanjakaan ei luultavasti olisi saanut osumaa aikaiseksi.

Espanja on nyt samassa tilanteessa kuin MM-kisojen Sveitsi pelin jälkeen. Sen pitää suoraviivaistaa pelaamistaa. Del Bosquella on siihen tarvittavat palikat. Hänellä on Jesus Navas tuomassa leveyttä ja keskityksiä ja Fernando Llorente valmiina puskemaan niitä maaliin. Mutta kumpikaan näistä pelaajista ei todennäköisesti avaa. Voi olla, että Llorente ei pääse edes kentälle.

Del Bosque luottaa systeemiinsä. Espanjalla on viisi maailman seitsemästä tai kahdeksasta parhaasta pelintekijästä. Valmentaja heittää heistä aina kolme tai neljä kentälle. Hän luottaa heihin ja he luottavat itseensä, koska ei ole olemassa sitä vaaraa, että del Bosque marssisi tauolla koppiin ja laittaisi kaiken uusiksi.

Hän jatkaa samalla taktiikalla. Vastustajat osaavat varautua siihen tälläkin kertaa, mutta sillä on voitettu ennenkin. Nämä ovat ne saappaat, jotka jalassaan del Bosque kaatuu tai marssii voittoon.

Mainokset

Responses

 1. Näissä EM-kisoissa on syntynyt monta mielenkiintoista tilastoa. Tässä niistä yksi: Viisi maata voitti avausottelunsa. Niistä neljä joutui kotimatkalle alkulohkon jälkeen.

  Arvokisajalkapallossa voiton hetki on paljastuminen. Se on pokerin voittokäsi, jonka joutuu näyttämään koko pöydälle.

  Taktisessa mielessä jokainen voitto on edellistä hankalampi. Vastustajat ovat valmiimpia. Kuviot ovat tulleet tutuiksi. Pystyäkseen voittamaan useamman ottelun arvokisoissa joukkueessa täytyy olla jotain erityistä.

  Mikä oli ainut joukkue, joka voitti avausottelunsa ja pääsi ”silti” lohkostaan jatkoon? Saksa. Se voitti kuolemanlohkossa kaikki ottelunsa. Se kertoo paljon joukkueen tasosta.

  Samoin kuin Espanjasta kertoo se, että se pystyy edelleen kaatamaan kovia jalkapallomaita käytännössä samalla pelitavalla kuin neljä vuotta sitten. Se ei ole enää yhtä näyttävää kuin silloin, koska vastustajat ovat valmistautuneet paremmin. Mutta samalla se on paljon vaikeampaa kuin ennen.

 2. Tästä jutusta tuli samalla ennakko myös Saksa-Kreikka-otteluun. Löw oli vaihtanut voittoisasta joukkueestaan koko hyökkäyskolmikon. Lepuuttamisesta oli turha puhua, koska välieräottelu on vasta ensi torstaina.

  Löw halusi sekoittaa pakkaansa tulevia vastustajia varten. Nyt saksalaisten tulevat vastustajat joutuvat miettimään tosissaan, millaisen hyökkäyskoostumuksen he saavat vastaansa.

  Moni arvokisajoukkue on tehnyt tämän kaltaisen kierrätyksen alkulohkon viimeisessä pelissä, mutta se ei ole hämännyt ketään. Vakipelaajat tietävät palaavansa avaukseen seuraavassa pelissä ja seuraava vastustajakin tietää sen.

  Nyt sekä vastustaja että Saksan hyökkääjät ovat varpaillaan. Löw teki tänään peluuttamisellaan välierästä itselleen ja joukkueelleen hieman helpomman.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: