Kirjoittanut Lari Vesander | kesäkuu 25, 2012

Ei tullut kojokojoa

KuPS-IFK Mariehamn 2-0

Chris James ja Sander Puri nousivat vihdoin odotetulle tasolleen, kun KuPS jatkoi hyviä otteitaan.

”Kojo, Kojo!” Onko IFK Mariehamnin maalivahti Ludwig Bergström Euroviisu-fani vai tietääkö hän meneillään olevan lopputuloksesta enemmän kuin muut? Se olisi yllättävää, sillä Bergström ei olisi kentällä ellei IFK:n ykkösvahti Simon Nurme olisi saanut rajua migreenikohtausta tunti ennen peliä.

Bergström on kuopiolaiskatsojille tuttu tyyppi jo IFK:n edelliseltä vierailulta. Silloin ruotsalaisvahti nukkui pahasti pommiin, ja KuPS takoi taululle 3-0-lukemat. Tällä kertaa hänellä on tarkoituksenaan pitää nolla eli kuten Lontoon murteella sanotaan: ”Keep Kojo!”

Sitä Bergström huutaa toppari Kristian ”Kojo” Kojolalle, joka johtaa IFK:n puolustusta. Avausjaksolla Bergström ja Kojola pärjäävät vielä mukavasti. Ainut avopaikka avautuu Pyry Kärkkäiselle, mutta hän laukoo ohi – pallosta.

Toiselle jaksolle KuPSin valmentaja Esa Pekonen vaihtaa sisään Viron maajoukkuelaiturin Sander Purin. Se tietää kiirettä IFK:n puolustukselle. Toisen jakson alussa Puri karkaa läpiajoon, mutta Bergström seuraa tilanteen hyvin ja venyy komeaan torjuntaan.

Peli on täysin KuPSin hallussa. 62. minuutilla Bergströmkään ei voi mitän, kun Puri saa kulman jälkitilanteessa pallon rangaistusalueen rajalle ja laukoo sen etualanurkkaan. Se virolaiselle kauden toinen maali. Puri näyttää IFK:ta vastaan aivan uudelta mieheltä – tai tarkalleen ottaen juuri sellaiselta, jonka KuPS uskoi alun perin hankkineensa. Alkukauden yliyrittäminen ja liika itsekkyys ovat poissa.

Vielä Puriakin paremmin pelaa toinen hankinta Chris James. James on ollut alkukaudella, jos mahdollista, Puriakin suurempi pettymys, mutta tänään hän näyttää vihdoin maineensa veroiselta pelaajalta.

Eivätkä Puri ja James ole yksin. Miikka Ilo ja Ats Purje täydentävät hyökkäyskvartetin, joka on toisella jaksolla alati vaarallinen. Nelikko onnistuu välttämään KuPSin tämän kauden perisynnin: se ei jää odottelemaan palloja hyökkäyskolmannekselle selkä maaliin päin vaan hyödyntää nopeuttaan tekemällä teräviä ja oikea-aikaisia pystyjuoksuja. IFK-puolustajat helisemässä vikkelien kupsilaisten kanssa.

76. minuutilla hyökkäsnelikko lyö viimeisen naulan ahvenanmaalaisten arkkuun. Ilo keskittää ja Purje puskee maalin edestä ylärimana. James on ensimmäisenä paluupallossa ja toimittaa sen etunurkkaan. 2-0. KuPSin voittoa ei estä enää mikään.

”Olemme tulleet yhteen joukkueena”, James sanoo pelin jälkeen. ”Pelasimme todella hyvän pelin. Tästä on hyvä jatkaa.” Omaa alkukauttaan James kuvailee rikkonaiseksi. Hän on mennyt useamman pysähdyksen taktiikalla kuin mitä oli suunnitelmissa. ”Olen ollut välillä loukkaantuneena, mutta nyt olen taas kunnossa ja haluan pelata niin hyvin ja paljon kuin mahdollista.”

IFK:n kapteeni Kristian Kojola ei ala selittelemään, vaikka kojo ei tänään pitänytkään. ”Onnittelut KuPSille voitosta. He tekivät olomme vaikeaksi, emmekä olleet parhaimmillamme”, Kojola toteaa.

IFK:n ulkomaalaispelaajat yrittivät loppuvihellyksen jälkeen järjestää kentältä joukkopaon. Osa karkulaisista saatiin houkuteltua takaisin ja he kättelivät vastahakoisesti vastustajansa ja erotuomariston, mutta kovin hyvää kuvaa ahvenanmaalaisten hengestä tuo tapaus ei antanut.

IFK on ennenkin pelannut hyviä alkukausia, mutta romahtanut kesällä. Voi olla, että Keskuskentällä nähtiin taas ensimmäiset merkit tästä ilmiöstä. Tosin valmentaja Pekka Lyyski vähätteli tappion merkitystä. ”Tämmöisiä pelejä tulee. Teimme mitä voimme, mutta se ei riittänyt. Emme saaneet sitä vauhtia päälle, joka meillä oli HJK:ta vastaan”, Lyyski sanoo.

Mutta mikäli IFK:n kurssin kääntymisestä ei voi olla vielä varma, niin KuPS vaikuttaa varmemmalta tapaukselta. ”Tauon jälkeen olemme pelanneet kaikki pelit hyvin”, valmentaja Esa Pekonen sanoo. ”Aika paljon tarvitsimme tänäänkin paikkoja ennen kuin osui. Nämä pelit pitäisi naulata aiemmin. Mutta ilme on tällä hetkellä hyvä.”

KuPS sai aiemmin päivällä hyviä uutisia, kun sen Eurooppaliigan karsintojen avausvastustajaksi arvottiin walesilainen Llanelli AFC. Otteluparin ensimmäinen osa pelataan ensi torstaina Keskuskentällä ja toinen seuraavalla viikolla Walesissa. Jos Llanelli kaatuu, seuraavalla kierroksella odottaa israelilainen Maccabi Netanya.

Arpa oli joukkueelle suosiollinen, mutta Pekonen ei ole ehtinyt sitä vielä ajattelemaan. ”Koko ei asiaa ei ole vielä tullut mietittyä. Tässä on ollut vähän kiirettä kentällä.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: